Πολιτική

Ανησυχούν οικονομικοί αναλυτές για το ενδεχόμενο εκλογών στην Τουρκία…

Την υποψία ότι μπορεί να βρισκόμαστε ενώπιον μιας εκλογικής αναμέτρησης στην Τουρκία καθώς ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βλέπει ότι η εισβολή στο κουρδικό καντόνι Αφρίν στη Συρία παρουσιάζει υψηλή αποδοχή, διατυπώνει σε ανάλυση που δημοσίευσε το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με την ανάλυση τις αποφάσεις του στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο είναι δυνατόν να καθοδηγήσει ένα κύμα εγχώριας στήριξης για την εισβολή του τουρκικού Στρατεύματος στη Συρία. Η εταιρία σφυγμομετρήσεων A & G Arastirma, διαπίστωσε στις μετρήσεις της ότι το 90% των Τούρκων υποστηρίζει την επίθεση, σύμφωνα με όσα ανέφερε η εφημερίδα Sabah στις 12 Φεβρουαρίου.

Δεδομένου της οικονομικής οπτικής γωνίας του αμερικανικού πρακτορείου, διατυπώνεται η υποψία, αλλά ταυτόχρονα και η ανησυχία των επενδυτών, ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα προσπαθήσει να κεφαλαιοποιήσει την εξέλιξη επιλέγοντας να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.

Εάν το κάνει αυτό, η ανάγκη για παροχές στην τουρκική κοινωνία που θα κληθεί να επιλέξει στις κάλπες, θα απειλήσουν με εκτροχιασμό την οικονομία και οικονομική αποσταθεροποίηση τη χώρα. Τα μεγέθη της τουρκικής οικονομίας μπορεί να μοιάζουν εντυπωσιακά, όμως οι αναλυτές έχουν τους λόγους τους για να ανησυχούν.

Αυτό είναι κάτι που το κόμμα ισλαμιστικό κόμμα AKP του Ερντογάν δεν έχει κάνει ποτέ κατά τη διάρκεια των 15 χρόνων που βρίσκεται στην εξουσία, με αξιωματούχους να επιμένουν ότι δεν υπάρχουν σχέδια προσφυγής στις κάλπες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία τον Νοέμβριο του 2019, όμως για τα πάντα υπάρχει πρώτη φορά.

Ενδεχόμενη τέτοια απόφαση θα μπορούσε βέβαια να πλήξει σκληρά την τουρκική οικονομία, καθώς η τουρκική αγορά ήδη πλήττεται από το γεγονός ότι βρίσκεται «δίπλα στον πιο επικίνδυνο πόλεμο στον κόσμο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Bloomberg.

Στο ρεπορτάζ επίσης φιλοξενούνται δηλώσεις αναλυτών οι οποίοι εκτιμούν ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πρόωρων εκλογών στην Τουρκία φέτος», πιθανότατα κατά την επέτειο της αποτυχημένης προσπάθειας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016.

Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει προτεραιότητα στο να μεγιστοποιήσει την ανάπτυξη, να πετύχει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Η οικονομία της Τουρκίας κατάφερε να αναπτυχθεί περισσότερο από 11% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017, ο ταχύτερος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης μεταξύ των οικονομιών της G-20.

Οι επόμενες τουρκικές εκλογές θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες καθώς το κέρδος για πρώτη φορά θα είναι μια «εκτελεστική προεδρία», δηλαδή και τυπικά τη συγκέντρωση όλων των εξουσιών στα χέρια του προέδρου, με την κατάργηση της θέσεως του πρωθυπουργού και τη δημιουργία θέσεων αντιπροέδρων.

Αυτή η νέα προοπτική συγκέντρωσης της εξουσίας στο προεδρικό μέγαρο και η δυνατότητα διανομής θέσεων αντιπροέδρων δημιουργεί κίνητρο στους εθνικιστές να καταλήξουν σε μια συμφωνία εκλογικής συνεργασίας με τον Ερντογάν, ο οποίος επίσης ξέρει ότι δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει το τουρκικό κράτος χωρίς συμμάχους.

Ωστόσο, οι διαιρέσεις στο τουρκικό «εθνικιστικό στρατόπεδο», καθώς δεν συμφωνούν όλοι, ή μάλλον για την ακρίβεια, διαφωνούν αρκετοί, με την προοπτική συνύπαρξης με τους ισλαμιστές στην εξουσία, θα καθορίσουν την τελική απόφαση του Ερντογάν για το αν θα επιλέξει ή όχι πρόωρες εκλογές…

Πηγή: https://www.defence-point.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν