Απόψεις

Πώς το «μαξιλάρι ασφαλείας» μπορεί να γίνει «μαξιλάρι ανασφάλειας»

Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος η Ελλάδα να βρεθεί και πάλι σε απόλυτο οικονομικό αδιέξοδο

της Χριστίνας Κοραή

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης προκειμένου να δικαιολογήσει την αδυναμία της χώρας να δανειστεί από τις αγορές παρά τη λύση για το χρέος και την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο, παρουσίασε μία εικονική πραγματικότητα.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι η χώρα μπορεί να κοιμάται ήσυχη διότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εξασφάλισε ένα «μαξιλάρι» ύψους 30 δις για τα επόμενα δυόμισι χρόνια, γεγονός που της δίνει την πολυτέλεια να μην προσφύγει άμεσα σε δανεισμό και να το κάνει όταν δεν θα υπάρχουν αναταράξεις, κάποια στιγμή μέσα στον ορίζοντα αυτών των δυόμισι χρόνων, όπως είπε. Χαρακτήρισε μάλιστα «ανοησίες» ότι τα επιτόκια της Ελλάδας αυξήθηκαν επειδή οι αγορές ανησύχησαν για τις παροχές της κυβέρνησης στην ΔΕΘ.

Η σκληρή πραγματικότητα όμως είναι ότι αυτό το “ταμειακό απόθεμα” (cash buffer) που λειτουργεί ως “μαξιλάρι ασφαλείας” μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε «μαξιλάρι ανασφάλειας». Μια στοιχειώδης οικονομική προσέγγιση οδηγεί στις εξής επισημάνσεις:

1.Φυσικά και το μαξιλάρι δίνει μια «ανάσα» στη χώρα την επομένη της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος και όντως είναι προτιμότερο από μία πιστοληπτική γραμμή. Αλλά δεν μπορεί να δίνει «ανάσα διαρκείας» όπως υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας. Η χώρα πρέπει να αρχίσει να επιστρέφει στην κανονικότητα. Αν δεν το κάνει οι επενδυτές αποθαρρύνονται σε μια στιγμή που το ζητούμενο είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας. Τα capital controls που συνεχίζονται αποτελούν μια ακόμη παράμετρο που λειτουργεί  αποτρεπτικά για την προσέλκυση επενδύσεων.

2.Οταν τα επιτόκια στο δανεισμό της χώρας είναι υψηλά αυτό προκαλεί ένα ντόμινο. Υψηλά παραμένουν τα επιτόκια και για τα δάνεια των επιχειρήσεων. Κι αυτή η δυστοκία έχει παρενέργειες στα αναπτυξιακά τους σχέδια, την αύξηση των θέσεων εργασίας αλλά και την επιβίωση τους.

3.Τα επιτόκια δανεισμού μιας χώρας αποτελούν τον δείκτη της αξιοπιστίας της. Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε εξωγενείς παράγοντες που λειτούργησαν αρνητικά για την έξοδο της χώρας στις αγορές. Η ουσία είναι όμως ότι οι πιέσεις ήταν ανάλογες και για τις άλλες χώρες, ανάμεσα στις οποίες είναι και οι τρεις που ήταν στο μνημόνιο όπως η Ελλάδα και βγήκαν,  η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου της ΝΔ επισήμαναν ότι ούτε η κρίση στην Τουρκία και την Ιταλία δεν δικαιολογεί το ύψος του ελληνικού επιτοκίου. Είναι σημαντικό επομένως να υπάρξει επιτάχυνση της ανάπτυξης για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.

4.Το «μαξιλάρι» δημιουργεί μία ομπρέλα ασφάλειας όσο δεν χρησιμοποιείται. Εάν τα επιτόκια συνεχίσουν να είναι απαγορευτικά και η κυβέρνηση πάει να βάλει χέρι για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες που θα καλύπτονταν από τις αγορές εάν υπήρχε ομαλότητα, το κλίμα για τη χώρα θα γίνει ακόμη πιο βαρύ και θα εντείνει την καχυποψία των αγορών, των επενδυτών κλπ

«Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος η Ελλάδα να βρεθεί και πάλι σε απόλυτο οικονομικό αδιέξοδο και ας προσποιείται ότι δεν το καταλαβαίνει ο κ. Τσίπρας» δηλώνουν υψηλόβαθμες πηγές της Πειραιώς στο newpost.gr.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στη ΔΕΘ όπου θα κάνει ομιλία στους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας το Σάββατο το βράδυ και θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Κυριακής. Το σχέδιο του θα μπει σε αυστηρή σύγκριση με του Αλέξη Τσίπρα και για το λόγο ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.    Η όλη πολιτική του παρουσία θα δείξει εάν όντως είναι έτοιμος και μπορεί να επιτύχει τη διαφορά προς όφελος των πολιτών.

Photo: O Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ
Πηγή: https://newpost.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν