Διεθνή

FT: Η… ισχυρή Τουρκία είναι εντέλει ευάλωτη

Για τις οικονομικές αδυναμίες της τουρκικής οικονομίας, οι οποίες προσθέτουν έναν ακόμη πονοκέφαλο στον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, κάνουν λόγο οι Financial Times.

Με αφορμή την υποβάθμιση της Τουρκίας από τον οίκο Moody’ s πιο βαθιά στην κατηγορία junk, οι FT επισημαίνουν ότι Τουρκία αναμένεται να εμφανίσει το μεγαλύτερο έλλειμμα από οποιαδήποτε άλλη αναδυόμενη οικονομία φέτος.

«Ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας, ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan θέλει να εμφανίζει τη χώρα του ως άτρωτη. Όμως η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης πιο βαθιά στην κατηγορία junk δείχνει το αντίθετο», σημειώνεται στο άρθρο.

Στη… γλώσσα της αγοράς, η Τουρκία θα έπρεπε να βρίσκεται σε πτώση αξιοπιστίας, όμως τα spread με τα αμερικανικά ομόλογα δεν είναι ούτε σε υψηλά έτους. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Τουρκίας ξεπέρασαν το 12% μετά την υποβάθμιση από τη Moody’s.

Αν η τουρκική κυβέρνηση έδινε προτεραιότητα στη σταθερότητα, οι προοπτικές θα ήταν καλύτερες. Ωστόσο, η μετά το πραξικόπημα έμφαση στην ανάπτυξη συνεπάγεται ότι η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια. Έτσι ο πληθωρισμός αυξάνεται και μαζί του το εμπορικό έλλειμμα. Το έλλειμμα της Τουρκίας τοποθετείται στο 4,5% του ΑΕΠ φέτος που θα είναι το μεγαλύτερο σε αναδυόμενη οικονομία. Η Τουρκία είναι ευάλωτη και οι αποδόσεις των ομολόγων της θα έπρεπε να είναι πολύ υψηλότερες.

Πηγή: https://www.liberal.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν