Ένοπλες Δυνάμεις

Mirage 2000 έπεσε και πριν ένα χρόνο στις Σποράδες

Η πτώση του πολεμικού αεροσκάφους Mirage 2000-5 ανοιχτά της Σκύρου έρχεται σχεδόν ένα χρόνο μετά από παρόμοιο περιστατικό, με αντίστοιχο αεροπλάνο της Πολεμικής μας αεροπορίας.

Συγκεκριμένα ένα εκπαιδευτικό αεροσκάφος Mirage 2000 της 332 Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας είχε καταπέσει την 29η Μαΐου 2017, στις 12.18 το μεσημέρι 15 μίλια νότια των Σποράδων, στην περιοχή της Σκοπέλου.

Το αεροσκάφος τότε ήταν το νούμερο δύο ενός σχηματισμού δύο μαχητικών του ιδίου τύπου, που συμμετείχαν σε άσκηση και είχαν απογειωθεί από την αεροπορική βάση της Τανάγρας.

Τότε ο πιλότος ευτυχώς είχε εγκαταλείψει με ασφάλεια το αεροσκάφος που παρουσίασε βλάβη .  Η Κράτηση κινητήρα πάνω στην κρίσιμη στιγμή της εικονικής “αερομαχίας” με το έτερο Mirage 2000 ήταν τότε το επικρατέστερο, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, σενάριο για τα αίτια της απώλειας του μαχητικού της 332 Μοίρας Παντός Καιρού νοτίως των Σποράδων. Περισσότερα ΕΔΩ.

Η Ιστορία, η Κατασκευή και οι συμμετοχή στις πολεμικές επιχειρήσεις

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Dassault-Breguet Mirage 2000. To δελταπτέρυγο Mirage 2000 (ελλ: οφθαλμαπάτη) είναι το βασικό μαχητικό αεροσκάφος της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας που χρησιμοποιείται για αναχαίτιση και αποστολές κρούσης. Τα πρώτα αεροσκάφη παραδόθηκαν το Μάρτιο του 1976 και ενώ το σχήμα τους μοιάζει εξωτερικά με τα Mirage III/5 και 50, πρόκειται για ένα εντελώς νέο αεροσκάφος με εξελιγμένα συστήματα αναχαιτίσεως. Τα φτερά έχουν το σχήμα χαμηλά τοποθετημένων Δέλτα με κομμένες άκρες και η άτρακτος έχει το σχήμα σωλήνα με οξεία μύτη και καλύπτρα θέσεως πιλότου σε μορφή φυσαλίδας.

Το Mirage 2000, που εξειδικεύτηκε από την αρχή στις αναχαιτίσεις παντός καιρού, είναι ένα από τα πιο ικανά μαχητικά στον κόσμο με υψηλή ευελιξία στις αερομαχίες με εχθρικά αεροσκάφη. Στο δευτερεύοντα ρόλο του για προσβολές στόχων εδάφους, το Mirage 2000 φέρει πύραυλους, ρουκέτες και βλήματα κατευθυνόμενα από λέιζερ. Υπάρχει και το διθέσιο μοντέλο του αεροσκάφους, το 2000N (διείσδυσης), το οποίο διαθέτει δυνατότητα εκτοξεύσεως πυρηνικών όπλων μακράς άφεσης.

Tα Μirage φτάνουν στην Τανάγρα

Για την ιστορία, τα Mirage έφτασαν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας το 1988 ως μέρος του αναβαθμιστικού προγράμματος της ΠΑ, που ως τότε πετούσε με αεροσκάφη 1ης και 2ης γενιάς. Μαζί με τα F-16 αποτελούν την κύρια και πιο σύγχρονη δύναμη αναχαιτίσεων της Πολεμικής Αεροπορίας. Η αγορά των αεροσκαφών ονομάστηκε σχέδιο Talos και έφερε στην Ελλάδα 40 τέτοια μαχητικά.To 2000 αποφασίστηκε η αγορά 15 νέων 2000-5 mk.II και η αναβάθμιση 10 υφιστάμενων αεροσκαφών στο ίδιο επίπεδο. Η έκδοση mk.ΙΙ είναι μια έκδοση ειδικά σχεδιασμένη για την Ελλάδα με εκτεταμένες αλλαγές και πραγματικές δυνατότητες πολλαπλών ρόλων. Για το μέλλον σχεδιάζεται και η αναβάθμιση του υπολοίπου στόλου στο επίπεδο mk.II για λόγους ομοιογένειας υλικού.

Τα Mirage 2000 στον πόλεμο

Το Mirage πήρε μέρος στην Καταιγίδα της Ερήμου χωρίς όμως να χρησιμοποιηθεί πολύ σε πραγματικές εμπλοκές και βομβαρδισμούς. Η αεροπορία των ΗΑΕ που υποστήριζε την συμμαχία του ΟΗΕ πετούσε σε ρόλο αεράμυνας τα Mirage, αλλά η γρήγορη καταστροφή της Ιρακινής Αεροπορίας δεν τους επέτρεψε να εμπλακούν. Επίσης η Γαλλία χρησιμοποίησε κυρίως τα SEPECAT Jaguar και τα Mirage F1 στις υποχρεώσεις της.

Τα Mirage συμμετείχαν και στην επιχείρηση Deny Flight στην εμπόλεμη Γιουγκοσλαβία, σε ρόλους εναέριας περιπολίας, αναγνώρισης και βομβαρδισμού. Σε αυτήν την επιχείρηση κατερρίφθη και το πρώτο Mirage, από αντιαεροπορικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς, πάνω από τη Βοσνία. Τέλος, ο τύπος έχει χρησιμοποιηθεί σε όλες τις πολεμικές επιχειρήσεις που έχει εμπλακεί η Γαλλία την τελευταία εικοσαετία, ενώ έχει προβεί και σε καταρρίψεις αεροσκαφών στην Ακτή Ελεφαντοστού, ως υποστήριξη για τους στρατιώτες της Γαλλίας που σταθμεύουν εκεί.

Επίσης, τα Mirage εκτέλεσαν αποστολές στην επιχείρηση Enduring Freedom στο Αφγανιστάν, επιχειρώντας με έξυπνες βόμβες. Επίσης σε πόλεμο μικρής κλίμακας στο Κασμίρ το 1999, τα Mirage της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά.

Τα…προβλήματα με την Τουρκία το 1996

Το Mirage 2000 εμπλέκεται και σε υπόθεση κατάρριψης τουρκικού F-16 1996. Το 2012, σε ερώτηση βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, ο υπουργός Άμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ, παραδέχτηκε την κατάρριψη. Η Ελλάδα δεν αποδέχεται την καταρριψη. Οι καταθέσεις των δύο χειριστών, όπου ανέφεραν ότι εκδηλώθηκε φωτιά στο πίσω μέρος του F-16, στάλθηκαν στην Άγκυρα.

Δυστυχώς πρέπει να σημειώσουμε ότι το μαχητικό αεροσκάφος τύπου Mirage 2000 έχει βεβαρυμένο παρελθόν με τα χρώματα της Πολεμικής Αεροπορίας μετρώντας απώλειες της τάξης του 25% της πρώτης παραγγελίας των 40 αεροσκαφών του τύπου με τη λεγόμενη “αγορά του αιώνα”.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής
Dassault Breguet, SNECMA, Thomson-CSF

Συνολικό Μήκος/Πλάτος/Ύψος

14,36/9,13/5,20 μέτρα

Βάρος (κενό/μέγιστο)

7.500/17.000 κιλά

Εμβέλεια

3.704 χιλ (2 δεξαμενές 1.700lt)

Μέγιστη ταχύτητα

1,2 (sea level) / 2,2 mach

Αρχικός βαθμός ανόδου

17.070 μέτρα / λεπτό

Κινητήρες

SNECMA M 53 P2/9.7 με μετακαύστη

Μέγιστη ώση

159.2 kN (35,800 lb)

Οπλισμός

2 πυροβόλα GIAT DEFA 554 30 mm
πύραυλοι MICA, Magic 2, Super 530F, Super 530D Sky Flash
βόμβες: BGL 1000, BM400, BAP 100
πύραυλοι αέρος-επιφανείας: Durandal, Belouga, Armat, Apache, Scalp, AS30L, AM39, ASMP

Πηγή: https://www.onalert.gr

Ετικέτες

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν