Οικονομία

Ετσι χτίζεται το πλεόνασμα: Από χρέη 3 δισ πλήρωσαν μόλις €62 εκατ

του Κωστή Πλάντζου

Το υπερπλεόνασμα του 2018 «κτίζει» η κυβέρνηση καθώς, από 3,1 δισ. ευρώ που χρωστά, το ελληνικό δημόσιο πλήρωσε τον μήνα Ιανουάριο μόλις 34,1 εκατ. ευρώ για εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, 7 εκατ. ευρώ για εκκρεμείς επιστροφές φόρων και 20,9 εκατ. ευρώ σε χρέη από φορείς της γενικής κυβέρνησης. Δηλαδή μόλις 62 εκατ. ευρώ.

Με τους ρυθμούς αυτούς, το δημόσιο θα χρειαζόταν μια 5ετία για να αποπληρώσει τα χρέη του, χωρίς να δημιουργεί άλλα. Στην πραγματικότητα βέβαια, το κράτος χρωστά και άλλα, αφού δεν έχει εκδώσει ακόμα ούτε καν τις διαδοχικές συντάξεις 2013-2018.

Στο τέλος Ιανουαρίου 2018, οι συνολικές υποχρεώσεις του κράτους ανέρχονταν σε 3,135 δισ. ευρώ. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου ανέρχονταν σε 2,443 δισ. ευρώ (μειώθηκαν κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος Δεκέμβρη) ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων σε 692 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά περίπου 80 εκατ. ευρώ έναντι του Δεκεμβρίου 2017.

Το μισό δισ. από τα 5,7 δισ. της δόσης που ενέκρινε το Eurogroup τον Μάρτιο αφορά πληρωμές για ληξιπρόθεσμα χρέη. Τον Απρίλιο αναμένεται και η εκταμίευση 1 δισ ευρώ επιπλέον, επίσης για πληρωμές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Με βάση το Μνημόνιο, έως τη λήξη του τρίτου προγράμματος του ESM στις 20 Αυγούστου θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί όλες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν