Κυρίως Θέμα Οικονομία

«Φιλοδωρήματα» οι επικουρικές για χιλιάδες συνταξιούχους- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κοντζιά

Συγκέντρωση στην πλατεία Κοτζιά θα πραγματοποιήσουν στις 10 το πρωί συνταξιουχικές οργανώσεις.
Οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται για την περικοπή των συντάξεών τους και των κοινωνικών παροχών, αλλά και την αύξηση των φορολογικών βαρών.

«Με την καταβολή των επικουρικών συντάξεων του Νοέμβρη θα βρούμε, για άλλη μια φορά, μειωμένες τις συντάξεις μας, μιας και αρχίζει η αναδρομική παρακράτηση των περικοπών. Οι επικουρικές συντάξεις γίνονται πλέον φιλοδωρήματα» σημειώνουν σε σχετική ανακοίνωσή τους.

Το ταμείο είναι μείον, λέει μια λαϊκή ρήση. Ειδικά σε ό,τι αφορά στο ΙΚΑ είναι 61.000 οι κύριες συντάξεις που εκκρεμούν. Συνολικά σε όλα τα ταμεία είναι στο περίμενε 120.000 συνταξιούχοι για την κύρια σύνταξη και 125.000 για επικουρικές. Το ποσό που απαιτείται έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, αγγίζει το 1,4 δισ. ευρώ. Οι καθυστερήσεις ξεκινούν από έναν χρόνο και ξεπερνούν ακόμη και τα τρία.

Τραγική είναι η κατάσταση όσων υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από τον Ιούλιο του 2015 ως το Μάιο του 2016. Οι άνθρωποι αυτοί παίρνουν σύνταξη που αντιστοιχεί σε φιλοδώρημα καθώς δεν παίρνουν ούτε την παλιά κατώτατη, αλλά ούτε και τη βασική σύνταξη του νέου συστήματος. Είναι μάλιστα κάποιες συντάξεις χηρείας που είναι μόλις 150 ευρώ το μήνα.

Οι άνθρωποι αυτοί παίρνουν πολύ μικρότερα ποσά, συντάξεις μειωμένες ως και 53%. Για παράδειγμα συνταξιούχος με 4.500 ένσημα στην 5η κλάση παίρνει 270 ευρώ αντί 486, ενώ συνταξιούχος με 6.700 μέρες στην 11η κλάση παίρνει ποσό 285 ευρώ αντί για 405 ευρώ.

Δεν είναι όμως μόνον αυτοί. Ο νέος Νόμος Κατρούγκαλου αλλάζει τον υπολογισμό των συντάξεων και προβλέπει ποσό εθνικής και ανταποδοτικής ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και τις αποδοχές. Οι αναπροσαρμογές όμως αυτές φέρνουν νέες μειώσεις.
Για παράδειγμα εργαζόμενος με 1.500 στα 30 έτη ασφάλισης η σύνταξη θα υπολογιστεί στα 780 ευρώ και όχι στα 870 όπως πριν, ενώ για 35 έτη ασφάλισης θα είναι στα 895 ευρώ, αντί για 1.070, ενώ ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η περικοπή για έναν συνταξιούχο με 40 έτη ασφάλισης που θα πάρει τελικά στο χέρι 1.026 ευρώ αντί για 1.260 ευρώ.

Οι νέες συντάξεις χηρείας, όταν δοθούν, θα είναι ακόμη χαμηλότερες αφού αντί του κατώτατου ορίου που ήταν 430€μ το νέο ποσό θα είναι…150€!

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν