Οικονομία

Ένας στους τρεις έσπευσε να ρυθμίσει πριν το… «σφυρί»

Του Στέλιου Μορφίδη 

Με την ίδια γεωμετρική πρόοδο με την οποία αναρτώνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα οι αναγγελίες πλειστηριασμών αυξάνονται και οι δανειολήπτες που σπεύδουν να ρυθμίσουν τα δάνεια τους.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τους 332 πλειστηριασμούς που είχαν αναγγελθεί ότι θα πραγματοποιούνταν χθες, οι 96 ανεστάλησαν αφού οι οφειλέτες ήλθαν σε συνεννόηση με την τράπεζα για τον διακανονισμό τους, ενώ οι 8 ματαιώθηκαν ύστερα από δικαστική απόφαση. Σχεδόν το 30% των δανειοληπτών, δηλαδή, έσπευσαν να ρυθμίσουν το δάνειο τους λίγο πριν τον πλειστηριασμό του ακινήτου.

Το ποσοστό είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το πρώτο δίμηνο διενέργειας (και) ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, κατά το οποίο ένας στους πέντε δανειολήπτες σταμάτησαν στο παρά ένα τη διαδικασία φθάνοντας σε συμφωνία με την τράπεζα τους.

Την ίδια ώρα αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των πλειστηριασμών που αναγγέλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auction. Ο αριθμός τους έχει φθάσει ήδη τους 3.020 με τους 361 να είναι προγραμματισμένο να διενεργηθούν την επόμενη Τετάρτη 14 του μήνα.

Ο ρυθμός νέων αναγγελιών στο σύστημα επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για 5.000 πλειστηριασμούς έως τον Ιούνιο και 10.000 έως τα τέλη του χρόνου καθόσον όταν το σύστημα μπει σε πλήρη εφαρμογή το επόμενο διάστημα, η διαδικασία θα γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα και σε δύο βάρδιες.

Συμβολαιογράφοι

Παράλληλα μέρα τη μέρα περισσότεροι συμβολαιογράφοι πιστοποιούνται για την διενέργεια πλειστηριασμών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου των Συμβολαιογράφων έχει συναινέσει μέχρι στιγμή το 87% των συμβολαιογράφων όλης της χώρας.

Από τους επτά συνολικά συμβολαιογραφικούς συλλόγους αντίσταση στο θέμα των πλειστηριασμών προβάλλει ο σύλλογος της Κέρκυρας, της Κρήτης και της Λάρισας ενώ πρόβλημα προέκυψε στη Μεσσηνία όπου ο μοναδικός πιστοποιημένος συμβολαιογράφος δήλωσε αδυναμία εκτέλεσης άλλων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ο νόμος, ωστόσο, δίνει πλέον τη δυνατότητα στους επισπεύδοντες τον πλειστηριασμό, δηλαδή τις τράπεζες ή τους ιδιώτες, να επιλέξουν συμβολαιογράφο που ανήκει όχι μόνο στον συμβολαιογραφικό σύλλογο του τόπου εκτέλεσης, αλλά και συμβολαιογράφο που ανήκει σε σύλλογο της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τραπεζικές εκτιμήσεις, περίπου το 25% των δανειοληπτών που δεν αποπληρώνει τις οφειλές του σήμερα είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Θεωρούν δε ότι είναι και το «εύκολο» κομμάτι στην προσπάθεια τους να ανακτήσουν ένα μεγάλο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και παράλληλα να τους βοηθήσει να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων.

Πιέσεις για γενναιότερες ρυθμίσεις

Στο πλαίσιο αυτό τα τραπεζικά ιδρύματα – υπό την πίεση και των εποπτικών Αρχών – έχουν ξεκινήσει να προσφέρουν νέες λύσεις σε όσους πραγματικά έχουν ανάγκη και βρέθηκαν στο «κόκκινο». Παρ’ όλα αυτά, όπως επισήμανε τόσο η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί από το βήμα του οικονομικού φόρουμ των Δελφών την περασμένη Πέμπτη όσο και ο διοικητής της ΤτΕ μέσα απ’ την ετήσια έκθεση του, οι τράπεζες πρέπει να προσφέρουν πιο γενναίες ρυθμίσεις που πέρα απ’ την επέκταση της διάρκειας αποπληρωμών θα αφορούν μειώσεις επιτοκίων, ακόμα και κούρεμα οφειλών δανειοληπτών!

Και αυτό καθώς παρατηρείται πως τα περισσότερα δάνεια που ρυθμίζονται εντός μόλις τριών μηνών «κοκκινίζουν» ξανά με τους δανειολήπτες να μην μπορούν να ανταποκριθούν.
Όπως φάνηκε πάντως και απ’ την πρόσφατη τοποθέτηση του προέδρου της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών στο φόρουμ των Δελφών, κ. Νίκο Καραμούζη οι τράπεζες δεν βιάζονται να προχωρήσουν σε περισσότερο δραστικές λύσεις για τη μείωση των κόκκινων δανείων ζητώντας απ’ την κα Νουί να εκτελεστεί πρώτα η στρατηγική που έχει συμφωνηθεί με βάση τους στόχους που τέθηκαν.

Σε κάθε περίπτωση όλες οι τράπεζες έχουν οργανώσει πλέον έτσι τις δομές τους ώστε να είναι σε θέση από το τραπεζικό κατάστημα να υποδέχονται τα αιτήματα ρύθμισης και σε συνεργασία με τον πελάτη να τα διεκπεραιώνουν με ταχείς ρυθμούς.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν