Οικονομία

Μήπως Ρωσία και Κίνα προσπαθούν να «σκοτώσουν» το αμερικανικό δολάριο;

Του Charles Wallace 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ πρότεινε την Τρίτη ότι χώρες που αντιμετωπίζουν κυρώσεις όπως το Ιράν, η Τουρκία και η Ρωσία να αρχίσουν να πραγματοποιούν τις συναλλαγές στα εθνικά τους νομίσματα, υποδεικνύοντας ότι οι ημέρες του αμερικανικού δολαρίου ως διεθνούς αποθεματικού νομίσματος μπορεί να είναι μετρημένες.

Αυτή η πρόταση του Λαβρόφ μπορεί να μην ικανοποιεί κανέναν περισσότερο από ότι τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Ιδού το γιατί:

Όπως εξήγησε ο οικονομολόγος Robert Tiffin στη δεκαετία του 1950, εάν το νόμισμα μιας χώρας είναι το διεθνές αποθεματικό νόμισμα, τότε η χώρα αυτή δεν έχει άλλη επιλογή από το να εμφανίζει έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Αν βρεθεί άλλο νόμισμα – αντικαταστάτης, όπως όταν το δολάριο αντικατέστησε τη βρετανική λίρα στη δεκαετία του 1920, ίσως είναι πιο εύκολο να επιτευχθούν εμπορικά πλεονάσματα – πράγμα το οποίο ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι επιθυμεί διακαώς.

Ο λόγος είναι απλός: τα έθνη ανά τον κόσμο πρέπει να συσσωρεύουν δολάρια για να τα χρησιμοποιούν στις συναλλαγές μεταξύ τους. Όταν η Κίνα αγοράζει πετρέλαιο από το Ιράν, για παράδειγμα, πληρώνει σε δολάρια ΗΠΑ. Έτσι, περισσότερα δολάρια ΗΠΑ εκρέουν από τις ΗΠΑ από ότι εισρέουν, και ως εκ τούτου οι ΗΠΑ δεν μπορούν παρά να εμφανίσουν έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Από την άλλη πλευρά, το ότι το δολάριο αποτελεί ένα διεθνές αποθεματικό νόμισμα δημιουργεί το επονομαζόμενο «εισόδημα από την έκδοση χρήματος» (monetary seignorage), όπου η αμερικανική κυβέρνηση κερδίζει από όλα αυτά τα δολάρια που κυκλοφορούν στον πλανήτη. Δεν κοστίζει σχεδόν τίποτα η εκτύπωση χρήματος, αλλά η Κίνα, η Ρωσία και όλοι οι άλλοι πληρώνουν ένα πλήρες δολάριο σε αγαθά και υπηρεσίες αποτιμημένα σε δολάρια.

Έχουν καταβληθεί προσπάθειες να αντικατασταθεί το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα για κάποιο χρονικό διάστημα – η Κίνα κατηγόρησε ακόμη και τον ρόλο του δολαρίου ως μία από τις αιτίες της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008. Το πρόβλημα είναι ότι κανένα άλλο νόμισμα δεν έχει εξελιχθεί σε… άξιος αντικαταστάτης του δολαρίου.

Τι άλλαξε; Η «οπλοποίηση» του δολαρίου από την Ουάσινγκτον. Όταν το Τραμπ επέβαλε εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν την περασμένη εβδομάδα, προειδοποίησε ότι κάθε εταιρεία που συναλλάσσεται με τους Ιρανούς σε δολάριο θα υποστεί επίσης κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Πολλές ρωσικές εταιρείες υπόκεινται επίσης σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η κατάχρηση του ρόλου του δολαρίου ως διεθνούς αποθεματικού νομίσματος, θα οδηγήσει τελικά σε υπονόμευση του ρόλου του», δήλωσε ο Λαβρόφ.

«Ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών – ακόμη και εκείνων που δεν επηρεάζονται από αμερικανικές κυρώσεις – θα παραμείνει όλο και περισσότερο μακριά από το δολάριο και θα βασίζεται σε πιο αξιόπιστους εταίρους χρησιμοποιώντας το δικό τους νόμισμα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ενώ ο Λαβρόφ μπορεί να έχει δίκιο, η χρήση των εθνικών νομισμάτων ωστόσο δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Μπορεί για παράδειγμα οι έμποροι στην Κίνα να δεχτούν να πληρώνονται σε τουρκική λίρα όταν θα ξέρουν πως αυτή μπορεί να έχει υποτιμηθεί σημαντικά κατά την ημερομηνία παράδοσης των εμπορευμάτων τους;

Θυμίζει λίγο τον τρόπο με τον οποίο έχει καθιερωθεί η αγγλική γλώσσα στον κόσμο των επιχειρήσεων.  Παρόλο που ίσως δεν τους αρέσει, ακούς συχνά Κινέζους επιχειρηματίες που μιλάνε με τους Γερμανούς και Γάλλους ομολόγους τους στα αγγλικά. Το ίδιος συμβαίνει και με το δολάριο: είναι ασφαλές, αξιόπιστο και εύκολο στην ανταλλαγή.

Πηγή: https://www.capital.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν