Οικονομία

Πώς θα τερματιστεί ο φαύλος κύκλος με συντάξεις, ασφαλιστικό;

Σημαντικές θα είναι οι απώλειες που δουν οι συνταξιούχοι στα εισοδήματα τους στην διετία 2018-2019, καθώς οι περικοπές που έχουν συμφωνηθεί και θα πραγματοποιηθούν δεν θα είναι μικρές. Μεταξύ των θυμάτων και οι συνταξιούχοι του ΕΚΑΣ όπου 1400 δικαιούχοι του επιδόματος θα έρθουν το 2018 αντιμέτωποι με νέες περικοπές. Το κόστος των νέων μέτρων θα είναι μεγάλο ίσως να φτάσει και το 2 δισεκ. ευρώ, ωστόσο με τον ΔΝΤ πλέον επιτηρητή η κυβέρνηση ενδεχομένως να οδηγηθεί να πάρει μέτρα που θα εξυγιάνουν το δημόσιο σύστημα. Είναι γεγονός και αποδεκτό ότι τα ελλείμματα που καλύφθηκαν στο ασφαλιστικό από την κρατική χρηματοδότηση αντιπροσώπευαν  το 83% της αύξησης του χρέους.  Ετσι, οικονομία και το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν είναι ανεξάρτητες παράμετροι.

της Ελενας Ερμείδου

Ιδιωτικές ασφαλιστικές και κρατικοί φορείς θα κληθούν να βρουν λύσεις που ήδη εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο στοχεύοντας στην βελτίωση του συστήματος τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια.

Το μοντέλο των τριών πυλώνων ασφάλισης με πρώτο το δημόσιο ασφαλιστικό σε διανεμητική βάση, δεύτερο τα επαγγελματικά ταμεία σε κεφαλαιοποιητική και τρίτο την ιδιωτική ασφάλιση σε προαιρετική βάση πιθανά να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι τρεις πυλώνες σύμφωνα με πηγές του Sofokleousin θα πρέπει να στοχεύουν σ’ ένα ποσοστό αναπλήρωσης εισοδήματος της τάξης του 80%, ωστόσο πρέπει να σχεδιαστούν μαζί, στη βάση της συμπληρωματικότητας

Οι πολίτες πλέον στρέφονται στην ιδιωτική ασφάλιση όπως έδειξε τελευταία η έρευνα της MRB και ο κύριος λόγος σύμφωνα πάντα με την έρευνα είναι γιατί δεν εμπιστεύονται το κράτος και το δημόσιο σύστημα υγείας.

Η Ελλάδα ωστόσο είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που οι πολίτες αναγκάζονται να πληρώνουν για την υγεία τους εις διπλούν. Τις ασφαλιστικές εισφορές που επιβάλλει ο φορέας που είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη και στην συνέχεια λόγω αβεβαιότητας και χαμηλής ποιότητας υπηρεσιών να πληρώνουν την ιδιωτική ασφάλιση. Υπάρχουν και αυτοίμ ωστόσο που πληρώνουν το δημόσιο σύστημα υγεία και όταν χρειαστούν υπηρεσίες, χωρίς να έχουν ιδιωτικές καλύψεις, αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια τα οποία υπό την ανοχή του κράτους εκμεταλλεύονται την ανασφάλεια των πολιτών.

Ωστόσο για να υπάρξει όπως λένε στελέχη του κλάδου σωστή συνεργασία μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα να ξαναμπούν μπρος οι συζητήσει μεταξύ ιδιωτικών κλινικών – ασφαλιστικών – κράτους ως πρώτο βήμα αλλά και μεταξύ άλλων να καθοριστούν τα ιατρικά πρωτόκολλά μέσω των οποίων θα μπορεί να γίνεται ο έλεγχος και να περιοριστεί η ασυδοσία.

Όπως αναφέρουν στο Sofokleousin στελέχη του κλάδου όσο δεν λαμβάνονται μέτρα ο φαύλο κύκλος των φόρων, εισφορών και μειώσεων στις συντάξεις θα χειροτερεύει και βάρος της μεταρρύθμισης θα γίνεται όλο και πιο μεγάλο.

Πηγή: http://www.sofokleousin.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν