Εθνικά Θέματα Κυρίως Θέμα

Κυπριακό: Σε κρίσιμη καμπή οι συνομιλίες στη Γενεύη – Κατατίθενται οι χάρτες – Τι ζητά η κάθε πλευρά

Χάρτη με τον οποίο προτείνει το υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τμήμα της Κύπρου να είναι στο 28,2% των εδαφών του νησιού, ποσοστό που είναι κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μικρότερο από το σχέδιο Ανάν φέρεται να έχει καταθέσει στη Γενεύη η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο χάρτης, όπως γράφουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις περιοχές Μόρφου, Κυθρέα, Άσσια, Βατυλή, Λύση και Κοντέα, ενώ φαίνεται πως υπάρχει ακόμη πρόταση12 ή 5 χωριά της Καρπασίας να είναι υπό ειδικό καθεστώς. Ο αριθμός των προσφύγων που θα επιστρέψουν στις εστίες τους υπολογίζεται, βάσει της πρότασης αυτής, στις 90.000.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά εμφανίζεται από την άλλη να έχει παρουσιάσει χάρτη ο οποίος προβλέπει ότι το 29,2% θα παραμείνει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Στην πραγματικότητα, όπως γράφει ο «Πολίτης» 92,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους είναι υπό διαπραγμάτευση για το κατά πόσο θα περιληφθούν υπό ελληνοκυπριακή ή τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες εν τω μεταξύ του τηλεοπτικού δικτύου «Σίγμα» και του δημοσιογράφου Χρίστου Χαραλάμπους ο χάρτης, ο οποίος επελέγη με τη σύμφωνη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου έπειτα από διαβούλευση, μεταξύ άλλων προτείνει:

-Ποσοστό εδάφους υπό τ/κ διοίκηση 28,2%

-Ποσοστό ακτογραμμής υπό ε/κ διοίκηση 50,4%

-Ποσοστό ακτογραμμής υπό τ/κ διοίκηση 49,6%

-Μόρφου και παράλια της, υπό ε/κ διοίκηση

-Κυθρέα και περιοχή Απ. Βαρνάβα υπό ε/κ διοίκηση

-Περιοχή Καρπασίας υπό ειδικό καθεστώς

-Περίκλειστη πόλη Αμμοχώστου αλλά και σημαντικό μέρος της υπόλοιπης Αμμοχώστου υπό ε/κ διοίκηση

-Επιστροφή προσφύγων σε αριθμό 91.000

Φαίνεται παράλληλα, σύμφωνα με το «Σίγμα» πως δεν γίνεται σεβαστό το κριτήριο που είχαν θέσει οι τουρκοκύπριοι για αυτοκινητόδρομο ο οποίος θα χωρίζει τη Μόρφου, ώστε η μια πλευρά της είναι υπό ελληνοκυπριακή και η άλλη υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Αντιθέτως, γίνεται σεβαστό το αίτημα των τουρκοκυπρίων για επαφές του με επαφή με τις βάσεις στη περιοχή Αγ. Νικόλα στην επαρχεία της Αμμοχώστου.

Σε κρύπτη του ΟΗΕ θα φυλαχθούν οι χάρτες

Οι χάρτες των δύο πλευρών πρόκειται να φυλαχθούν σε κρύπτη στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, όπως δήλωσε στο μεταξύ ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι χάρτες που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν είναι οι χάρτες των δύο πλευρών αφού αυτοί δεν έχουν ακόμα κατατεθεί.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή μέρα καθώς είναι η πρώτη φορά που κατατίθενται χάρτες από τους ίδιους τους Κύπριους. Ιστορική χαρακτήρισε και την αυριανή διάσκεψη αφού για πρώτη φορά θα συζητήσουν στο ίδιο τραπέζι για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις οι Κύπριοι με τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Εξέφρασε δε την ικανοποίηση του από το επίπεδο εκπροσώπησης των εγγυητριών δυνάμεων το οποίο θα γίνει με την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών. Η εκπροσώπηση είπε αρχίζει με το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο και προχωρά στην κορύφωση του στο υψηλότερο επίπεδο.

Ερωτηθείς αν αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για λύση του Κυπριακού είπε ότι το ερώτημα θα το απαντήσουν οι ιστορικοί του μέλλοντος. Ο Άιντε είπε ότι για να είναι επιτυχής η διάσκεψη δεν είναι η αναγκαία η ανακοίνωση ημερομηνιών για δημοψηφίσματα. Για το brainstorming για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις ανάμεσα στους ηγέτες, ο Ειδικός Σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι είχε μια ποιότητα που δεν ξανασυνάντησε.

Έντονη δυσαρέσκεια για τις διαρροές

Νωρίτερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε δηλώσεις του εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος με το θέμα της διαρροής χάρτη και απηύθυνε έκκληση στους λειτουργούς των ΜΜΕ να επιδείξουν υπεθυνότητα αφού όπως είπε οι διαρροές δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην διαδικασία. Ο Εκπρόσωπος επανέλαβε αρκετές φορές ότι κάποιοι στη Γενεύη συμπεριφέρονται ανεύθυνα και δημιουργούν προβλήματα στην επίτευξη των εθνικών στόχων.

Κατά την πρωινή συνάντηση των ηγετών έγινε διάλογος στα θέματα διακυβέρνησης και περιουσιακού κατά την οποία επιτεύχθηκε πρόοδος σε κάποια των θεμάτων της διακυβέρνησης όπως στο θέμα της αλλαγής του συντάγματος, ενώ σε άλλα θέματα έχουν δοθεί πολύ συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες προς τους εμπειρογνώμονες που θα εργαστούν το απόγευμα για μεγαλύτερη πρόοδο.

Πληροφορίες για το συντάκτη

Δέσποινα Λάππα

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν