Οικονομία

Eurogroup: Συμφωνία μεγάλων συμβιβασμών για το χρέος με 10ετή επιμήκυνση και λιτότητα ως το 2060

Αποστολή στο Λουξεμβούργο: Αργύρης Παπαστάθης, Ιωάννης Αντύπας

Επετεύχθη συμφωνία για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα, μετά από ολονύχτια συνεδρίαση-θρίλερ εννιά ωρών στο Λουξεμβούργο.

Πρόκειται για συμφωνία μεγάλων συμβιβασμών, με μια περιορισμένη παρέμβαση στο χρέος για την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου και τη σκληρή εποπτεία μετά τις 20 Αυγούστου.

Στη συμφωνία αναφέρεται επιμήκυνση των δανείων του EFSF η οποία θα είναι δέκα έτη και η δόση που θα λάβει η Ελλάδα θα είναι 15 δις. Ευρώ. Από αυτό το ποσό τα 3.3 δις θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά προηγούμενων δανείων όπως αυτών του ΔΝΤ.

Με μια τελευταία δόση ύψους 15 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας 24,1 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το τρίτο και τελευταίο -σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο- πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

«Δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα», ξεκαθάρισε ο Σεντένο μετά τη λήξη μιας μαραθώνιας συνεδρίασης στο Λουξεμβούργο στην οποία βρέθηκε η χρυσή τομή για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με τον Σεντένο, το «μαξιλάρι» ρευστότητας θα καλύψει όλες τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τους επόμενους 22 μήνες.

Σε ότι αφορά το ΔΝΤ, το Ταμείο δε θα συμμετέχει στο πρόγραμμα με χρηαμτοδότηση, ωστόσο θα εξετάζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, για την οποία όπως δήλωσε η Λαγκάρντ δεν υπάρχουν επιφυλάξεις μεσοπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα.

Γι αυτό και λαμβάνει υπόψιν τη δέσμευση των Ευρωπαίων να λάβουν επιπλέον μέτρα σε περίπτωση.

Δεσμεύσεις-«φωτιά» για τις μεταρρυθμίσεις που δεν ολοκληρώθηκαν: Πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022

Μέσα σε μόλις ένα δισέλιδο παράρτημα κρύβεται…ο διάολος των λεπτομερειών-δεσμεύσεων που καλείται να τηρήσει η Ελλάδα, προκειμένου να συνεχίσει να λαμβάνει τα μέτρα βιωσιμότητας του χρέους.

Ανάμεσα στα πιο ενδιαφέροντα σημεία του ανακοινωθέντος είναι τα εξής:

– Προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και 2,2% από το 2023 ως το 2060

– Σημειώνεται ότι «οι συμφωνηθείσες δεσμεύσεις πολιτικής που σχετίζονται με το πρόγραμμα θα συνδεθούν με την επιστροφή των ANFAs και SMP» κάτι που σημαίνει ότι η σταδιακή επιστροφή αυτού του ποσού που υπολογίζεται σε 4,5 δισ ευρώ θα γίνεται ανάλογα με την τήρηση των δεσμεύσεων του προγράμματος μεταμνημονιακής παρακολούθησης.

Διαβάστε ολόκληρο το ανακοινωθέν του Eurogroup εδώ, καθώς και το δισέλιδο παράρτημα ΕΔΩ.

Από τη συμφωνία επίσης προκύπτουν μία σειρά από «μαύρες τρύπες». Μπορείτε να τις διαβάσετε ΕΔΩ 

Δήλωση για την Ελλάδα από τον Μάριο Ντράγκι, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ):

«Χαιρετίζουμε την ολοκλήρωση από την Ελλάδα των προαπαιτουμένων δράσεων. Αυτό ανοίγει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM.

Πιστεύουμε ότι η έγκριση του συνόλου των μέτρων χρέους που συμφωνήθηκαν από την Ευρωομάδα θα βελτιώσει την βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα. Είναι βασικό ότι η Ελλάδα παραμένει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων και της ισχυρούς δημοσιονομικής πολιτικής.

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ετοιμότητα της Ευρωομάδας να εξετάσει περαιτέρω μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος σε περίπτωση εμφάνισης αντίξοων οικονομικών εξελίξεων.»

Μάριο Σεντένο: Αυτό ήταν ομαλή προσγείωση

Ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο άνοιξε τη συνέντευξη Τύπου λέγοντας πως ήταν ένα Eurogroup μεγάλης διαρκείας και πως έπειτα από 8 έτη η Ελλάδα θα “αποφοιτήσει” από την εποπτεία και θα σμίξει με τα κράτη που έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματα στήριξης τους.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δε θυμάμαι Eurogroup τα τελευταία οχτώ χρόνια που να μην αναφέραμε την Ελλάδα».

Ο Πορτογάλος Πρόεδρος σημείωσε πως οι θεσμοί επιβεβαίωσαν πως η Ελλάδα ολοκλήρωσε και τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης και συνεπώς έχει ολοκλήρωσει το τρίτο πρόγραμμα του ΕΜΣ. “Αυτό ήταν, έχουμε μια ομαλή προσγείωση ενός πολύ δύσκολου πρότζεκτ και δεν θα υπάρξει επόμενο πρόγραμμα” είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μάριο Σεντένο σημείωσε πως η Ελλάδα θεσμοθέτησε πάνω από 450 νομοθετικές δράσεις, οι οποίες ήταν συχνά δύσκολες για τον ελληνικό λαό, και ένα “κατόρθωμα” για το Eurogroup, καθώς η σημασία της Ελλάδας ήταν τέτοια, που μετά από τρία πλήρη προγράμματα του ΕΜΣ, δεν μπορεί να θυμηθεί κάποιο Eurogroup που να μην συζητήθηκε η Ελλάδα.

Για τον Πρόεδρο της Ευρωομάδας, η Ελλάδα ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της και αντίστοιχα το Eurogroup παρέδωσε ένα πακέτο μέτρων που στόχος του είναι η βιωσιμότητα του χρέους.

Τα σημαντικά σημεία είναι πως η ολοκλήρωση του προγράμματος φέρνει και νέες ευθύνες, καθώς τώρα η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει προσυλωμένη στην εφαρμογή τόσο των ήδη νομοθετημένων μεταρρυθμίσεων όσο και των μελλοντικών μεταρρυθμίσεων, στόχος των οποίων είναι η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Στο θέμα του χρέους ο Πρόεδρος της Ευρωομάδας τόνισε πως το πακέτο μέτρων διαφυλλάσει τη βιωσιμότητα του, καθώς συμφωνήθηκε η επέκταση της αποπληρωμής των δανείων του EFSF (ύψους 100 δις.) και τη περίοδο χάριτος των επιτοκίων κατά 10 χρόνια, η Ελλάδα θα λαμβάνει πληρωμές από τα ANFAS και τα SMP ως το 2022 αν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Παράλληλα σημείωσε πως ο ΕΜΣ εξουσιοδοτήθηκε να αποδεσμεύσει 15 δις στην Ελλάδας έπειτα από την έγκριση των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί το μαξιλάρι ρευστότητας με συνολικά 24.1 δις ευρώ, καλύπτοντας τις ανάγκες της μέχρι και 22 μήνες και δρώντας ως ασφάλεια από τα εξωτερικά ρίσκα.

“Με όλα αυτά τα μέτρα μπορούμε να πούμε εκ του ασφαλούς πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και προχωράμε προς το μέλλον, επαναλαμβανοντας τις δεσμεύσεις μας να στηρίξουμε την Ελλάδα και τους πολίτες της”, ολοκλήρωσε.

Μοσκοβισί: «Η Ελληνική κρίση τελείωσε απόψε εδώ στο Λουξεμβούργο»

«Θέλω να εξήγησω τη σημασία αυτού που γινόμαστε μάρτυρες, είναι ξεχωριστό και ιστορικό: Η Ελληνική κρίση τελείωσε απόψε στο Λουξεμβούργο» δήλωσε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά το Eurogroup.

Ανέφερε επίσης ότι σχεδιάστηκε ένα πρόγραμμα παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα αλλά το διαχώρισε από τα προηγούμενα λέγοντας ότι δεν θα είναι παρεμβατικό.

«Καταφέραμε μια ομαλή προσγείωση από το πρόγραμμα προσαρμογής» δήλωσε από την πλευρά ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο τονίζοντας ότι «δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα».

«Η ολοκλήρωση του προγράμματος φέρνει νέες ευθύνες» σημείωσε ο ίδιος από την άλλη πλευρά α αναφέροντας ότι θα υπάρχουν και νέες υποχρεώσεις.

«Το πακέτο ελάφρυνσης εξασφαλίζει την πρόσβαση της Ελλα΄δας στις αγορές.

Το eurogroup αναγνωρίζει τις θυσίες των Ελλήνων και τη λιτότητα που βιώνουν. Ένα νέο κεφάλαιο ξεκινά για την Ελλάδα»

Ρέγκλινγκ: Με τα μέτρα η Ελλάδα εξοικονομεί 12 δισ. ετησίως από τόκους

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης είπε πως στα 8 τελευταία έτη πολλά έγιναν και είχαμε πολλές “δραματικές νύχτες”, ειδικά το 2010 και 2012 όταν η χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης ήταν στη κόψη του ξυραφιού, αλλά και όταν η Ελλάδα σχεδόν εξήλθε από την Ευρωζώνη το 2015, κάτι που θα είχε δραματικές συνέπειες στις οικονομίες της Ελλάδας και των άλλων κρατών-μελών.

Για τον Κλάους Ρέγκλινγκ η αλληλεγγύη που δείχνουν οι θεσμοί σε αντάλλαγμα για μεταρρυθμίσεις είναι δίχως προηγούμενο, καθώς ο ΕΜΣ έχει αποδεσμεύσει 215 δις ευρώ για την Ελλάδα, χωρίς να υπολογίζεται η χρηματοδότηση του ΔΝΤ.

Στη συνέχεια ο Γερμανός Διευθύνων Σύμβουλος σημείωσε πως με τα μέτρα βιωσιμότητας του χρέους που αποφασίστηκαν η Ελλάδα εξοικονομεί περί τα 12 δις ευρώ ετησίως από τόκους ανα έτος, για τα επόμενα έτη.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ συμπλήρωσε πως ο ΕΜΣ αποδεσμεύει 15 δις. Απο τα οποία τα 9.5 θα πάνε στην χρηματοδότηση του μαξιλαριού ρευστότητας και τα υπόλοιπα 5.5 δις στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Λαγκάρντ: Έχουμε επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του χρέους μακροπρόθεσμα

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίνα Λαγκάντ δήλωσε πως το ΔΝΤ υποδέχεται τα μεσοπρόθεσμα μέτρα χρέους τα οποία θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και θα περιορίσουν τους κινδύνους σε αυτό το διάστημα, συμπληρώνοντας πως υποδέχεται και τη πρόθεση για επιπλέον μέτρα βιωσιμότητας – αν χρειαστούν- στη μακροπερίοδο.

Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε πως την επόμενη εβδομάδα το ΔΝΤ θα ξεκινήσει τη διαδικασία ανάλυσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, και αν και δεν θα συμμετέχει ως χρηματοδότης στο ελληνικό πρόγραμμα, το ΔΝΤ θα είναι παρών στη διαδικασία επιτήρησης.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου όμως η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως αν και το ΔΝΤ έχει πίστη στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο μεσοπρόθεσμο, οι ασάφειες των μέτρων στη μακροπερίοδο αποτελούν πρόβλημα για τη Γενική Διευθύντρια, όμως συμπλήρωσε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι προσηλωμένοι στη λήψη επιπλέον μέτρων αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Τσακαλώτος: Είμαι ευτυχής, πιστεύω ότι είναι το τέλος της ελληνικής κρίσης

«Είναι ιστορική στιγμή και μέρα, πιστεύουμε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και θα βγούμε στις αγορές» είπε ο υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζοντας «σκληρή απαίτηση» το πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% από το 2023 ως το 2060

Aνοιχτή την εξαγορά δανείων του ΔΝΤ άφησε ο Γ. Χουλιαράκης

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μετά την συμφωνία στο Eurogroup, τόνισε ότι το χρέος πλέον είναι βιώσιμο και σημείωσε: «Είχαμε τέσσερα κομμάτια του παζλ, τα βάλαμε κάτω και τα τέσσερα και τα κλείσαμε και τα τέσσερα».

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη από αυτή τη συμφωνία, θεωρούμε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και ότι μπορούμε να βγούμε στις αγορές.

Είμαι ευτυχής, πιστεύω ότι είναι το τέλος της ελληνικής κρίσης (…) Είναι μια ιστορική στιγμή και μια ιστορική μέρα» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών αμέσως μετά το μαραθώνιο Eurogroup.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τι πέρασε ο ελληνικός λαός τα τελευταία έτη. Θα πρέπει ο λαός να δει πρακτικά αποτελέσματα από αυτή τη συμφωνία. Η περηφάνια επιστρέφει γιατί στέκεται στα δύο πόδια και θα δει και στη τσέπη την ανάπτυξη» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο ίδιος χαρακτήρισε πάντως «σκληρή απαίτηση» τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2023 ως το 2060.

«Δεν υπάρχει κανένας νέος όρος – Το χρέος είναι βιώσιμο, μπορούμε να βγούμε πλέον στις αγορές»

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «δεν υπάρχουν νέοι όροι» στο «μεταμνημονιακό πρόγραμμα παρακολούθησης».

Στο τέλος ο υπουργός αστειεύτηκε απατώντας σε σχετική ερώτηση: «Θα ήθελα ιδανικά να μου έχουν κουρέψει 300 δισ. από το χρέος!»

Από την πλευρά του ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο εξαγοράς ενός μέρους των δανείων του ΔΝΤ άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης από το ποσό των 3,3 δισ. ευρώ που θα υπάρχει στο μαξιλάρι για αυτό το σκοπό.

«Μάχη» για την επιμήκυνση

Νωρίτερα όπως μετέδιδε το newmoney.gr, το βασικό θέμα διαφωνίας ήταν η επιμήκυνση των δανείων του EFSF.

«Το πράγμα κόλλησε το απόγευμα όταν οι Γερμανοί άρχισαν τα δικά τους» είχε αναφέρει στο newmoney.gr αρμόδια πηγή περιγράφοντας την διαφωνία ανάμεσα στο Βερολίνο και στο μπλοκ των χωρών που υποστηρίζουν την Ελλάδα, όπως Ισπανία και η Ιταλία.

Ο στενός… κορσές

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το newmoney.gr η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε ένα σκληρό πλαίσιο εποπτείας ως το 2022 με αντάλλαγμα μια περιορισμένη ελάφρυνση χρέους που έχει ως πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό τη επιμήκυνση δανείων του EFSF κατά 10 έτη, αντί για 15 που είχε ως περιθώριο η απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου 2017.

Το newmoney.gr παρουσιάζει τη κρίσιμη πρόβλεψη του σχήματος της «μετα-μνημονιακής» ενισχυμένης επιτήρησης η οποία προβλέπει ρητά τη δυνατότητα των θεσμών να επιβάλουν νέα μέτρα στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το απόσπασμα του ενημερωτικού σημειώματος της Επιτροπής, «η Επιτροπή μπορεί να προτείνει στο Συμβούλιο Υπουργών να συστήσει στο σχετικό κράτος μέλος τη θέσπιση διορθωτικών μέτρων ή την εκπόνηση ενός σχεδίου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής». Μπορείτε εδώ να διαβάσετε (https://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-13-457_el.htm) ολόκληρο το σημείωμα.

Ωστόσο αυτό είναι μόνο η βάση. Διότι το συγκεκριμένο πλαίσιο που ισχύει για όλες τις χώρες είναι ο καμβάς πάνω στην οποίο θα σχεδιαστεί ένα ειδικό «εργαλείο», όπως το έχει χαρακτηρίσει ο Πρόεδρος της Ευρωομάδας Μάριο Σεντένο, το οποίο ενεργοποιείται ειδικά για την Ελλάδα εφόσον δεν υπάρχει προηγούμενο ενισχυμένης εποπτείας στην ιστορία της Ευρωζώνης.

Ουσιαστικά τα ισχυρά κράτη-μέλη της Ευρωζώνης ανασύρουν απο το «σεντούκι» των μέτρων της κορύφωσης της κρίσης το πιο στενό κορσέ επιτήρησης που έχει σχεδιαστεί για τις χώρες της Ευρωομάδας. Στη περίπτωση της Ελλάδας βέβαια η ολοκλήρωση των 400 προαπαιτούμενων του τρίτου μνημονίου έχει ως αποτέλεσμα η αυστηρή αυτή επιτήρηση να συνοδεύεται από πανηγυρικούς τόνους από τη πλευρά των Ευρωπαίων για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Βήμα-βήμα η νομική βάση της ενισχυμένης εποπτείας

Η διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας, νομικά βασίζεται στη «Δέσμη Δύο Μέτρων», γνωστή και ως «Two-Pack», που θεσμοθετήθηκε το Μάιο του 2013.

Προβλέπει ένα αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης και χρονοδιάγραμμα για τα κράτη που υπόκεινται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως το σκέλος του που αφορά στην επιτήρηση των κρατών μελών θα χρησιμοποιηθεί ως ένας «σκελετός» στον οποίο σχεδιαστεί η μεταπρογραμματική επιτήρηση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Eurogroup. Απόψε τη νύχτα θα δούμε τα χαρακτηριστικά του.

Σύμφωνα τις πληροφορίες που υπάρχουν ως τώρα, η τρόικα συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ θα ελέγχει την τήρηση των δεσμεύσεων ανά τρίμηνο (όπως συμβαίνει και με τα μνημόνια) και θα μπορεί να ζητάει νέα μέτρα αν υπάρχουν αποκλίσεις.

Στα κείμενα που αποτελούν τη βάση του εργαλείου αναφέρεται ότι «με βάση αυτήν την εποπτεία, η Επιτροπή μπορεί να συναγάγει ότι ένα κράτος μέλος πρέπει να λάβει περαιτέρω μέτρα διότι η χρηματοπιστωτική κατάστασή του θα μπορούσε να έχει σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η Επιτροπή μπορεί να προτείνει στο Συμβούλιο Υπουργών να συστήσει στο σχετικό κράτος μέλος τη θέσπιση διορθωτικών μέτρων ή την εκπόνηση ενός σχεδίου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής».

Να σημειωθεί πως η «Δέσμη Δύο Μέτρων» είχε αρχικά σχεδιαστεί για την αυστηρότερη εποπτεία των κρατών που υπόκεινται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Το σκέλος ωστόσο που αφορά τους κανόνες για ενισχυμένη εποπτεία σε κράτη-μέλη που βγαίνουν από ένα πρόγραμμα θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά ως νομικό πλαίσιο στην περίπτωση της Ελλάδας.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν