Ένοπλες Δυνάμεις

Άρματα μάχης: Αυτά είναι τα 10 ισχυρότερα στον κόσμο – ΙΝΦΟΓΡΑΦΗΜΑ

Άρματα μάχης:  Αυτά είναι τα 10 ισχυρότερα στον κόσμο – Το ισχυρότερο όπλο του Στρατού Ξηράς – ΙΝΦΟΓΡΑΦΗΜΑ

Παρακολουθείς την παρέλαση και νιώθεις το έδαφος να τρέμει. Αναρωτιέσαι τι μπορεί να συμβαίνει όταν ο εκκωφαντικός θόρυβος της ερπύστριας σε κάνει να στρέψεις το βλέμμα σου ξανά στον δρόμο. «Τα τανκς, τα τανκς…».

Άρματα μάχης, ντυμένα στα χρώματα του πολέμου περνούν από μπροστά σου. Σκηνές από πολεμικές ταινίες ζωντανεύουν ξανά στο μυαλό σου. Τι ζημιά μπορούν άραγε να προκαλέσουν τα τανκς; Είναι ανίκητα; Αντέχουν κάθε επίθεση; Και αν ναι, τότε ποια χώρα έχει τα καλύτερα;

Τα 10 ισχυρότερα τανκς στον κόσμο σύμφωνα με το military-today.com

10. Ρωσία, Τ-90

Το Τ-90 είναι γέννημα-θρέμμα της Ρωσίας. Δεν έχει τόσο εξειδικευμένο εξοπλισμό όσο οι δυτικοί ανταγωνιστές του, ωστόσο χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία και είναι οικονομικά αποδοτικό. Αυτή την στιγμή είναι το πιο εμπορικό τανκ στην παγκόσμια αγορά.

Έχει χαμηλό προφίλ που το καθιστά δύσκολο στόχο για κάθε αντίπαλο. Το σοβαρότερό του μειονέκτημα είναι πως τα πυρομαχικά αποθηκεύονται στο κύριο διαμέρισμα. Άρα σε περίπτωση που το κύτος διεισδύσει στα πυρομαχικά, θα πυροδοτήσει πυροβολισμούς, σκοτώνοντας όλο το πλήρωμα και καταστρέφοντας στο σύνολό του το τανκ. Αυτό το μειονέκτημα είναι κοινό σε όλα τα σοβιετικά, ρωσικά, ουκρανικά και πιο πρόσφατα κινέζικα τανκς.

Το Τ-90 δεν είναι τόσο ακριβές σε στόχους μεγάλης εμβέλειας, ενώ και το σύστημα ελέγχου πυρπόλησης μπορεί να ήταν επαρκές στη δεκαετία του 1990, ωστόσο αυτή την στιγμή είναι ξεπερασμένο. Στερείται συστημάτων θερμικής όρασης καθώς και εξειδικευμένων ραντάρ που θα του επέτρεπαν την ταχύτερη ανίχνευση και εμπλοκή των στόχων.

Η αρχική έκδοση είχε χαμηλή αναλογία ισχύος προς το βάρος λόγω της ισχύος του κινητήρα. Τα πιο πρόσφατα μοντέλα βέβαια είναι εξοπλισμένα με πιο ισχυρούς κινητήρες.

9. Ουκρανία, Oplot – M

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ουκρανία συνέχισε να αναπτύσσει το τανκ Τ-80UD. Η τελευταία έκδοση αυτού του τανκ είναι το Oplot-M.

Το Oplot-M είναι εξοπλισμένο με εκρηκτική αντιδραστική θωράκιση νέας γενιάς. Το Oplot-M κληρονόμησε από το προηγούμενο (Τ-80UD) το αυτόματο σύστημα φόρτωσης πυρομαχικών. Τα πυρομαχικά βρίσκονται στο κυρίως χώρο του τανκ και όχι σε ξεχωριστό μέρος. Αυτό είναι και το σημαντικότερο μειονέκτημα του Oplot-M, διότι σε περίπτωση που βλήμα διεισδύσει στο «κλουβί» του τανκ, τότε τα πυρομαχικά θα πυροδοτήσουν την δολοφονία του πληρώματος καθώς και την καταστροφή του τανκ.

Το ουκρανικό τανκ δεν είναι τόσο ακριβές σε σχέση με τους στόχους μεγάλης εμβέλειας, όπως άλλα τανκς δυτικών στρατών, ωστόσο μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους με τον ίδιο τρόπο όπως τα συνηθισμένα πυρομαχικά. Το Oplot-M διαθέτει συστήματα θερμικής όρασης, που δίνουν στο μπλήρωμα την ικανότητα να «δεσμεύει» καλά κρυμμένους εχθρικούς στόχους.

Σημειώνεται πως το Oplot-M είναι ανώτερο του ρωσικού T-90. Διαθέτει πιο προηγμένη θωράκιση, ισχυρότερο κινητήρα και ανώτερο σύστημα ελέγχου πυρκαγιάς.

8. Γαλλία, Leclerc 

 


Το Leclerc βρίσκεται στην υπηρεσία του γαλλικού στρατού από το 1992. Συνολικά είναι, αν μη τι άλλο, ένας πετυχημένος σχεδιασμός. Ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του σχεδιασμού του Leclerc χρησιμοποιήθηκαν αργότερα και στα τανκς άλλων δυτικών κρατών. Το Leclerc συμμετείχε κυρίως σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

Το γαλλικό τανκ διαθέτει σύνθετη αρθρωτή θωράκιση, ενώ το πεδίο προστασίας του μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε απειλή. Ο πυργίσκος και η οροφή του τανκ σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να αντέχουν κάθε επίθεση πυροβολικού. Ωστόσο όσον αφορά στην προστασία του, δεν έχει καμία σχέση με το αμερικανικό M1A2 Abrams και το βρετανικό Challenger 2.

Το Leclerc λειτουργεί με πλήρωμα τριών και είναι εφοδιασμένο με αυτόματο σύστημα τοποθέτησης πυρομαχικών καθώς και με όπλο 120 mm/L52. Μπορεί να πετύχει χτυπήματα τόσο σε σταθερούς, όσο και σε κινητούς στόχους. Έχει επίσης την ικανότητα δέσμευσης κυνηγού-δολοφόνου (εμπλοκή). Υποστηρίζεται πως το Leclerc μπορεί να εμπλέξει 6 στόχους, που βρίσκονται σε απόσταση 1,5 – 2 χλμ, σε διάρκεια ενός λεπτού με πιθανότητα επιτυχίας 95%.

Σημειώνεται ως είναι εφοδιασμένο με σύστημα διαχείρισης πεδίου μάχης, ενώ αναφέρει αυτόματα στη θέση του εντολέα, την ποσότητα πυρομαχικών και καυσίμων. Είναι εφοδιασμένο με κινητήρα 1500 hp και αυτή την στιγμή βρίσκεται σε υπηρεσία με την Γαλλία (406) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (388).

7. Ιαπωνία, Type 90

Το Type 90 αναπτύχθηκε από την Mitsubishi Heavy Industries σε συνεργασία με του Γερμανούς κατασκευαστές τανκς, Krauss-Maffei και ΜaK και έχει πολλές εξωτερικές ομοιότητες με το Leopard 2. To Type 90 υιοθετήθηκε πλήρως από τις ιαπωνικές δυνάμεις το 1989. Η παραγωγή πλήρους κλίμακας ξεκίνησε το 1992.

Εκείνη την εποχή ήταν ένα από τα πιο προηγμένα ακριβά τανκς. Αρχική απαίτηση του ιαπωνικού στρατού ήταν να παραλάβει 600 από αυτά τα τανκς, ωστόσο μόνο 340 κατασκευάστηκαν λόγω της υψηλής τιμής τους. Δεν εξήχθη ποτέ καθώς οι νόμοι της Ιαπωνίας απαγορεύουν την εξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού.

Είναι εξοπλισμένο με το γερμανικό όπλο Rheinmetall 120 mm. Το ασυνήθιστο χαρακτηριστικό του Type 90 είναι πως είναι εφοδιασμένο με αυτόματο σύστημα τοποθέτησης πυρομαχικών. Την εποχή εκείνη μόνο τα τανκς της Σοβιετικής Ένωσης και της Κίνας διέθεταν τέτοιο σύστημα. Ο μηχανισμός αυτόματης φόρτωσης επέτρεψε τη μείωση του πληρώματος σε 3 άνδρες, καθώς δεν χρειαζόταν πλέον φορτωτής.

Το Type 90 διαθέτει υπερσύγχρονο σύστημα ελέγχου πυροδότησης καθώς και τελευταίας τεχνολογίας αναρτήσεις που του επιτρέπουν μια σειρά από δύσκολες κινήσεις.

6. Ισραήλ, Merkava Mk. 4

 

Το Merkava Mk. 4 είναι ο διάδοχος του Merkava Mk. 3 και εγκρίθηκε το 2004. Διαθέτει ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα ασφαλείας. Το συγκεκριμένο τανκ έχει ένα ασυνήθιστο σχέδιο με τον κινητήρα να βρίσκεται στο εμπρόσθιο μέρος, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στο πλήρωμα να προστατευτεί ακόμη καλύτερα, αυξάνοντας τις πιθανότητές του να επιβιώσει ακόμα και αν το τανκ χτυπηθεί.

Το βελτιωμένο Merkava Mk. 4 είναι εφοδιασμένο με ένα ενεργό σύστημα προστασίας Trophy, το οποίο καταστρέφει τα εχθρικά βλήματα και του πυραύλους. Είναι επίσης εξοπλισμένο με καθοδηγούμενους εκτοξευτήρες αέρα και κορυφαία αντιαρματικά όπλα.

Το Merkava Mk. 4 είναι εξοπλισμένο με όπλο 120 mm. Διαθέτει επίσης ένα νέο σύστημα ελέγχου πυροδότησης, το οποίο περιλαμβάνει μερικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ένα από αυτά είναι και η δυνατότητα να επιχειρεί εναντίον ελικοπτέρων που κάνουν χαμηλές πτήσεις, χρησιμοποιώντας συμβατικά πυρομαχικά. Η κινητικότητα ωστόσο του Merkava Mk. 4 είναι μέτρια λόγω του υπερβολικού του βάρους, παρά το γεγονός πως διαθέτει πολύ ισχυρό κινητήρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως συνολικά 300 από αυτά τα τανκς έχουν ήδη κατασκευαστεί, ενώ άλλα 300 έχουν παραγγελθεί από τις δυνάμεις άμυνας του Ισραήλ.

5. Ρωσία, Armata

Το Armata είναι ένα ρωσικό τανκ νέας γενιάς. Μια μικρή παρτίδα αυτών των τανκς κατασκευάστηκε το 2015. Η προαγωγή της σε πλήρη κλίμακα θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2020-2021.

Το ρωσικό Armata είναι ένα «άρμα μάχης» τελευταίας τεχνολογίας, το οποίο διαθέτει μια σειρά προηγμένων χαρακτηριστικών. Έχει κοινά στοιχεία με το Τ-90, όμως είναι πολύ μεγαλύτερο.

Είναι ένα από τα πιο καλά προστατευμένα τανκς του κόσμου. Η βασική του θωράκιση είναι κατασκευασμένη από χάλυβα, κεραμικά και σύνθετα υλικά, ενώ διαθέτει και μια νέα πρόσθετη εκρηκτική θωράκιση.

Είναι εφοδιασμένο με έναν νέο σύστημα ενεργητικής προστασίας και αντιμέτρων που μειώνει την πιθανότητα να χτυπηθεί από εχθρικο ATGW με ημιαυτόματη καθοδήγηση. Λειτουργεί με πλήρωμα 3 ανδρών, που βρίσκονται σε ένα καλά θωρακισμένο «κελί», το οποίο βρίσκεται στο εμπρόσθιο μέρος του τανκ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Armata είναι το πρώτο τανκ παγκοσμίως με εντελώς μη επανδρωμένο πυργίσκο. Είναι εξοπλισμένο με ένα όπλο 125 mm, το ακριβέστερο από όλα τα ρωσικά όπλα που διαθέτουν τα τανκς.

Λειτουργεί με κινητήρα πετρελαίου 1200 hp. Η εισαγωγή αυτού του νέου ρωσικού τανκ έφερε ανησυχία σε αρκετές χώρες της Δύσης, όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που πλέον προσπαθούν να αναβαθμίσουν το τανκς τους ή να αναπτύξουν νέα σχέδια για να αντιμετωπίσουν την απειλή πoυ θέτει το Armata.

4. Ηνωμένο Βασίλειο, Challenger 2

Το βρετανικό Challenger 2 είναι μια πολύ ικανή μηχανή πολέμου. Διαθέτει την τελευταία γενιά θωράκισης Chobham και είναι ένα από τα πιο προστατευμένα τανκς στον κόσμο. Έχει την δυνατότητα να αντιμετωπίσει ακόμα και τις ισχυρότερες ριπές πυροβόλων όπλων.

Το Challenger 2 διαθέτει όπλο 120 mm. Το πυροβόλο του είναι οπλισμένο σε αντίθεση με τα κανονικά όπλα που χρησιμοποιούνται από άλλα υπερσύγχρονα τανκς. Η μέγιστη επιδιωκόμενη απόσταση είναι πάνω από 5 χλμ.

Σημειώνεται πως το Challenger 2 κατέχει το ρεκόρ σε χτυπήματα από απόσταση.

Ο κινητήρας του Challenger 2 είναι λιγότερο ισχυρός από τους δυτικούς αντιπάλους του και δεν είναι τόσο γρήγορος όσο άλλων τανκς, ωστόσο είναι γνωστός για την μηχανική του αξιοπιστία.

Το Challenger 2 βρίσκεται σε υπηρεσία στο Ηνωμένο Βασίλειο (386) και στο Ομάν (38).

3. ΗΠΑ, M1A2 SEP

Το M1A2 SEP είναι διάδοχος του M1A2 Abrams. Αυτό το τανκ διαθέτει απίστευτη τεχνολογία και πανοπλία. Επίσης έχεις συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και έχει «δει» μάχες.

Το τανκ M1A2 SEP προσφέρει σημαντική προστασία έναντι όλων των γνωστών αντιαρματικών όπλων. Χρησιμοποιεί προηγμένη θωράκιση, ενισχυμένη με στρώματα απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Ένας αριθμός παλαιότερων τανκς M1, M1A1 και Μ1Α2 αναβαθμίστηκε σε αυτό το πρότυπο. Το Μ1Α2 SEP είναι εξοπλισμένο με κιτ Survival Urban Tank (TUSK), που αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης σε αστικό περιβάλλον. Μέχρι σήμερα πολύ λίγα τανκς Abrams έχουν καταστραφεί στην μάχη.

To M1A2 SEP συμμετέχει σε επιχειρήσεις του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών (τουλάχιστον 900) και προβλέπεται πως θα παραμείνει σε λειτουργία τουλάχιστον μέχρι το 2050. Και μπορεί το M1A2 SEP να μην έχει εξαχθεί ακόμα, ωστόσο το προηγούμενο μοντέλο M1A2 διατέθηκε στο Κουβέιτ (218) και στην Σαουδική Αραβία (373)

2. Νότια Κορέα, K-2 Black Panther

To Κ-2 Black Panther είναι ένα από τα πιο προηγμένα τανκ μάχης στον κόσμο, ξεπερνώντας τα αντίστοιχα της Κίνας και της Βόρειας Κορέας. Επιπλέον είναι το πιο ακριβό στον κόσμο. Ο στρατός της Νότιας Κορέας άρχισε να παραλαμβάνει τους «Μαύρους Πάνθηρες» το 2016. Από τις αρχές του 2017 έχουν παραδοθεί τουλάχιστον 100 τανκς στον στρατό της Νότιας Κορέας, ενώ αναμένεται να ξεπεράσουν τα 300. Αυτά θα αντικαταστήσουν την παλαιότερη έκδοση Κ-1.

Το Black Panther χρησιμοποιεί σύνθετη θωράκιση, μη γνωστών βέβαια τύπων και εκρηκτικές αντιδραστικές μονάδες θωράκισης. Υποστηρίζεται πως η μπροστινή του θωράκιση μπορεί να αντισταθεί σε άμεσες βολές 120mm, που εκτοξεύονται από όπλα L55. Η προστασία του  «Μαύρου Πάνθηρα» είναι παρόμοια με αυτή του M1A2 Abrams, ωστόσο το K-2 Black Panther είναι πολύ ελαφρύτερο, διαθέτοντας ένα ενεργό σύστημα προστασίας καθώς και ένα σύστημα αντιμέτρων, το οποίο και συνδράμει στην περαιτέρω επιβιωσιμότητά του.

Το «φονικό όπλο» της Νότιας Κορέας είναι οπλισμένο με το γερμανικό όπλο 120 mm/L55, παρόμοιο μ’ αυτό που χρησιμοποιείται στο γερμανικό Leopard 2A6 και 2A7. Επιπλέον διαθέτει καινοτόμο σύστημα ελέγχου πυροδότησης, το οποίο μπορεί να εντοπίζει, να παρακολουθεί και να πυροβολεί αυτόματα ορατούς στόχους, μεγέθους οχημάτων. Μπορεί επίσης να επιχειρήσει βολές ακόμα και εναντίον ελικοπτέρων που κάνουν χαμηλές πτήσεις, χωρίς αυτό να απαιτεί χειριστή. Σημειώνεται πως το K-2 Black Panther χρησιμοποιεί και προωθημένα πυρομαχικά.

Οι «Μαύροι Πάνθηρες» είναι εφοδιασμένοι με ισχυρούς κινητήρες πετρελαίου, είναι ταχύτατοι και διαθέτουν υπερσύγχρονες αναρτήσεις.

1.Γερμανία, Leopard 2A7

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη έκδοση του επιτυχημένου σχεδίου Leopard 2. Έχει επιπλέον θωράκιση και ενημερωμένη ηλεκτρονική. Το Leopard 2A7 είναι πολύ καλά προστατευμένο από τις συμβατικές και αστικές απειλές πολέμου, όπως οι βολές από RPG και IEDs.

Αυτό το τανκ έχει πολύ καλύτερη ακρίβεια και μεγαλύτερο εύρος φωτιάς σε σύγκριση με άλλα τανκς λόγω του ισχυρού πυροβόλου όπλου και του προηγμένου συστήματος ελέγχου πυροδότησης που διαθέτει.

Το Leopard 2A7 τροφοδοτείται από έναν δοκιμασμένο κινητήρα 1500 hp. Παρά την αύξηση του βάρους του, έχει αυξημένη κινητικότητα λόγω των βελτιωμένων αναρτήσεων.

Ο γερμανικός στρατός διέταξε μια πρώτη παρτίδα 20 Leopard 2A7. Οι παραδόσεις ξεκίνησαν το 2014. Ο γερμανικός στρατός σκοπεύει να αναβαθμίσει από 50 εώς και 150 στο πρότυπο 2A7. Το Κατάρ έχει ζητήσει ήδη 62 Leopard και η Σαουδική Αραβία περισσότερα από 200.

Πηγή: http://www.armyvoice.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν