Ελλάδα

Ο δείκτης ευημερίας στην Ελλάδα έχει πιάσει πάτο

Σε έρευνα του Boston Consulting Group, η οποία βασίζεται σε 44 δείκτες μέτρησης και υπολογισμού, μεταξύ των οποίων το εισόδημα, οι καιρικές συνθήκες, η προοπτική για το μέλλον, οι υπηρεσίες που παρέχει το κράτος, η γενικότερη ψυχοσύνθεση ενός λαού και όλα μαζί συνθέτουν την “ευημερία” των πολιτών σε κάθε χώρα, η Ελλάδα αναδείχθηκε σε ουραγό.  

Η Ελλάδα, λοιπόν, που μας αφορά και πιο άμεσα, είναι η τελευταία σε… προτίμηση χώρα της ευρωζώνης, αν και οι δείκτες της είναι σαφώς καλύτεροι από εκείνους των βαλκανικών χωρών, ωστόσο δεν συγκρίνονται σε καμία περίπτωση με εκείνους της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Άλλοι δείκτες που υπολογίζονται και αναδεικνύουν είναι το ποσοστό ανεργίας, ο πληθωρισμός, η διάδοση ασθενειών, το προσδόκιμο ζωής, η ποιότητα και η προσβασιμότητα στην εκπαίδευση, η ποιότητα των υποδομών, η κατάσταση του περιβάλλοντος, ο έλεγχος της διαφθοράς, η ελευθερία του Τύπου και πολλά άλλα. Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα έχουν αγγίξει σαφώς την καθημερινότητα του μέσου Έλληνα και δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί -νεαροί κυρίως- άνθρωποι αναζητούν το μέλλον τους εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Οι χαμηλότερες βαθμολογίες απαντώνται στην Ανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια, καθώς πράγματι, το επίπεδο διαβίωσης στις χώρες αυτές είναι πολύ χαμηλό και οι συνθήκες σε πολλές περιπτώσεις άθλιες. Η Ελλάδα αντίστοιχα έχει την χαμηλότερη βαθμολογία στην ευρωζώνη συγκεντρώνοντας 62,6 βαθμούς. Εκτός Ευρώπης, για να δώσουμε ένα μέτρο σύγκρισης, οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν 83,7 βαθμούς, η Ιαπωνία 81,3, η Βραζιλία 49,3, η Κίνα 46,5 και η Ινδία 32,6, παρ’ ότι η τελευταία παρουσιάζει «τρελούς» ρυθμούς ανάπτυξης και εμφανίζεται ως μία ανερχόμενη οικονομία.

Στην «κορυφή» πάντως, με τι απόλυτο της βαθμολογίας, βρίσκεται η Νορβηγία και ακολουθούν η Δανία και η Φινλανδία. Πολύ ψηλά βρίσκονται η Γερμανία, η Αυστρία, η Ελβετία, η Σουηδία και ακολουθεί η Βρετανία.

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν