Κυρίως Θέμα Πολιτική

Από το άτυπο «σιωπητήριο» στις…. κυβερνητικές «παραφωνίες»

Μέσα σε μια μόλις ημέρα έγιναν τουλάχιστον τέσσερις, μερικώς ή ολικώς, αντικρουόμενες δηλώσεις από βουλευτές ή στελέχη της κυβέρνησης.

Μετά τη λήξη του άτυπου «σιωπητηρίου» που είχε επιβληθεί σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τις πρώτες δύο σχεδόν εβδομάδες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, προκειμένου να αποφευχθούν αμφιλεγόμενες ή ατυχείς τοποθετήσεις, η παρούσα κατάσταση που παρουσιάζει η συγκυβέρνηση μάλλον δεν μοιάζει ιδιαιτέρως κολακευτική.

Μέσα σε μια μόλις ημέρα, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι εάν έρθει η συμφωνία για το Σκοπιανό στη Βουλή, εκείνος θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης υποστήριξε ότι δεν αλλάζει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ούτε και ο οδικός χάρτης των πολιτικών εξελίξεων μετά τις πυρκαγιές. Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης είπε πως αντιλαμβάνεται τον πόνο των πληγέντων αλλά στις 21 Αυγούστου η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης άδειασε μεγαλοπρεπώς τον κ. Πολάκη χαρακτηρίζοντας «άστοχη» την έκφραση του ότι «οι νεκροί στο Μάτι “θολώνουν” την αποτελεσματικότητα του κράτους».

Μια ημέρα πριν, και ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να έχει καταστήσει κάτι παραπάνω από σαφές ότι αναλαμβάνεται η πολιτική ευθύνη για την τραγωδία, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σιμορέλης επιχείρησε να εξηγήσει διαφορετικά τα αίτια της: «Θα τα αλλάξουμε, τι να πρωτοκάνουμε σε 3-3,5 χρόνια όταν βρήκαμε μια χώρα χρεοκοπημένη σε όλα τα επιπεδα» υποστήριξε ο κ. Σιμορέλης. Σε αντίστοιχο… μήκος κύματος και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου. «Υπάρχει κόσμος που δεν ξέρει, που δεν έχει εκπαιδευτεί. Το ξέρετε ότι υπάρχει κόσμος που κάηκε μέσα στη θάλασσα», συνέχισε η Ελένη Αυλωνίτου, «γιατί νόμιζε ότι θα μπει μέσα στο νερό και θα σωθεί;». Από τη μεριά του, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς αναγνώρισε σε συνέντευξή του την Τρίτη ότι έγιναν λάθη, αλλά την Τετάρτη επιτέθηκε στον… ΣΚΑΙ.

Όπως είναι προφανές η συγκεκριμένη κυβερνητική εικόνα με το «αλαλούμ» δηλώσεων και τοποθετήσεων κάθε άλλο παρά επιβοηθητική είναι στην αντιστροφή του ιδιαίτερα αρνητικού κλίματος που υπάρχει μετά την φονική πυρκαγιά και τις καρατομήσεις που έγιναν.

Την ίδια στιγμή, το δικό του «καμπανάκι» έκρουσε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής για την πρώτη περίοδο μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, σε έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα. «Συνεπώς θα πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο οι κίνδυνοι που προέρχονται από τις πολιτικές πιέσεις που θα ασκηθούν για περισσότερο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και επιβράδυνση εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων μετά το τέλος του προγράμματος» αναφέρει η έκθεση, ενώ σε άλλο σημείο της τονίζεται: «Επισημαίνουμε επίσης ότι οι όποιες κινήσεις εξόδου στις αγορές θα πρέπει να είναι καλοσχεδιασμένες και προσεκτικές, δεδομένων τόσο της ύπαρξης σημαντικού ύψους ταμειακών αποθεματικών ασφαλείας όσο και των κινδύνων επιδείνωσης του επενδυτικού κλίματος σε περίπτωση σχετικά υψηλών επιτοκίων λόγω αναταραχών στις διεθνείς αγορές».

Όπως έχει καταστεί πλέον σαφές, ο πρωθυπουργός, θεωρούμενος ως το «ισχυρό επικοινωνιακό χαρτί» της κυβέρνησης έχει αναλάβει πλήρως την πρωτοβουλία αντιστροφής του κλίματος με συνεχείς παρεμβάσεις και τοποθετήσεις την τελευταία εβδομάδα.

Οι πρωτοβουλίες αυτές αναμένεται να κορυφωθούν με τον πολυαναμενόμενο ανασχηματισμό που θα πραγματοποιηθεί, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, την επόμενη περίοδο, με στόχο να δώσει το συμβολικό μήνυμα μιας επανεκκίνησης που θα συνδυάζεται και με την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα.

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση
Πηγή: https://www.thetoc.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν