Ένοπλες Δυνάμεις

Ερωτήματα για την κατά δήλωση επιχειρησιακή αξιοποίηση των ισραηλινών α/φών F-35I Adir

Το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε επιχειρησιακά το F-35 (IAF) δήλωσε ο αρχηγός της ισραηλινής Αεροπορίας, υποπτέραρχος Αμίκάμ Νόρκιν, αναφέρει σε ένα πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα ο έγκυρος Aviationist.

Σύμφωνα με τη Haaretz ο Νόρκιν παρουσίασε επίσης φωτογραφίες δείχνοντας ισραηλινά F-35 Adir πάνω από τη Βυρητό. Δήλωσε πως τα μαχητικά δεν συμμετείχαν στις πρόσφατες επιδρομές στην Συρία, αλλά δε δύο προηγούμενες.

Η άμεση επιχειρησιακή χρησιμοποίηση του F-35I θεωρείτο δεδομένη από αναλυτές καθώς από τον Δεκέμβριο όταν το αεροσκάφος κηρύχτηκε επιχειρησιακό με την ισραηλινή Αεροπορία. Τώρα όμως είναι η πρώτη φορά που η Ιερουσαλήμ παραδέχεται δημόσια, αν και χωρίς λεπτομέρειες, το βάπτισμα του πυρός του νέου μαχητικού.

Και πράγματι δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο πως και που χρησιμοποιήθηκε το F-35. Χτύπησε στη Συρία ή στον Λίβανο; Τι αποστολές ανέλαβε, κρούση ή απλώς ηλεκτρονική αναγνώριση;

Τους τελευταίους μήνες κυκλοφορούν φήμες ότι τα F-35I έχουν χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις στην Συρία. Υπήρξαν και αναφορές εφημερίδας του Κουβέιτ για πτήση F-35Ι πάνω από το Ιράν, πιθανότατα ψευδείς, ίσως και προωθούμενες από το Ισραήλ ως ψυχολογική επιχείρηση

Φυσικά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι όσο περισσότερο επιχειρεί και δοκιμάζει τα νέα μαχητικά το Ισραήλ τόσο αυξάνει η πιθανότητα να τα χρησιμοποιήσει όταν χρειαστεί.

Αν και δεν ξέρουμε την στρατηγική αξία των αποστολών που αναλήφθηκαν από τα F-35I, είναι σίγουρο, βάσει των λεγομένων του Νορκίν, ότι άξιζε τον κόπο και το ρίσκο. Και το ρίσκο είναι πραγματικό όπως αποδείχθηκε από την κατάρριψη μαχητικού F-16Ι Sufa, στις 10 Φεβρουαρίου 2018 από την συριακή αεράμυνα από έναν από τους 27 πυραύλους SA-5 που εβλήθησαν εναντίον του.

Ορισμένοι πιστεύουν πως η κατάρριψη του F-16Ι οδήγησε το Ισραήλ στην χρησιμοποίηση των stealth F-35. Σε τι είδους αποστολές χρησιμοποιήθηκαν; Δύσκολο να ειπωθεί.

Μπορούμε μόνο να υποθέσουμε πως αξιοποιήθηκαν για πλήγματα σε πραγματικά ζωτικής σημασίας στόχους σε περιβάλλον ισχυρής εχθρικής αεράμυνας και ως τμήμα μεγαλύτερου «πακέτου» μαχητικών που θα περιλάμβανε και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, με τα Adir να αξιοποιούν τις δυνατότητες ELINT (electronic intelligence) τους, γεωπροσδιορισμού και αναγνώρισης των εχθρικών συστημάτων.

Στην πραγματικότητα δεομένων των χαρακτηριστικών stealth του μαχητικού, το F-35 μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών της διοίκησης, δίνοντας στα ανώτερα κλιμάκια μια πλήρη εικόνα του πεδίου της μάχης. Με άλλα λόγια το F-35 μπορεί να πλήττει τον αντίπαλο, αλλά την ίδια ώρα μπορεί και να κατευθύνει τις επιθέσεις άλλων αεροσκαφών.

Είναι γνωστό ότι το μαχητικό σχεδιάστηκε και ως πλατφόρμα συλλογής και διαχείρισης πληροφοριών και τροφοδοσίας με δεδομένα των μαχητικών 4ης γενιάς μέσω του Link 16. Άλλωστε τα F-35B έχουν πράξει το ίδιο, κατά τη διάρκεια ασκήσεων.

Φυσικά και υπάρχουν κίνδυνοι από την επιχειρησιακή χρησιμοποίηση ενός προηγμένου τεχνολογικά συστήματος και ένας από αυτούς είναι η ισχυρή ρωσική παρουσία στην Συρία.

Τα ρωσικά ραντάρ και τα ηλεκτρονικά τους συστήματα μπορούν να εντοπίζουν τα ισραηλινά F-35 στη φάση της απογείωσης, σε πραγματικό χρόνο και ίσως συγκεντρώνουν δεδομένα που χαρακτηρίζουν το F-35 μέσω του μήκους κύματος.

Τα μαχητικά stealth είναι σχεδιασμένα να αντιμετωπίζουν ραντάρ που εκπέμπουν σε συγκεκριμένες συχνότητες, συνήθως υψηλές όπως η C, η X, η Ku και η S στις οποίες η αποτελεσματικότητα του ραντάρ είναι υψηλότερη.

Πηγή: https://www.defence-point.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν