Πολιτική

Το νέο αφήγημα ψάχνει στις περιοδείες η κυβέρνηση

Φουλ οι μηχανές για την τρίτη αξιολόγηση

Με περιοδείες ανά την Ελλάδα αναλαμβάνουν υπουργοί της κυβέρνησης να περιχαρακώσουν και να συσπειρώσουν την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ του 2015.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Την στιγμή που η Νέα Δημοκρατία προετοιμάζει, όσο πλησιάζει ο Αύγουστος του 2018, το αφήγημά της για την κεντρική επίθεση προς την κυβέρνηση και η κεντροαριστερά κάνει οργανωμένες προσπάθειες ανασύνταξης, το Μέγαρο Μαξίμου επιλέγει την “κάθοδο” την κοινωνία με την ¨σημαία” επίλυσης των προβλημάτων της καθημερινότητας. Σε ουκ ολίγες συσκέψεις υπουργών υπό τον πρωθυπουργό αυτό που ακούγεται συχνότερα το τελευταίο διάστημα είναι ότι το παιχνίδι θα κριθεί στην απευθείας επικοινωνία με τους πολίτες- “ο κόσμος θέλει πια να επιστρέψει στην κανονικότητα και να αρχίσει να σχεδιάζει την ζωή του για την επόμενη μέρα της επέλασης των μνημονίων”, τονίζει υπουργός της κυβέρνησης που συμμετέχει στο όργωμα της ελληνικής υπαίθρου.

Ακόμη και αυτό το Σαββατοκύριακο με αφορμή το 4ο Περιφερειακό Συνέδριο στην Κομοτηνή, αναμένεται να συνεδριάσει ένα … μίνι-υπουργικό συμβούλιο περιοδεύοντας στο περιθώριο των εργασιών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης.
Κορυφαίοι υπουργοί που έχουν επωμιστεί το βάρος της καθημερινότητας με την προώθηση άμεσων πρωτοβουλιών στρώνουν με τις περιοδείες το χαλί των επισκέψεων του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κλείνει συνήθως με την ομιλία του στα Περιφερειακά Συνέδρια τους μικρούς πολιτικούς κύκλους που διαμορφώνουν εκ του σύνεγγυς σε κάθε μία περιφέρεια.

Για παράδειγμα, ο κ. Τσίπρας θα ανέβει στην Κομοτηνή την Τρίτη, αφού οι υπουργοί του θα έχουν σαρώσει με επαφές τοπικούς, επαγγελματικούς, συνδικαλιστικούς, επιστημονικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς καθώς και εκπροσώπους νέων επιχειρήσεων ή παλαιότερων που προσπαθούν να σταθούν στα πόδια της μετά την πολύχρονη κρίση.

Οι πληροφορίες λένε και επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός διατηρεί την αισιοδοξία και την πεποίθηση ότι η μονομαχία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι απολύτως ανοιχτή σε όλα τα σενάρια- δηλαδή πιστεύει ακράδαντα ότι μπορεί να επιτευχθεί σημαντική μείωση της ψαλίδας και να παίξει στα ίσα τελικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που φαίνεται να επιλέγει σχέδιο πλήρους αποδόμησης της κυβέρνησης μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η Νέα Δημοκρατία μπροστά στα εσωτερικά προβλήματά της που πολλαπλασιάζονται θα επιχειρήσει να χτυπήσει την κυβερνητική πλειοψηφία στην “Αχίλλειο πτέρνα” κάθε κυβέρνησης: στην ικανότητα επίλυσης των προβλημάτων της καθημερινότητας.
Η ανεμπόδιστη σχέση του πολίτη με τα υπουργεία για τις καθημερινές συναλλαγές του με υπηρεσίες του Δημοσίου αποτελεί το άλφα και το ωμέγα του απαιτητικού σχεδιασμού με στόχο την ανάκτηση της μπαγκέτας των πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση, παρά την δημοσκοπική υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας.

Μέσα στον σχεδιασμό είναι η οργάνωση άγριων συγκρούσεων, όπως αυτές μεταξύ των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη στην βουλή με αφορμή μείζονα θέματα της επικαιρότητας. Ταυτόχρονα το οικονομικό-αναπτυξιακό επιτελείο ζουμάρει στα αναγκαία βήματα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης εντός του Δεκέμβρη τουλάχιστον σε τεχνικό επίπεδο. Παρά την προφανή βιασύνη και τα θετικά μηνύματα από τους δανειστές, στο Μέγαρο Μαξίμου ξέρουν καλά ότι δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση η άμεση ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης καθώς συμπεριλαμβάνει και αποφάσεις περί ιδιωτικοποιήσεων (πχ συζητείται από τους εταίρους η πιθανή πώληση μονάδων της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη).

Ωστόσο ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι τα όποια δύσκολα βήματα της αξιολόγησης πρέπει να γίνουν μια ώρα αρχύτερα προκειμένου εντός του πρώτου εξάμηνου του 2018 να προχωρήσουν σε ικανοποιητικό βαθμό οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για την φόρμουλα της επιτροπείας μετά την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο του χρόνου τον Αύγουστο.
Το “κλειδί” των αποφάσεων βρίσκεται σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη σε μια φόρμουλα που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το χρέος και θα δίνει ανάσες για την αντιμετώπιση των σφιχτών δημοσιονομικών προγραμμάτων για το 2019-2020.

Εν τω μεταξύ η η Handelsblatt πριν από λίγες ώρες με δημοσίευμά της χαρακτηρίζει “κρύο ντους” για την κυβέρνηση την  αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Κομισιόν για την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η γερμανική εφημερίδα αναρωτιέται  αν τελικά η επένδυση στο Ελληνικό θα έχει νόημα για τους επενδυτές, μετά από τον χαρακτηρισμό περιοχής ως αρχαιολογικού χώρου από τη Λυδία Κονιόρδου.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι μόλις πριν από δυο εβδομάδες ο πρωθυπουργός είχε κάνει λόγο στη βουλή για ανάπτυξη μεγαλύτερη από 2% για φέτος.

Η Κομισιόν, όμως κατέβασε τις περσινές προβλέψεις και τοποθετεί την ανάκαμψη πλέον στο 1,6% (από 2,7% το 2016).  Η συρρίκνωση της ανάπτυξης οφείλεται, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, «στην αντιπαράθεση Αθήνας και δανειστών το πρώτο εξάμηνο του 2017 καθώς και στην διένεξη για το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Ως αποτέλεσμα η δεύτερη αξιολόγηση έκλεισε με καθυστέρηση πάνω από ένα χρόνο.

Βέβαια η εφημερίδα κάνει λόγο για «βελτίωση στον τομέα της απασχόλησης που οφείλεται κυρίως στον τομέα του τουρισμού και που βρίσκεται σε ανοδική τροχιά”. Λέει χαρακτηριστικά ότι: “Από το 23,6% πέρυσι η ανεργία μειώθηκε τον περασμένο Αύγουστο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ στο 20,6%. Αν και είναι το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας τα τελευταία έξι χρόνια, αυτό εξακολουθεί ωστόσο να είναι το υψηλότερη στην ΕΕ Όσον αφορά τις επενδύσεις, η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται φέτος στις προσδοκίες, σημειώνει η εφημερίδα. Η Handelsblatt προσθέτει μάλιστα με το εν λόγω δημοσίευμά της το ερώτημα;

“Η επένδυση στο Ελληνικό θα έχει νόημα εν τέλει για τους επενδυτές;” Και στη συνέχεια υπογραμμίζει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παρουσίαση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ στις 4 Δεκέμβρη, αναφορικά με την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2017.

«Τα στοιχεία αυτά θα δείξουν κατά πόσο η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι σταθερή.
Ο Τσίπρας είναι αισιόδοξος, αναμένει πρωτογενές πλεόνασμα 3% για το επόμενο έτος.
Η Κομισιόν όμως είναι πιο επιφυλακτική και αναμένει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 2,5% για καθένα από τα επόμενα δύο χρόνια – αν υποτεθεί ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και νέων μέτρων είναι ομαλή και ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα προσαρμογής στα τέλη Αυγούστου 2018 ώστε στη συνέχεια να μπορεί να χρηματοδοτείται από τις αγορές”, αναφέρεται από την γερμανική εφημερίδα με τα συχνά … αφιερώματα στα ελληνικά ζητήματα.

Πηγή: https://thecaller.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν