Πολιτική

Οι εσωκομματικές κόντρες και ο «πόλεμος θέσεων» στον ΣΥΡΙΖΑ

Εσωκομματικές κόντρες, ιδεολογικές και πολιτικές αντιπαράθεσεις αλλά και δύο γραμμές σε κεντρικά θέματα εντοπίζονται στην κυβέρνηση.

Εσωκομματικές κόντρες και φανερές αλλά και υπόγειες ιδεολογικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις, που μοιάζουν με αυτό που ο διάσημος ιταλός μαρξιστής του μεσοπολέμου Αντόνιο Γκράμσι αποκαλούσε «πόλεμο θέσεων» για την ηγεμονία, βρίσκονται σε εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία περίοδο. Οι αντιπαραθέσεις λαμβάνουν οξυμμένα χαρακτηριστικά ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής που θα λάβει χώρα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Το διακύβευμα αφορά το ποιος θα καταφέρει να ηγεμονεύσει ιδεολογικά το κόμμα στη νέα περίοδο που ανοίγεται ενόψει των εκλογών αλλά και μετά από αυτές.

Εξέχουσα θέση στις κόντρες αυτές κατέχει χωρίς αμφιβολία εκείνη ανάμεσα στον Νίκο Φίλη και τον Νίκο Παππά. Αφορμή υπήρξε το θέμα της ΕΡΤ, με τον κ. Φίλη να μιλά για παραδιοίκηση, συντεχνιακό καθεστώς και ιδιοτελή συμφέροντα και τον κ. Παππά να χρεώνει στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ “ρητορική Μητσοτάκη” και άγνοια της κατάστασης. Πίσω όμως από το εμφανές αντικείμενο της διαφωνίας υπάρχει αφενός η κόντρα των προσώπων και αφετέρου η διάσταση για την πορεία που πρέπει να έχει το κόμμα.

Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, το πρόσωπο του κ. Παππά φαίνεται να βρίσκεται στο επίκεντρο διάφορων αντιπαραθέσεων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν διατηρεί τις καλύτερες των σχέσεων ούτε με τον κ. Τσακαλώτο, ούτε με τον πρόεδρο της Βουλής κ. Βούτση αλλά ούτε με τον κ. Τζανακόπουλο. Χαίρει ωστόσο της στήριξης του πρωθυπουργού κάτι που φάνηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη καθώς ήταν ένας από τους υπουργούς που είχε συνεχώς μαζί του. Πτυχές της συνεχιζόμενης κόντρας του με τον υπουργό Οικονομικών έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, ενώ οι δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι επηρέασαν σε ένα βαθμό και επιλογές που έγιναν στον ανασχηματισμό. Την δική της προϊστορία έχει και η κόντρα του κ. Παππά με τον κ. Φίλη, καθώς ο δεύτερος φέρεται να καταλογίζει στον πρώτο παρέμβαση όταν υπήρχε η διαφωνία με τον Ιερώνυμο για το θέμα των θρησκευτικών, μια υπόθεση που οδήγησε στην απομάκρυνσή του από το υπουργείο Παιδείας, και τον δεύτερο να αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, οι γραμμές που διαφοροποιούν και διαχωρίζουν τάσεις και τοποθετήσεις σχετίζονται με μία σειρά από ζητήματα. Οι σχέσεις κυβέρνησης-κόμματος, ο κίνδυνος της “πασοκοποίησης”, η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ αλλά και το αν θα πρέπει να ενταθεί το φλερτ με το ΚΙΝΑΛ ή όχι, είναι ορισμένα μόνο από τα ζητήματα που προκαλούν τριβές μεταξύ των κορυφαίων του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είναι γνωστό, η ομάδα των 53 φέρεται να επιζητεί μια διακριτή και αριστερόστροφη ταυτότητα αλλά και τη δημιουργία κομματικών αντίβαρων στην κυβερνηση προκειμένου να αποφευχθεί η “μάστιγα του κυβερνητισμού”. Στην λογική της διατήρησης βασικών αριστερών χαρακτηριστικών κινείται και ο Νίκος Φίλης αλλά και ο Πάνος Σκουρλέτης. Στον αντίποδα, προεδρικοί και πασοκογενείς φαίνεται πως συζητούν με μεγαλύτερη ευκολία ένα φλερτ με την Κεντροαριστερά ή μια γενικότερη προγραμματική σύγκλιση με προοδευτικές δυνάμεις.

Την ίδια στιγμή, ένα άλλο θέμα της επικαιρότητας ήρθε να αναδείξει τις διαφορετικές γραμμές που υπήρξαν σε κόμμα και κυβέρνηση. Πρόκειται για το θέμα του Γιάννη Στουρνάρα και το ζήτημα της “βουτιάς” των τραπεζικών μετοχών. Την Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε σε μια επιθετική ρητορική απέναντι στον κεντρικό τραπεζίτη, ενώ στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Νίκος Παππάς κατηγορώντας τον ότι συμπεριφέρεται ακόμη ως υπουργός Οικονομικών. Τελείως διαφορετική, ωστόσο, ήταν η τοποθέτηση του υπεύθυνου για τις τράπεζες και υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος είχε σπεύσει να επικοινωνήσει με τον κ. Στουρνάρα και να συμφωνήσει μαζί του να διατηρήσουν ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας. Τη δική του σημασία έχει και το γεγονός ότι για το θέμα δεν υπήρξε καμία σχετική τοποθέτηση από το υπουργείο Οικονομικών αλλά ούτε και από την ομάδα των 53, στην οποία ανήκει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σημειώνεται ακόμη ότι μετά την κίνηση των τραπεζικών μετοχών την τελευταία περίοδο δεν έλειψαν και οι “γκρίνιες” για τον κ. Φλαμπουράρη, καθώς η κίνηση να αναλάβει τον νευραλγικό τομέα των τραπεζών, έναν τομέα που είχε μέχρι πρόσφατα ο κ. Δραγασάκης, θεωρήθηκε από ορισμένους κίνηση υψηλού ρίσκου σε μία περίοδο ιδιαίτερως ρευστή για την ελληνική οικονομία.

Πηγή: https://www.thetoc.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν