Ένοπλες Δυνάμεις

Αμερικανικοί «βίοι παράλληλοι» για τα τουρκικά F-35

Αν και η πρώτη πτήση Τούρκου χειριστή με F-35A ίσως αποτέλεσε για κάποιους έκπληξη, ύστερα μάλιστα από την πρόσφατη επικαιρότητα σχετικά με την απαγόρευση παράδοσης αμυντικού υλικού στην Τουρκία, περιλαμβανομένων και των Lightning II, μια προσεκτικότερη ανάγνωση των όσων συμβαίνουν στην Ουάσιγκτον θα είχε ξεκαθαρίσει τα πράγματα για όσους… απορούν.

Πρώτα από όλα η απαγόρευση παράδοσης πολεμικού υλικού στην Άγκυρα, όπως ψηφίστηκε ως τροπολογία μέσω του προϋπολογισμό  Άμυνας των ΗΠΑ (και υπογράφηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ) είναι μέτρο προσωρινό και μάλιστα υπό προθεσμία 90 ημερών έως ότου υποβάλουν τις εκθέσεις τους επί των αιτιάσεων της απαγόρευσης (αγορά S-400) από τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ στα κοινοβουλευτικά σώματα των ΗΠΑ.

Από την άλλη, λόγω ακριβώς της προσωρινότητας των μέτρων, άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν ήδη ανακοινώσει, κατόπιν οδηγιών από τις προϊστάμενες αρχές τους τι προτίθενται να πράξουν σχετικά και υπό το πρίσμα της ψηφισθείσας τροπολογίας.

Έτσι το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να ανασταλεί το πλαίσιο που υφίσταται σχετικά με την εκπαίδευση των Τούρκων χειριστών στην Luke AFB, όπου και ο πρώτος από αυτούς πραγματοποίησε προ ημερών την αρχική πτήση μετάπτωσης.  Το Πεντάγωνο επικαλείται το γεγονός ότι οι όποιες προβλέψεις απαγορεύσεων έχουν τεθεί από νομοθετικής πλευράς με τον νόμο που έχει ψηφιστεί δεν αντιτίθενται στην συνέχιση του προγράμματος.

Για τον ίδιο λόγο το JSF JPO (Joint Program Office) ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να λάβει, προς το παρόν κάποιο μέτρο στο θέμα της τουρκικής εμπλοκής στο πρόγραμμα βιομηχανικής παραγωγής του F-35, συνεχίζοντας να υλοποιεί τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις συμβάσεις πάνω στις οποίες βασίζεται αυτή. Παρόλα αυτά διευκρίνισε ότι εξετάζει το θέμα για περιπτώσεις παραδόσεις υλικών που ίσως εμπλέκονται στην διαδικασία και ίσως παραβιάζουν την κείμενη νομοθεσία.

Και στις δυο περιπτώσεις το θέμα θα επανεξεταστεί μετά την ικανοποίηση των προβλέψεων του νόμου και την υποβολή των απαιτούμενων αναφορών, που θα προκαλέσει και το επόμενο βήμα από πλευράς κογκρέσου και γερουσίας.

Για το πιο θα είναι το επόμενο βήμα μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν προς το παρόν αν και το πιθανότερο είναι (δεδομένης της διαφαινόμενης αδυναμίας των δυο αμερικανικών υπουργείων να διαβεβαιώσουν να νομοθετικά σώματα ότι η Άγκυρα δεν θα αγοράσει ούτε θα παραλάβει S-400) η απαγόρευση ίσως να πάρει μονιμότερη μορφή. Αυτή θα μπορούσε να είναι η διατήρησή της έως ότου το αμερικανικό ΥΠΕΞ είναι σε θέση να παράσχει την διαβεβαίωση που έχει ζητηθεί.

Να θυμίσουμε ότι στην αναφορά μας (ΕΔΩ) είχαμε σημειώσει τις προβλέψεις στην περίπτωση που η απαγόρευση πάρει μόνιμη μορφή και γίνει μακροχρόνια.

Πηγή: https://www.ptisidiastima.com

Ετικέτες

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας