Εθνικά Θέματα

Απάντηση Γκρέιαμ Φούλερ που ισοδυναμεί με φτύσιμο στο πρόσωπο Ερντογάν

Με μια επιστολή – δημόσια απάντηση στον Ερντογάν με εντολές του οποίου η τουρκική «Δικαιοσύνη» εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του, ο διακεκριμένος αναλυτής και συγγραφές – πλέον – Γκρέιαμ Φούλερ, αδειάζει τον Τούρκο ηγέτη, για λόγους πολύ περισσότερους από το ότι την ημέρα του πραξικοπήματος, όχι μόνο δε βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη, αλλά μιλούσε ενώπιον κοινού εκατό περίπου ατόμων στον δυτικό Καναδά…

Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης εναντίον μου – σύμφωνα με την κατηγορία – για προσωπική συμμετοχή μου επιτόπου κατευθύνοντας την απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης Ερντογάν στις 16 Ιουλίου 2016.

Σύμφωνα με παλαιότερες αναφορές στον τουρκικό Τύπο πριν από μερικούς μήνες, «εντοπίστηκα στην Κωνσταντινούπολη» και αργότερα εκείνη τη νύχτα, μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος, «απαγκιστρώθηκα με ελικόπτερο εκτός συνόρων, στην Ελλάδα”. Πολύ συχνά κατηγορήθηκα στον τουρκικό Τύπο ότι είμαι «χειριστής του Fethullah Gülen για λογαριασμό της CIA ».

Μερικά άβολα γεγονότα για την «υπόθεση» στην Τουρκία εναντίον μου:

>Αποσύρθηκα από τη CIA ακριβώς πριν από 30 χρόνια.

>Επί πέντε χρόνια δεν έχω πατήσει το πόδι μου στην Τουρκία, ούτε καν κοντά της.

>Δεν άκουσα ποτέ το όνομα Fethullah Gülen ενώ εργαζόμουν στην Τουρκία τη δεκαετία του 1960. Τον συνάντησα ακριβώς μία φορά στη ζωή μου, πολύ καιρό μετά τη συνταξιοδότησή μου από τη CIA, σε μια συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε πριν από 15 χρόνια στην Κωνσταντινούπολη. Δεν τον έχω δει ποτέ από τότε, αν και παρακολουθώ το κίνημά του με ενδιαφέρον.

>Τη νύχτα της προσπάθειας πραξικοπήματος στην Τουρκία, ετύγχανε να ομιλώ ενώπιον ομάδας περίπου 100 ατόμων εδώ στην πόλη του δυτικού Καναδά, όπου ζω τα τελευταία 15 χρόνια.

>Έγραψα ένα καλό κομμάτι για το κίνημα του Gülen Hizmet (Υπηρεσία) στο πλαίσιο μιας ευρύτερης μελέτης σχετικά με τα κινήματα στο πολιτικό Ισλάμ, από την Ινδονησία έως Μαρόκο στο βιβλίο μου «Το Μέλλον του Πολιτικού Ισλάμ» (The Future of Political Islam). Εντυπωσιάστηκα λοιπόν τότε και εξακολουθώ να εντυπωσιάζομαι σήμερα, ότι ο Χιζμέτ αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο προοδευτικά και ανεκτικά οράματα του Ισλάμ και του σύγχρονου κοινωνικού του ρόλου, οπουδήποτε στον μουσουλμανικό κόσμο.

>Μακριά από το να εμφανίζομαι ως αντίπαλος του Ερντογάν, το τελευταίο μου βιβλίο: «Η Τουρκία και η Αραβική Άνοιξη: η ηγεσία στη Μέση Ανατολή», μιλάει πολύ θετικά για τις δραματικές αλλαγές που εισήγαγε ο Ερντογάν και οι συνάδελφοί του στην Τουρκία, ξεκινώντας το 2002, σε σχεδόν κάθε σφαίρα της ζωής, συμπεριλαμβανομένου ενός τολμηρού και καινοτόμου οράματος εξωτερικής πολιτικής. Μόνο στο τελευταίο κεφάλαιο άρχισα να εκφράζω τις επιφυλάξεις μου για την προφανή εμφάνιση της αιφνιδιαστικής πιο μη φυσιολογικής συμπεριφοράς του Ερντογάν, της παράνοιας, της απώλειας πολιτικού αισθητηρίου και της μεγαλομανίας του.

>Είναι προφανώς ένας στόχος επιλογής για τον Ερντογάν λόγω της 25ετούς καριέρας μου με τη CIA. Η πρώτη μου περιοδεία στο εξωτερικό ήταν ως πολύ νέος αξιωματούχος στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη της δεκαετίας του 1960 – αν και ο τουρκικός Τύπος αρέσκεται να με αναφέρει ως «σταθμάρχη της CIA στην Άγκυρα». Μερικοί μάλιστα με αποκάλεσαν ως «πρώην επικεφαλής της CIA». Ποτέ δεν επέστρεψα στην Τουρκία ως αξιωματικός της CIA μετά από αυτή την περιοδεία.

>Πολλοί Τούρκοι και άλλοι ξένοι είναι πρόθυμοι να πιστέψουν σχεδόν κάθε ιστορία για τη CIA. Οι πολιτικοί ηγέτες το χρησιμοποιούν συνηθισμένα ως φάντασμα (σ.σ. μπαμπούλα) για να ενισχύσουν τις δικές τους θέσεις. Δυστυχώς, αυτές οι υποψίες δεν είναι πάντα αβάσιμες. Οι κυβερνητικές πολιτικές των ΗΠΑ έχουν πολλά να απαντήσουν με την πάροδο των χρόνων στις πολυάριθμες οδηγίες τους προς τη CIA να ασκήσουν καταστρεπτικές και ανόητες πολιτικές παρεμβάσεις, ακόμη και τη διοργάνωση πραξικοπημάτων σε αρκετές χώρες. Πολλές από αυτές τις πολιτικές «αλλαγής καθεστώτος» εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα.

Πέραν τούτου, αμφιβάλλω πολύ ότι η CIA είχε οτιδήποτε σχέση με αυτή την αξιολύπητη, προβληματικής σύλληψης και ερασιτεχνική προσπάθεια πραξικοπήματος – που δυστυχώς κόστισε πάνω από 350 ζωές – εναντίον του Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016. Αμφιβάλλω ακόμα περισσότερο ότι ο Gülen ανακατεύθηκε διατάσσοντας ένα πραξικόπημα, άποψη με την οποία συμφωνούν πολλές ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά και εντός της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ο Gülen καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος με τους ισχυρότερους όρους. Το κίνημά του είχε μηδενική συμμετοχή σε οποιαδήποτε εκδήλωση πολιτικής βίας πριν από την κατηγορία οργάνωσης πραξικοπήματος.

Μόνο οριακά ενημερώνομαι μεταξύ πολλών Τούρκων για το συνεχιζόμενο κύμα συλλήψεων, διωγμών και αποταμιεύσεων δεκάδων χιλιάδων Τούρκων-δημοσιογράφων, δικαστών, ακαδημαϊκών, αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, αξιωματικών της αστυνομίας – όλοι θεωρούνται ως εχθροί του κράτους του Ερντογάν. Οι περισσότεροι από αυτούς υπέφεραν θλιβερά. Εγώ, τουλάχιστον, είμαι τυχερός που δεν κατοικώ εκεί, σε μια χώρα που επί μακρόν θαύμαζα.

Δυστυχώς, όλα αυτά παρέχουν μόνο περαιτέρω στοιχεία για το βαθμό στον οποίο ο Ερντογάν έχει γίνει ένας κακός (αλλά εκλεγμένος) αυταρχικός ηγέτης που ασχολείται με ένα κυνήγι μαγισσών σε εθνικό επίπεδο, που έχει εκφοβίσει τη χώρα του, απομάκρυνε (σ.σ. με τη συμπεριφορά του) σχεδόν όλους τους οι ξένους ηγέτες, παρήγαγε εκατοντάδες χιλιάδες θυμάτων εγχώριων συλλήψεων, και εκκαθαρίζοντας κόσμο από τις δουλειές τους σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, μεταξύ όσων ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται ως εχθρούς.

Η αυξανόμενη επιθετική του συμπεριφορά, η απομόνωσή του ανάμεσα σε μια χούφτα αυλικών που λένε πάντα ναι και η πόλωση της χώρας, είναι πιθανό να του κοστίσει πολύ ακριβά στις επόμενες εκλογές του 2019 – υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι ειλικρινείς.

Πηγή: http://www.defence-point.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν