Οικονομία

Το κοινωνικό μέρισμα δεν έχει κοινωνική ευαισθησία

Του Νικήτα Παπαντωνίου*

Αυτό που μου έχει κάνει ιδιαίτερη αίσθηση, είναι η προχειρότητα που αντιμετωπίζονται θέματα καθαρά δημοσιονομικής πολιτικής σε επίπεδο απλών μαθηματικών, από την κυβέρνηση και από διαφόρους αριστερούς κύκλους. Οι απαντήσεις βρίσκονται σε μία απλή ανάλυση στις επιβαρύνσεις από φόρους πάνω σε βασικά αγαθά και οι υπηρεσίες του Έλληνα πολίτη. Οι επιβαρύνσεις αυτές έχουν επιβληθεί από την σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Επιπρόσθετα, αυξήθηκαν υπέρμετρα και άμεσοι φόροι στην λεγόμενη και επίσημα πλέον από τα κυβερνητικά στελέχη, μεσαία τάξη. Έτσι, προέκυψε το πρωτογενές πλεόνασμα μαμούθ του 2016 της τάξης του 4% καθώς και αυτό της τάξης του 2,8% που είναι η πρόβλεψη για εφέτος. Να υπενθυμίσω ότι ο στόχος φέτος για το πλεόνασμα είναι 1,75% ενώ πέρσι ήταν 0.5%. Το κοινωνικό μέρισμα είναι ένα μέρισμα χωρίς κοινωνική ευαισθησία. Είναι ένα προεκλογικό εργαλείο χειραγώγησης της κυβέρνησης με μοναδικό στόχο την παραπλάνηση των πολιτών για ακόμη μία φορά.

Οι αυξήσεις στους άμεσους φόρους πραγματοποιήθηκαν κυρίως με την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% και το κυριότερο την μετάπτωση σε αυτόν πολλών αγαθών και υπηρεσιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το το ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) πραγματοποιήθηκε αύξηση του ΦΠΑ στο βασικό καλάθι του super market στο 15,9% από το 9,7% το 2008. Επιπρόσθετα μπήκαν νέοι φόροι στην συνδρομητική τηλεόραση (10%), στο internet (5%), στο κρασί και στην μπύρα. Αύξηση του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης στα οινοπνευματώδη ποτά, τα τσιγάρα καθώς και επιβολή νέου φόρου στα υγρά αναπλήρωσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου (1 ευρώ/10 ml).

Επιπρόσθετα δεν πρέπει να λησμονούμε την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα κατά 3 λεπτά το λίτρο στην βενζίνη, κατά 8 λεπτά στο λίτρο ντίζελ κίνησης, κατά 10 λεπτά στο υγραέριο κίνησης και 5 λεπτά στο λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης. Για τις τελευταίες αυξήσεις στα καύσιμα ειπώθηκε από κυβερνητικές πηγές με περίσσια αλαζονεία ότι οι τιμές του πετρελαίου είναι σε χαμηλά επίπεδα, χωρίς βέβαια να απαντούν τι θα γίνει τώρα που αυτές αρχίζουν να ανεβαίνουν. Δεν χρειάζεται επομένως κανένας να είναι ούτε οικονομολόγος ούτε πυρηνικός φυσικός για να αντιληφθεί ότι το κόστος διαβίωσης σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 400-600 ευρώ κατά μέσο όρο ανάλογα με τις αγορές που πραγματοποιεί ο «κακόμοιρος» πολίτης-καταναλωτής.

Για την άμεση φορολογία, δεν χρειάζεται να πω τίποτα περισσότερο από ότι είπε ο κύριος Χουλιαράκης για την μεσαία τάξη, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους έντιμους φορολογούμενους. Ευτυχώς υπάρχει το internet και ενημερώθηκαν όλοι. Επι του πρακτέου, αύξηση του εταιρικού φόρου από το 26% σε 29%, αύξηση της προκαταβολής από το 55% στο 100% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Ακολούθησαν οι αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές στα ενοίκια, στο εισόδημα καθώς και στον ΕΝΦΙΑ. Στα ενοίκια αυξήθηκαν ακόμη και στα χαμηλά ποσά από το 12 σε 15% ενώ στο εισόδημα ο συντελεστής έφτασε μέχρι και το 45% χωρίς να υπολογίζεται η μεγάλη εισφορά αλληλεγγύης. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ άρχισε να επιβάλλεται από τις 200.000 ευρώ αξία συνολικής περιουσίας από τα 300.000 ευρώ.

Το συμπέρασμα είναι ότι μερικοί συμπολίτες μας θα πάρουν ένα επίδομα μερικών εκατοντάδων ευρώ όταν η κυβέρνηση, τους τα έχει πάρει ποικιλοτρόπως από την άλλη τσέπη ειδικά μέσω των έμμεσων φόρων. Για τους υπόλοιπους που δεν θα πάρουν επίδομα, τα είπαν οι κύριοι Χουλιαράκης, Τσακαλώτος και Μαντάς, με το απλό ρητό «ήταν αναγκαία η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης». Εγώ θα το κλείσω με την ατάκα, «Ναι κύριοι γιατί μισείτε την μεσαία τάξη και είστε σε πόλεμο με αυτή» χωρίς αυτή να θέλει να βρίσκεται σε πόλεμο με κανέναν γιατί απλά οι κυβερνώντες μισούν τον πλούτο και την αριστεία. Η φτωχοποίηση είναι ο μοναδικός τους στόχος με απώτερο σχέδιο τον οικονομικό έλεγχο μεγάλης μάζας πολιτών-ψηφοφόρων.

 Πηγή: https://www.liberal.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν