Κυρίως Θέμα Πολιτική

Η τριχοτόμηση του ΣΥΡΙΖΑ και το σχέδιο Μαξίμου για τη διεύρυνση και στα ψηφοδέλτια ενόψει των εκλογών

Ο ανασχηματισμός ήταν μόνο η αρχή με στελέχη εκτός του ΣΥΡΙΖΑ

Αντιδράσεις στελεχών που δεν βλέπουν με θετικό μάτι τα ανοίγματα του Αλέξη Τσίπρα

Που στοχεύει ο πρωθυπουργός με συζητήσεις με στελέχη που δεν ανήκουν πολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Η επιλογή του πρωθυπουργού να τοποθετήσει στο νέου του υπουργικό συμβούλιο στελέχη των δύο κομμάτων που αντιπολιτεύεται, δηλαδή στελέχη προερχόμενα απο τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ , έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προβληματισμό καθώς πιστεύουν ορισμένοι ότι ο κ. Τσίπρας ανάλογα θα κινηθεί και όταν έρθει η ώρα των ψηφοδελτίων με υποψήφιους πάλι εκτός του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θορυβήσει τη βάση του κόμματος που δεν βλέπει με θετικό μάτι το άνοιγμα που κάνει ο πρωθυπουργός σε στελέχη των δύο κομμάτων που από τη μία απλώνει χείρα φιλίας και από την άλλη εξαπολύει μύδρους εναντίον τους.

Οι συζητήσεις που γίνονται αυτή την ώρα εντός του κόμματος από στελέχη είναι τι θα γίνει όταν φτάσει η ώρα της συγκρότησης ψηφοδελτίων για τις εκλογές και αν ο πρωθυπουργός επιλέξει να τοποθετήσει υποψήφιους σε διάφορες εκλογικές περιφέρειες και άλλα στελέχη έκτου του ΣΥΡΙΖΑ που δεν βλέπουν θετικά μια τέτοια εξέλιξη. Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να ενισχύσει το κόμμα του με εκτός του ΣΥΡΙΖΑ στελέχη είτε από την κεντροαριστερά είτε από το χώρο της Ν.Δ πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα σταματήσει τον επαναπατρισμό στελεχών που είχαν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ και απογοητευμένοι επιστρέφουν, ή θα περιορίσει τη διαφορά με τη Ν.Δ που δημοσκοπικά έχει μια σταθερή απόσταση που υπολείπεται περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα θα ενταθεί προς αυτή την κατεύθυνηση στις εκλογές για την Τ.Α όπου στις αυτοδιοικητικές εκλογές ευνοούνται παρόμοιες συνεργασίες ή και διευρύνσεις μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει αρκετά στελέχη που ασχολούνται με τα αυτοδιοικητικά και δείχνει να είναι “φτωχός” σε επίπεδο στελεχών και υποψηφίων. Έτσι θα εντείνει την προσπάθειά του επιλέγοντας να κινηθεί σε μεγάλους δήμους με στελέχη που μέχρι πρότινος να μην ήθελε κοντά του. Λόγω όμως της ισχνής δύναμης που διαθέτει θα αναγκαστεί να επιλέξει το δρόμο των συνεργασιών ρισκάροντας για τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του από στελέχη του κόμματός του.

Στις συζητήσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει ακόμη και με υποψήφιους περιφερειάρχες που προέρχονται από το χώρο της κεντροαριστεράς  τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσεγγίσει , εμμέσως γίνονται και προσεγγίσεις για τα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών σε μια προσπάθεια να διευρύνει την πολιτική του επιρροή προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ωστόσο , το σχέδιο Μαξίμου δεν βρίσκει όλους σύμφωνους και εντός του κόμματος επικρατεί προβληματισμός. Ήδη ο νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης δεν φαίνεται να συμμερίζεται το αποτέλεσμα μιας τέτοιας στρατηγικής καθώς φαίνεται να έχει έντονες επιφυλάξεις ενώ άλλα στελέχη φαίνεται να θεωρούν ότι γίνεται μια προσπάθεια να πασοκοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι τυχαίο καθόλου που στον ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός ενίσχυσε την επιλογή της διεύρυνσης προς κεντροδεξιά και κεντροαριστερά όταν τοποθέτησε στην κυβέρνησή του, εκτός της κ. Κ. Παπακώστα, διαγραμμένη απο τη ΝΔ και τον Κ. Μίχαλο με τον οποίο συζητούσε για την τοποθέτηση του σε παραγωγικό υπουργείο επίσης διεγραμμένο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τον κ. Μάρκο Μπόλαρη και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που επίσης προέρχονται από άλλον πολιτικό σχηματισμό και δεν ανήκουν πολιτικά ούτε αισθάνονται ΣΥΡΙΖΑ. Το λένε άλλωστε και οι ίδιοι.

Το γεγονός επίσης ότι ένας από τους βασικούς του συνεργάτες που παραμένει σταθερός στο υπουργείο υποδομών απ’ο την πρώτη κυβέρνηση και δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα , ο κ. Χρήστος Σπίρτζης που προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ όπως η Ολυμπία Τεληγιωρίδου που έβαλε ο πρωθυπουργός  στην κυβέρνηση,  βουλευτή Καστοριάς, αλλά και τον υπουργό εξωτερικών Ν. Κοτζιά που πολιτικά δεν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά πέριξ της κεντροαριστεράς, ενισχύει την εικόνα ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να κινηθεί κατ´αυτόν τον τρόπο ανοίγοντας το παιχνίδι ενόψει των εκλογών.

Ο πρωθυπουργός με αυτόν τον τρόπο πιστεύει πως έτσι θα καταφέρει εκτός των άλλων πολιτικό πλήγμα στους δύο πολιτικούς του αντιπάλους που όσο πολιτικά βρίσκεται απέναντι τους άλλο τόσο τους θέλει.

Η συγκεκριμένη τακτική δημιουργεί αναταράξεις στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου και οι συζητήσεις που διεξάγονται στο παρασκήνιο δεν είναι και τόσο φιλικές προς τη στρατηγική που επιλέγει ο πρωθυπουργός για να διευρύνει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά που ταυτόχρονα όπως πιστεύουν να τον αλλοιώσει ιδεολογικά και πολιτικά με ότι αυτό συνεπάγεται για την περαιτέρω εξέλιξη της πορείας του, ιδίως μετά τις εθνικές εκλογές που τα δεδομένα θα είναι εντελώς διαφορετικά και οι εξελίξεις της επόμενης ημέρας πρωτόγνωρες για τα πολιτικά δεδομένα.

Πηγή: https://thecaller.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν