Ελλάδα

Μια σημαντική πρωτιά για την Τήλο – Διεκδικεί ευρωπαϊκό βραβείο

«Θα είναι το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Μεσογείου» λέει η δήμαρχος της Τήλου, του νησιού των Δωδεκανήσων που εγκαθιστά συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ώστε να είναι αύταρκες και να μηδενίσει τις εκπομπές άνθρακα, ενώ είναι υποψήφιο για ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό βραβείο

Η Τήλος είναι ένας από τους τρεις υποψήφιους για το ευρωπαϊκό Βραβείο Βιώσιμης Ενέργειας (EU Sustainable Energy Awards), αναφέρει στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104,9 FM η κ. Μαρία Καμμά-Αλιφέρη.

Η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού συνεδρίου βιώσιμης ενέργειας EUSEW 2017.

Το νησί των 800 κατοίκων βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο υλοποίησης του προγράμματος TILOS, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την εγκατάσταση ανεμογεννήτριας αλλά και βιομηχανικών μπαταριών για τη αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας.

Από τα 16 εκατ. ευρώ που αναμένεται να κοστίσει το πρόγραμμα, περίπου τα 13 εκατ. προέρχονται από την ΕΕ.

Όπως αναφέρει η δήμαρχος κ. Καμμά-Αλιφέρη, η προσπάθεια ξεκίνησε το 2013 με την η πρώτη απόπειρα συμμετοχής σε πρόγραμμα του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Ακολούθησε η επιτυχημένη προσπάθεια συμμετοχής στο μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα Horizon της ΕΕ, οπότε «η πρόταση βγήκε πρώτη ανάμεσα σε 83 προτάσεις, προτάσεις ακόμη και από κολοσσούς της βιομηχανίας».

Στο έργο συμμετέχουν 13 εταίροι από επτά ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος του ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Tομέα, ενώ από ελληνικής πλευράς υπάρχει η συμμετοχή του ΔΕΔΔΗΕ, της εταιρίας Eunice, της εταιρίας Eurosol και της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς.

Η ανταπόκριση των κατοίκων ήταν θετική. Η τοπική κοινωνία «άνοιξε τα σπίτια της ακόμη και για την τοποθέτηση έξυπνων μετρητών [κατανάλωσης ρεύματος] και δεν έθεσε κανένα πρόσκομμα στην τοποθέτηση ειδικών μπαταριών, ανεμογεννήτριας και άλλων συστημάτων που θα καταστήσουν ενεργειακά αυτόνομο το νησί» λέει η κ. Καμμά-Αλιφέρη.

Πέρα από την ενεργειακή αυτονομία, ένα άλλο θετικό είναι πως «θα εκλείψουν και τα προβλήματα που προέκυπταν από τις πολύωρες διακοπές του ρεύματος ή τις αυξομειώσεις της τάσης από τις οποίες το νησί και οι κάτοικοι είχαν ταλαιπωρηθεί επί πολλά χρόνια».

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν