Κυρίως Θέμα Πολιτική

Οι Σαμαρικοί χτυπούν Μητσοτάκη με Μαρινάκη και Μαρέβα

Στοιχεία για τις στενές σχέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη με τον Βαγγέλη Μαρινάκη αλλά και τον Μιχάλη Χριστοφοράκο της Siemens δημοσιεύει η σελίδα antinews που πρόσκειται στη «σαμαρική πτέρυγα». Το δημοσίευμα είναι αποκαλυπτικό για τους δεσμούς των εμπλεκομένων αλλά και ενδεικτικό του εμφυλίου που έχει ξεσπάσει στη ΝΔ και των επιδιώξεων του σαμαρικού μπλοκ στο εσωτερικό του κόμματος.

Μεταξύ άλλων το antinews.gr στο άρθρο με τίτλο «Ντόρα – Μαρέβα: Οι Μαρίες Αντουανέτες της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα «πλυντήρια» της Siemens» παρουσιάζοντας τις στενότατες σχέσεις της Μπακογιάννη με τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη αναφέρει πως επί Ντόρας Μπακογιάννη στο υπουργείο Εξωτερικών, πηγαινοέρχονταν στο γραφείο της μια ολόκληρη στρατιά (άνω των πενήντα) υπαλλήλων, συμβούλων, κ.ο.κ., πολλοί εκ των οποίων ήταν συγγενείς, και πάντως στην απόλυτη πλειοψηφία τους άσχετοι με τη διπλωματία και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Μάλιστα παρουσιάζει σχετικό έγγραφο από επίσκεψή της στη Ν.Υόρκη, τον Οκτώβριο του 2006, οπότε, εκτός από τα συγγενικά της πρόσωπα, τα οποία μετείχαν στην αποστολή, στη σύνθεσή της ήταν και ο κ.Βαγγέλης Μαρινάκης, με την ιδιότητα, μάλιστα, του «συμβούλου» της (adviser). «Στα ταξίδια της συμμετείχαν πάνω από εκατό άτομα, με τη συντριπτική πλειοψηφία των μετεχόντων στα ταξίδια δεν είχε καμία σχέση με το αντικείμενο της αποστολής (μάλλον για ψώνια τους έπαιρνε μαζί της)», σχολιάζει το Antinews και σημειώνει:

«Θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αγιάσει, αλλά το –όχι και τόσο μακρινό- παρελθόν του δεν τον αφήνει. Προσπαθεί, βέβαια, να αποτινάξει από πάνω του τη ρετσινιά της «οικογενειοκρατίας», των «ελιτίστικων σαλονιών» που θεωρούν ότι το ελληνικό κράτος τους ανήκει «κληρονομικώ δικαίω», των σχέσεων με τη μιντιακή και την επιχειρηματική διαπλοκή, αλλά τα πρότυπα – βαρίδια της «Αγίας οικογένειας» τον κρατούν καθηλωμένο».

Συνεχίζοντας, το δημοσίευμα αναφέρεται στις «φιλικές σχέσεις» της Μαρέβας Μητστοάκη με τον κ.Siemens. Γράφει χαρακτηριστικά: «Από την άλλη, περίοπτη θέση στο γίγνεσθαι της Νέας Δημοκρατίας καταλαμβάνει η κ.Μαρέβα Γκραμπόφσκι, σύζυγος του προέδρου του κόμματος. Η κ.Μητσοτάκη βρίσκεται σταθερά στο προσκήνιο, όχι μόνον λόγω των αποκαλύψεων που κατά καιρούς γίνονται για το άτομό της σχετικά με την offshore της («Paradise Papers») και διάφορες χρηματοδοτήσεις, αλλά φροντίζει και για τις «βαρύγδουπες» πολιτικές «παρεμβάσεις» που κάνει κάθε τόσο, πιθανότατα με στόχο την αυτοπροβολή της, μέσω αναρτήσεών της στο twitter.

Βέβαια, δεν προκαλεί εντύπωση το στυλ της κυρίας προέδρου που «τα ξέρει όλα», και ως άλλη Μαρία Αντουανέτα, της ταιριάζουν μόνον «υψηλές συναναστροφές» μακριά από τον λαουτζίκο του Μπύθουλα. Άλλωστε, μόλις προ ετών, για να αποκτήσει ένα ψυγείο, επέλεγε να τηλεφωνήσει στον πρόεδρο της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκο, λες και αυτός ήταν κανένας μαγαζάτορας της γειτονιάς που πουλούσε πλυντήρια και ψυγεία, και όχι ο άνθρωπός που εκπροσωπούσε τον γερμανικό κολοσσό στην Ελλάδα και είχε μιζώσει τη μισή Βουλή και τον κρατικό μηχανισμό. ‘Η, την ίδια περίοδο, τηλεφωνούσε στο γραφείο του Μ.Χριστοφοράκου, προκειμένου να ενημερώσει ότι κάποια γνωστή της, στη συνέχεια, θα στείλει το βιογραφικό της για να εξεταστούν – δεόντως – τα προσόντα της».

Τα παραπάνω, όπως αναφέρει, προκύπτουν από τα αρχεία της Siemens Hellas που κατατέθησαν στο Κοινοβούλιο μετά την αποκάλυψή του μεγάλου σκανδάλου. Μάλιστα αφήνει αιχμές για την έρευνα που έγινε από τους βουλευτές σημειώνοντας πως όλοι βρίσκονται στις κούτες που παραδόθηκαν προς διερεύνηση από τους βουλευτές, αλλά κανείς δεν τις έψαξε.

Μεταξύ των διάφορων εγγράφων, είναι και ένα Fax που έστειλε στις 29 Νοεμβρίου 2004, η  Μαρέβα Μητσοτάκη στο γραφείο του Μ.Χριστοφοράκου, και ειδικότερα προς την γραμματέα του τότε πανίσχυρου επικεφαλής της Siemens Hellas, κ.Τσακάλου, για ένα ψυγείο, αξίας 500 ευρώ. Στο εν λόγω Fax, που περιλαμβάνεται στα περίφημα «αρχεία Τσακάλου» αναφέρεται: «Αγορά ψυγείου» για κάποιον γνωστό της κ.Μαρέβα (αναφέρεται το όνομά του), το ποσόν των 504 ευρώ, και μια απόδειξη πληρωμής προς την εταιρεία (θυγατρική της Siemens) που παράγει τα ψυγεία στην Ελλάδα. Το Fax, όπως φαίνεται, εστάλη από το παράρτημα της Deutsche Bank στην Ελλάδα. Προ μηνών, πάντως, με αφορμή τις αποκαλύψεις των Paradise Papers, έγινε γνωστό ότι μέτοχοι στην offshore της κ.Μαρέβα, Eternia Capital Management (καταγράφεται στα μητρώα των Νήσων Κέιμαν στις 30 -3 – 2010), ήταν η ίδια, καθώς και ένας παλιός συνεργάτης της, από την εποχή που εργάζονταν στην Deutsche Bank.

«Βέβαια, αλίμονο, όλα αυτά δεν ανάγονται παρά στη σφαίρα των «φιλικών, οικογενειακών σχέσεων». Εξάλλου, αυτό είχε δηλώσει και ο κ.Κυριάκος Μητσοτάκης, για τις σχέσεις του με τον Μ.Χριστοφοράκο. «Φιλικές σχέσεις» τις είχε χαρακτηρίσει, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να ποινικοποιούνται. Ορθώς, «οικογενειακές φιλίες» είναι αυτές και τίποτε άλλο. Ε, τώρα, αν τυχαίνει το πρόσωπο αυτό που έχει μιζώσει τη μισή Βουλή, να είναι και φυγόδικος – δραπέτης που τον προστατεύει το γερμανικό κράτος, τι να κάνουμε; Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Ακόμα και στις «Αγίες». Αν μάλιστα, και η έτερη πέτρα του σκανδάλου Siemens, το άλλοτε στέλεχος της εταιρείας, Χρήστος Καραβέλας, την κοπάνησε κι’ αυτός, μιμούμενος τον Χριστοφοράκο, ενώ είχαν πέσει σήματα συναγερμού στο υπουργείο Εξωτερικών, όταν επικεφαλής ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, ε, περί απλής συμπτώσεως πρόκειται», σημειώνει το άρθρο και συνεχίζει:

«Και για να μην λέγει κανείς ότι δεν ήταν απλά «φιλικές» οι σχέσεις, ιδού και άλλη μια απόδειξη: Όταν η οικογένεια Μητσοτάκη είχε και πάλι παντρειές στα Χανιά, τον Αύγουστο του 2007, ε, η συνεννόηση για να κλείσει ο Χριστοφοράκος ξενοδοχείο «20 λεπτά από το σπίτι του προέδρου», γινόταν μέσω του γραφείου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αλίμονο, θα ποινικοποιήσουμε ακόμα και αυτή τη φιλική εξυπηρέτηση; ‘Η τις χορηγίες που έδιδε η Siemens στο πρωτάθλημα ιππασίας, όπου προήδρευε ο σύζυγος της κ.Μπακογιάννη (με τον οποίο φωτογραφιζόταν μαζί ο Μ.Χριστοφοράκος);Είναι προφανές ότι η Siemens εξέφραζε τα φίλαθλα αισθήματά της, και ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για την ανάπτυξη του αθλήματος της «Ιππασίας» στην Ελλάδα.

Μέχρι εδώ όλα καλά (!). Αλλά οι «φιλικές σχέσεις» πρέπει να είναι και ανταποδοτικές. Έτσι, αδόλως, και χωρίς κανένα ίδιον συμφέρον, φαίνεται να το σκέφτηκε και ο Χριστοφοράκος, την περίοδο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, οπότε πρακτικά δεν υπήρχε διοργάνωση της Siemens που να μην ήταν «τιμώμενο» πρόσωπο ή «πρώτο τραπέζι πίστα» η Ντόρα Μπακογιάννη. Εξάλλου, τότε ήταν κοτζάμ Δήμαρχος Αθηναίων.

Βέβαια, ενίοτε, η Siemens, λόγω της σκληροπυρηνικής γερμανικής νοοτροπίας, ήθελε να «χτενίζει» ακόμα και τις ομιλίες που επρόκειτο να κάνει στις εκδηλώσεις η Ντόρα Μπακογιάννη, όπως προκύπτει επίσης από τα «αρχεία Τσακάλου». Αλλά χαλάλι. Προείχαν οι δημόσιες σχέσεις με την… χορηγία της Siemens. Όπως, για παράδειγμα, στις 11 – 2 – 2004, οπότε ο Μ.Χριστοφοράκος διοργάνωσε συνάντηση της κ.Μπακογιάννη με τους εκπροσώπους ορισμένων από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ διεθνώς. Μεταξύ αυτών, διακρίνεται και η δημοσιογράφος των Financial Times, Κέριν Χόουπ, η οποία είναι αμφίβολο αν τα τελευταία χρόνια, και ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην προκρούστειο κλίνη του μνημονίου, έχει γράψει μια καλή κουβέντα για τη χώρα μας».

Πηγή: https://tvxs.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν