Ελλάδα Κυρίως Θέμα

Έρχεται νέος χιονιάς -Σε κατάσταση συναγερμού Βόρεια Ελλάδα, Στερεά και νησιά

Νέα επιδείνωση του καιρού με πυκνές χιονοπτώσεις σε Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, βροχές και καταιγίδες σε Αττική και νότια χώρα είναι η μετεωρολογική πρόβλεψη για σήμερα.

Η νέα επιδείνωση του καιρού έρχεται από την Αδριατική και θα παραμείνει μέχρι και τη Πέμπτη, ενώ οι πολικές θερμοκρασίες θα παραμείνουν μέχρι και το Σαββατοκύριακο, κυρίως το πρωί και το βράδυ, με αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας τις υπόλοιπες ώρες σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα. Οι πολικές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι λέβητες φυσικού αερίου είναι σε εξωτερικούς χώρους, δημιούργησαν προβλήματα θέρμανσης στο 95% των σπιτιών της Θεσσαλονίκης (δεκάδες λέβητες «έσκασαν»).

Το νέο καιρικό σύστημα το οποίο είναι εμπλουτισμένο με πολλή υγρασία υπό κανονικές για την εποχή συνθήκες θα «έδινε» στη χώρα ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Ομως το εγκλωβισμένο ψύχος στην ελληνική ατμόσφαιρα σήμερα θα μετατρέψει αυτό το σύστημα σε πυκνό χιόνι και σε πολλές περιοχές οι χιονοπτώσεις θα είναι πολύ ισχυρές και επικίνδυνες. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι κάτοικοι και οι Αρχές της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης και τα κεντρικά και βόρεια τμήματα στο κέντρο της Πελοποννήσου, καθώς θα βρεθούν στο μάτι του νέου χιονοκυκλώνα.

Από το μεσημέρι η Αττική και τα υπόλοιπα τμήματα της Πελοποννήσου, η Ανατολική Στερεά και τα νησιά του Αιγαίου και ιδιαιτέρως οι Κυκλάδες θα έρθουν αντιμέτωπα με βροχές και ισχυρές καταιγίδες. Η νέα κακοκαιρία θα αποχαιρετήσει τη χώρα μας από αύριο, με μερικές τελευταίες βροχές να αναμένονται στα Δωδεκάνησα σύμφωνα με την πρόβλεψη του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου.

Σήμερα στην Αθήνα μόνο πέντε σχολεία δεν θα λειτουργήσουν λόγω τεχνικών θεμάτων, το 14ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, στην οδό Σίνα 70, το 120ό και το 38ο Δημοτικά Σχολεία Αθηνών, στην οδό Κοκκερέλ 14 στην Ανω Κυψέλη, το 24ο Γυμνάσιο και το 24ο Λύκειο Αθηνών, στην οδό Σούκα 3 στο Πολύγωνο.

Στη Θεσσαλονίκη

Σε ρεσιτάλ ανικανότητας επιδόθηκαν χθες ο Γιάννης Μπουτάρης και η διοίκησή του. Αποδείχθηκαν ανίκανοι να κρατήσουν καθαρούς τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα η -πολλές φορές προαναγγελθείσα- χιονόπτωση να εγκλωβίσει δεκάδες χιλιάδες οδηγούς στους δρόμους. Ολη η Θεσσαλονίκη ήταν ένα ατελείωτο πάρκινγκ. Το χιόνι που έπεσε «κέρδισε» κατά κράτος τις (ανύπαρκτες και ανίκανες) δυνάμεις του δήμου.
Φυσικά, ο πάντα λαλίστατος και ευρηματικός δήμαρχος επέρριψε τις ευθύνες στα… ακραία καιρικά φαινόμενα. Την ώρα που η χιονόπτωση ήταν σε πλήρη εξέλιξη, ο κ. Μπουτάρης έβγαινε τηλεφωνικά στα ραδιόφωνα όπου με χαρακτηριστική άνεση και σαν να μη συμβαίνει κάτι το ιδιαίτερο είπε: «Οι αλατιέρες δεν λειτουργούν γιατί το αλάτι που υπήρχε πάγωσε τις προηγούμενες ημέρες (!!!). Οι υδροφόρες που γεμίζουν με θαλασσινό νερό δεν μπορούν επίσης να λειτουργήσουν καθώς έχουν παγώσει τόσο το νερό όσο και οι βάνες (!!!)».

Ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και στέλεχος της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Κούβελας κατήγγειλε ότι το αλάτι μπορεί να παγώσει αν είναι… παλιό, αν έχει αποθηκευτεί πριν από χρόνια και αν έχει εισχωρήσει υγρασία. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απαράδεκτο να παγώνουν οι… βάνες από τις υδροφόρες. «Και για να καταλάβουμε, οι βάνες των υδροφόρων άλλων δήμων γιατί δεν πάγωσαν; Και γιατί το αλάτι τους ήταν μια χαρά; Αλλο καιρό κάνει στον παραθαλάσσιο Δήμο Θεσσαλονίκης και άλλο καιρό στο ορεινό Πανόραμα; Και πώς ο Δήμος Πανοράματος κατάφερε να κρατήσει ανοιχτούς τους δρόμους και ο κεντρικός δήμος απέτυχε;», αναρωτήθηκε.
Στην Κύμη, λόγω του μεγάλου όγκου χιονιού διατέθηκε ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού για τη μεταφορά δύο αποκλεισμένων ατόμων.

Συναγερμός

Στο μεταξύ, σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται από χθες η χώρα, αφού έχει καταγράφει ρεκόρ κατανάλωσης σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια, με αποτέλεσμα το ενεργειακό σύστημα να έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Τις προηγούμενες ημέρες η κατανάλωση αερίου με την αιχμή έφτασε τις 279 χιλ. MWh όταν η προηγούμενη αιχμή ήταν στις 220 χιλ. MWh. Ιδια κατάσταση και στην ηλεκτρική ενέργεια, όπου σημειώθηκε εκτίναξη της αιχμής πάνω από τα 9.000MW.

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν