Πολιτική

Το παρασκήνιο για τη συμφωνία Ελλάδας –Σκοπίων για το όνομα

ΠΟΙΟΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

  • Ο κ. Τσίπρας μιλά για νίκη και κέρδος της Ελλάδας, και η αντιπολίτευση περιμένει να δει το κείμενο γραπτώς
  • Τα μηνύματα από τα δύο διαγγέλματα των πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ
  • ΝΔ και ΚΙΝΑΛ στην ίδια γραμμή , διαφωνίες ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

Η εικόνα μιλά από μόνη της και δείχνει και ποιος βγαίνει μέχρι τώρα κερδισμένος από τη διαπραγμάτευση για το όνομα στα Σκόπια.

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Στα δύο σχεδόν παράλληλα διαγγέλματα , από την Αθήνα και τα Σκόπια, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν μόνος του δείχνοντας ότι αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη για τη συμφωνία λέγοντας ότι είναι μια καλή η οποία διασφαλίζει όλες τις πιθανές παγίδες και από την άλλη ο κ. Ζάεφ που κατά την ώρα του διαγγέλματος είχε δίπλα του, όλο το υπουργικό συμβούλιο θέλοντας έτσι να δείξει ότι η ευθύνη του κρίσιμου και ιστορικού θέματος που αναλαμβάνει μέχρι την τελική απόφαση για την επίλυση του ονόματος ( δημοψήφισμα, απόφαση βουλής Σκοπίων κλπ) είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση δύσκολη για τον Σκοπιανό πρωθυπουργό που πρέπει να προσπεράσει αρκετές από τις συμπληγάδες που αντιμετωπίζει.
Έτσι θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι θα το «παλέψει» με όλους μαζί τους υπουργούς της κυβέρνησής του, παράλληλα περνά και το μήνυμα το ποιος είναι ο πιο ισχυρός σε αυτή τη φάση.

Αναμφίβολα, η συμφωνία που πέτυχε ο κ. Τσίπρας με τον Ζαέφ δεν θα επιτυγχανόταν αν δεν ήθελε και ο Σκοπιανός πρωθυπουργός. Άλλωστε το δίλλημα που θα βάλει στο δημοψήφισμα που καλείται να έχει πραγματοποιήσει μέχρι τέλος του έτους, είναι : θέλετε πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθείτε στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ; Το δίλλημα του κ. Ζαεφ αυτομάτως μαρτυρά και το ποιος βγήκε κερδισμένος από την διαπραγμάτευση, αρκεί όπως είπε και ο κ. Τσίπρας στους πολιτικούς αρχηγούς με τους οποίους συνομίλησε, « η συμφωνία διαθέτει αρκετές δικλίδες ασφαλείας και επαφίεται στους Σκοπιανούς να τηρήσουν όσα δεσμεύτηκαν. Διαφορετικά αν δεν το πράξουν δεν θα προχωρήσει απολύτως τίποτα».

Ο κ. Τσίπρας μιλώντας με τους πολιτικούς αρχηγούς στο τηλέφωνο, τους εξήγησε ότι δεν μπορούσε να μην υπάρχει στη σύνθετη ονομασία η λέξη Μακεδονία και είναι κάτι που έκανε όπως έκαναν και όλοι οι προκάτοχοι του πρωθυπουργοί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δει την συμφωνία γραπτή στο γραφείο του για να βγάλει τα τελικά συμπεράσματα, όπως ακριβώς θέλει και η Φώφη Γεννηματά. Και στα δύο όμως κόμματα υπάρχουν προβλήματα σε ότι αφορά το όνομα. Στη Νέα Δημοκρατία, υπάρχουν στελέχη που δεν κινούνται στη σκληρή γραμμή συλλογιζόμενοι την πραγματικότητα και αναφέρουν ότι είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας. Το ίδιο και στο ΚΙΝΑΛ που υπάρχει μεγάλη σύγκρουση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι το οποίο προσανατολίζεται στην ψήφιση της συμφωνίας αν και εφ όσων πάει στη βουλή προς έγκριση και ψηφοφορία. Τα μικρότερα κόμματα όπως ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων δεν συζητούν επ ουδενί το όνομα Μακεδονία να εμπεριέχεται στη συμφωνία. Μάλιστα μετά τον κ. Καμμένο που έθεσε κομματική πειθαρχία στους βουλευτές του, ο κ. Βασίλης Λεβέντης μιλώντας με τον πρωθυπουργό χαρακτήρισε μοιραία τη συμφωνία και ως εκ τούτου «μέχρι να ζω θα την πολεμώ» του είπε χαρακτηριστικά.

Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ παραμένει στην γραμμή ότι θέλει πρώτα να δει τη συμφωνία γραπτώς και μετά να αποφανθεί. Ωστόσο η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να προκαλέσει ο ίδιος συζήτηση στη βουλή μία ημέρα πιθανότατα μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης κάνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σχεδιάσουν εξ αρχής τις αντιδράσεις τους.

Η αντιπαράθεση πάντως που ξέσπασε ανάμεσα στους δύο βουλευτές του ΚΙΝΑΛ , τον κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλο από το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Σπ. Δανέλλη από το Ποτάμι, δείχνει και τη διάσταση απόψεων που υπάρχει ανάμεσα στα δύο κόμματα που μετέχουν στο ΚΙΝΑΛ σε ότι αφορά τη συμφωνία για το όνομα και τα υπόλοιπα σε ότι αφορά τα αλυτρωτικά στοιχεία , τη γλώσσα αλλά και την αλλαγή του Συντάγματος που προϋποθέτει η συμφωνία.

Σε μία πρώτη ανακοίνωση το ΚΙΝΑΛ αναφέρει: Το Κίνημα Αλλαγής έχει επανειλημμένα τονίσει ότι είναι υπέρ της λύσης, αλλά όχι οποιασδήποτε λύσης.

Η σύνθετη ονομασία έναντι όλων, η συνταγματική αναθεώρηση, η ακύρωση κάθε μορφής αλυτρωτισμού είναι οι πάγιες πατριωτικές μας θέσεις.

Στη βάση αυτών των θέσεων θα αξιολογήσουμε το επίσημο σχέδιο συμφωνίας που δεσμεύτηκε να δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε εάν πληροί τις προϋποθέσεις για την προστασία των εθνικών συμφερόντων και προωθείται η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή καθώς και οι Ευρωπαϊκές αρχές.

Στη Νέα Δημοκρατία εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις και αυτό που λένε είναι πως δεν στηρίζουν τη πολιτική νομιμοποίηση που επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας για να ωφεληθεί πολιτικά από τη συμφωνία, ότι δεν κάνει αποδεκτό την ύπαρξη Μακεδονικού έθνους ούτε της μακεδονικής γλώσσας και γι αυτό το λόγο αύριο το πρωί επισκέπτεται τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του εκφράσει τους σοβαρούς αυτούς προβληματισμούς που εκφράζει ο ίδιος και το κόμμα του.

Για αυτό και ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «Ύστερα από 6 μήνες μυστικής διπλωματίας, ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με τον κ. Ζάεφ να υπογράψει μια διακρατική συμφωνία για την επίλυση της εκκρεμότητας με την γείτονα χώρα. Το έκανε, αφού περιφρόνησε τον Ελληνικό λαό και τις ευαισθησίες του. Και αφού αγνόησε προκλητικά σύσσωμη την αντιπολίτευση και τη Βουλή.

Για την ουσία της συμφωνίας, και με βάση αυτά που μέχρι τώρα γνωρίζουμε και ακούσαμε από τον κ. Τσίπρα, έχω να πω μόνο τούτο: Αποδοχή της “μακεδονικής γλώσσας” και της “μακεδονικής εθνότητας” συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση.

Η λύση που συμφωνήθηκε είναι μια κακή συμφωνία. Έρχεται σε αντίθεση με την πλειονότητα των Ελλήνων. Αυτό κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται ή ακόμα χειρότερα δεν τους ενδιαφέρει να το αντιληφθούν. Είναι οι ίδιοι που στο παρελθόν δεν είχαν καμία αντίρρηση να ονομάζεται η γειτονική χώρα Μακεδονία σκέτο.

Επιπλέον μία κακή συμφωνία προσφέρει έδαφος σε περιθωριακά στοιχεία να πλειοδοτήσουν σε κάλπικό εθνικισμό, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σχεδόν παντού στην Ευρώπη.

Αρκετές πληγές πρέπει να επουλώσουμε ως χώρα. Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε άλλη μία, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Δική μου προτεραιότητα είναι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στη διαφύλαξη της ενότητας του Ελληνικού λαού. Επαναλαμβάνω: Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς.

Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα της Ελλάδας. Καλώ τον κ. Τσίπρα να μην υπογράψει αυτή τη συμφωνία» κατέληξε.

Ενδεικτικό πάντως της συνολικής κατάστασης και του γενικότερου ενδιαφέροντος που υπάρχει είναι ότι μετά τα διαγγέλματα των δύο πρωθυπουργών που εξέφρασαν την πρόθεση και τη διάθεση για λύση στο όνομα , αμέσως εκδόθηκαν ανακοινώσεις τόσο από την πλευρά του Γ.Γ του ΝΑΤΟ, όσο και την πλευρά του κ. Νίμιτς του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ που χαιρετίζουν την θετική εξέλιξη των δύο χωρών.

Πηγή: https://thecaller.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν