Κυρίως Θέμα Πολιτική

Ναυάγησε η συγκρότηση ΕΣΡ- πάγωσε ο νόμος γέφυρα για τις τηλεοπτικές άδειες

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη διάσκεψη των Προέδρων είναι πλέον η κυβέρνηση, έπειτα από το ασφυκτικό πρέσινγκ και τα αυτογκόλ των τελευταίων ημερών για τις τηλεοπτικές άδειες.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο κατά κοινή ομολογία «καίγονται» για τη συγκρότηση του ΕΣΡ -το οποίο και θα έχει τις αρμοδιότητες για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού- και για το λόγο αυτό αναγκάστηκαν, έπειτα από μπαράζ κλειστών συσκέψεων να κάνουν βήματα πίσω. Αφενός την Πέμπτη έρχεται προς ψήφιση η τροπολογία που μεταφέρει τις αρμοδιότητες των αδειών και το διαγωνισμό στο ΕΣΡ και αφετέρου δεν κατατίθεται ο νόμος -γέφυρα που θα όριζε το προσωρινό καθεστώς αδειοδότησης των καναλιών

Η απόσυρση της υποψηφιότητας Πολύδωρα
Χθες, όπως ήταν αναμενόμενο εξάλλου στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής όπου ο Νίκος Βούτσης αναγκάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα μετά την σύσσωμη άρνηση της αντιπολίτευσης. Μάλιστα δεν την έβαλε καν σε ψηφοφορία.

Προχώρησε όμως σε νέα πρόταση με πρόεδρο του ΕΣΡ τον Ροδόλφο Μορώνη και αντιπρόεδρο τον Β. Μουλόπουλο. Και αυτή η πρόταση έγινε αντικείμενο έντονης κριτικής από την ΝΔ με τον Νίκο Δένδια να δηλώνει ότι η ΝΔ δεν προτίθεται να ψηφίσει ούτε αυτή ούτε κάποια άλλη πρόταση.

Το ναυάγιο για το ΕΣΡ
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη αντιπρότεινε ως αντιπρόεδρο τον Νίκο Κιάο αντί του Β. Μουλόπουλου, πρόταση που έκανε δεκτή ο Ν. Βούτσης. Στην ψηφοφορία που διεξήχθη, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι ψήφισαν «ναι» ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα ήταν 16-6 ως εκ τούτου, δεν συμπληρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5. Ετσι και η 5η κατά σειρά συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων κατέληξε σε ναυάγιο.

Πάγωμα του νόμου-γέφυρα
Μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης μετέβη στο μέγαρο Μαξίμου ενημερώνοντας τον Πρωθυπουργό. Στη σύσκεψη παρόντος του Αλέξη Τσίπρα και του Ν. Παππά αποφασίστηκε να γίνει ένα ακόμη βήμα πίσω: Να «παγώσει»η νομοθετική ρύθμιση που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση για το προσωρινό καθεστώς αδειοδότησης των καναλιών, ο περίφημος «νόμος-γέφυρα». Επίσης η κυβέρνηση ζητά νέα Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής σε μια ύστατη προσπάθεια να καμφθούν οι αντιρρήσεις της ΝΔ.
Και όπως εξηγεί κυβερνητικός παράγοντας στο iefimerida «προέχει η συγκρότηση του ΕΣΡ», ξεκαθαρίζοντας ότι «μέχρι τότε δεν θα υπάρξει καμία νομοθετική πρωτοβουλία».
Παράλληλα, το περιβάλλον του κ. Τσίπρα σχολιάζει ότι μετά το αποτέλεσμα της χθεσινής διάσκεψης των Προέδρων «στην αξιωματική αντιπολίτευση απομονώθηκαν με αποτέλεσμα το μπαλάκι τώρα να είναι σ’ αυτούς».

Την προσεχή Δευτέρα η επόμενη διάσκεψη των προέδρων
Τέλος, έγκυρες πήγες σημειώνουν ότι πιθανότατα η επόμενη διάσκεψη των προέδρων θα οριστεί την προσεχή Δευτέρα.

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν