Απόψεις

Το απλωμένο ελληνικό χέρι φιλίας και το ακονισμένο τουρκικό γιαταγάνι

Του Σάββα Ιακωβίδη

Για ακόμα μία φορά, οι ψευδαισθήσεις και οι ευσεβείς πόθοι και προσδοκίες εκατέρωθεν του Αιγαίου, κατέρρευσαν. Αθήνα και Λευκωσία ήλπιζαν, αφελώς, ότι ο σουλτάνος Ερντογάν θα μετέβαινε στην ελληνική πρωτεύουσα με δώρα φιλίας και ειλικρινούς συνεργασίας. Ιδιαίτερα η μονίμως αιθεροβατούσα κυβέρνηση Αναστασιάδη ανέμενε να διευκρινιστούν οι «πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό». 

Ως εάν όλες αυτές τις δεκαετίες η κατοχική Τουρκία να μη διευκρίνισε ξεκάθαρα, πεντακάθαρα και ωμά τις προθέσεις της. Την περ. Κυριακή, σε αυτήν την στήλη είχαμε εξηγήσει γιατί ο Τούρκος Πρόεδρος θα επισκεπτόταν την Αθήνα ως αλαζόνας και υπερφίαλος εισβολέας, με αξιώσεις νικητή! Αυτό έπραξε!

Η Τουρκία από δεκαετιών έχει προδιαγεγραμμένη σταθερή, αταλάντευτη, επιθετική και επεκτατική πολιτική κατά του Ελληνισμού. Απαιτεί το μισό Αιγαίο, αξιώνει έλεγχο όλης της Κύπρου και προωθεί αρπαγή της Δυτικής Θράκης. Όσοι μελετούν την τουρκική πολιτική έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου επιβεβαιώνονται ξανά στις αναλύσεις τους. Τι είπε ο σουλτάνος; Επέμεινε στους πιο πάνω τουρκικούς όρους και αξιώσεις. Έθεσε ξανά θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης επειδή, τάχα, πέρασαν 94 χρόνια από την σύναψή της και πολλά πράγματα έκτοτε έχουν αλλάξει. Και μίλησε για «τουρκική» μειονότητα στην Δυτ. Θράκη. Ευτυχώς, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, έδωσε αξιοπρεπή αλλά και νομική και πολιτική απάντηση στον αδίστακτο Ερντογάν.

Με αφορμή συνέντευξη του Τούρκου Προέδρου στον «Σκάι» Ελλάδος και την αξίωσή του για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, ο Π. Παυλόπουλος είπε ενώπιον και των τηλεοπτικών φακών: «Είμαστε εδώ, εμείς οι Έλληνες, για να σφίξουμε το χέρι και να δημιουργήσουμε γέφυρες φιλίας και όχι διχασμό, και να γίνουμε η πόρτα για την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ. Λόγω της Ιστορίας της Ελλάδας, αυτό προϋποθέτει τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Η βάση που θεμελίωσε τη φιλία μας ήταν η Συνθήκη της Λωζάνης. Για μας, αυτή η συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση, καλύπτει πλήρως τα ζητήματα». Από την πλευρά του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επισήμανε στον σουλτάνο ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ο θεμέλιος λίθος για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

Εξάλλου, σε κοινή συνέντευξη με τον σουλτάνο, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο Κυπριακό και επισήμανε πως ακόμα είναι άλυτο «γιατί πριν 43 χρόνια υπήρξε μια παράνομη εισβολή και κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία». Αναφορά στο Κυπριακό έκανε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο Π. Παυλόπουλος σημείωσε ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες θέλουν πολύ να λυθεί το Κυπριακό με δίκαιη και βιώσιμη λύση. «Η λύση αυτή οφείλει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και την κυριαρχία ενός κράτους μέλους της ΕΕ. Όλοι μαζί να φτάσουμε σε μια λύση, που να πληροί τα όσα προβλέπονται για ένα κράτος-μέλος της Ευρώπης».

Πέραν των θεμάτων χαμηλής πολιτικής – εμπορικές σχέσεις, τουρισμός, πολιτισμός, μεταναστευτικό, κτλ – δεν πρέπει να αναμένονται θετικές εξελίξεις στα σημαντικότερα ελληνοτουρκικά προβλήματα, δηλ. στο Αιγαίο, στο θέμα της Θράκης και στο Κυπριακό. Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε όπως τερματιστεί η τουρκική παραβατική αεροναυτική συμπεριφορά στο Αρχιπέλαγος. Ο Ερντογάν προφανώς δεν άκουσε. Και γιατί να ακούσει την έκκληση του Έλληνα Πρωθυπουργού αφού το 1997, μετά την κρίση των Ιμίων, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδος, Σημίτης, με τη Συμφωνία της Μαδρίτης με τον Τούρκο ομόλογό του, Ντεμιρέλ, αναγνώρισε «τουρκικά εθνικά συμφέροντα στο Αιγαίο»;

Ας προσεχθεί και η επιμονή του σουλτάνου να αναφέρεται σε «τουρκική» μειονότητα στην ελληνική Δυτική Θράκη. Θα το ξαναπούμε έντονα: Η Τουρκία σχεδιάζει, μεθοδεύει και προωθεί κυπριοποίηση της Δυτ. Θράκης. Από το 1975, συστηματικά το τουρκικό προξενείο έχει μετατραπεί σε ασύδοτο πράκτορα υφαρπαγής της Δυτ. Θράκης. Και ενώ το άθλιο αθηναϊκό κράτος υπνώττει και αδιαφορεί, αντίθετα η Τουρκία επιβάλλει αδίστακτα την τουρκοποίηση των Πομάκων. Η ηγετική εμφάνιση του σουλτάνου στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη και οι ιαχές της μουσουλμανικής μειονότητας, «είσαι ο ηγέτης μας», σε αυτό απέβλεπαν.

Γιατί ο Ερντογάν εισέβαλε και στην Δυτ. Θράκη; Διότι τα τουρκικά σχέδια, όπως τα κατέγραψε ο Νταβούτογλου στο βιβλίο του, «Στρατηγικό Βάθος», θεωρούν ότι «είναι αναγκαίο για την Τουρκία να περικυκλώσει την περιοχή των Βαλκανίων, χρησιμοποιώντας της μουσουλμανικές χώρες και μειονότητες» ώστε να δημιουργηθεί ένα «μουσουλμανικό τόξο», το οποίο θα τεθεί στην υπηρεσία του νεο-Οθωμανικού αναθεωρητισμού. Ο σουλτάνος επανέλαβε ωμά τους τουρκικούς στόχους κατά του Ελληνισμού. Η Ελλάδα μπορεί να τείνει χέρι φιλίας και συνεργασίας αλλ’ η Τουρκία ακονίζει το γιαταγάνι της για να πετσοκόψει και να αποκόψει ακόμα ένα κομμάτι του Ελληνισμού. Αυτόν το ήδη διαφαινόμενο εφιάλτη, Ελλάδα και Κύπρος πώς τον εξουδετερώνουν;

Photo: ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
Πηγή: https://www.apopseis.com

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν