Διεθνή

Πρόοδος… Ο ιμάμης της Κοπεγχάγης είναι γυναίκα

La Repubblica (έντυπη έκδοση)

Το βρίσκεις ανάμεσα στις κομψές μπουτίκ του ιστορικού κέντρου της Κοπεγχάγης αυτό το τέμενος που λέγεται «Μαριάμ», εγκαινιάστηκε τον περασμένο χρόνο και έχει ανοικτές τις πόρτες του όχι μόνο για τους μουσουλμάνους όλων των δογμάτων, αλλά και για τους μη πιστούς, για τους καταπιεσμένους, για τα θύματα της βίας, τους γκέι, τις λεσβίες και όποιον άλλον θέλει.

Αυτή όμως είναι μια εικόνα λειψή χωρίς την πληροφορία ότι ο ιμάμης του τεμένους αυτού είναι γυναίκα. Και είναι η Σερίν Χανκάν, 43 χρόνων, μητέρα τεσσάρων παιδιών, με σπουδές στην κοινωνιολογία των θρησκειών, ψυχοθεραπεύτρια και ορκισμένη φεμινίστρια. «Και αναγνωρισμένη – προσθέτει η ίδια στη Repubblica – από έναν σημαντικό ινδονήσιο ιμάμη που ήρθε πριν από μερικούς μήνες για να επισκεφθεί το τζαμί μου».

Η ιμάμισσα Σερίν έχει ήδη ευλογήσει τον γάμο δεκαέξι ζευγαριών. Μαντήλα φοράει μόνο όταν προσεύχεται επειδή είναι πεπεισμένη ότι η επιλογή για τις γυναίκες πρέπει να είναι ελεύθερη. «Τον Φεβρουάριο του 2016, όταν αποφάσισα να δημιουργήσω ένα τέμενος για γυναίκες, οι δανοί μουσουλμάνοι ξεσηκώθηκαν μολονότι το Κοράνι δεν το απαγορεύει. Αντίθετα, στη Μεδίνα μαζί με τον Μωάμεθ γράφει ότι προσεύχονταν δυο γυναίκες ιμάμισσες».

Κόρη καθολικής νοσοκόμας από τη Φινλανδία που αναζήτησε δουλειά στην Κοπεγχάγη κι ενός σύρου πρόσφυγα που κατέφυγε στην ίδια πόλη τη δεκαετία του 1970, η ιμάμισσα ανακάλυψε το Ισλάμ στα 19 της χρόνια. Αλλαξε τότε το όνομά της από Αν Κριστίν σε Σερίν κι έπειτα από ένα ταξίδι στη Δαμασκό και το Κάιρο ασπάστηκε τον σουφισμό.

Τα μέτωπα που έχει απέναντί της είναι δυο. Γιατί, εάν από τη μία πλευρά δεν την συμπαθούν καθόλου οι δανοί ρατσιστές, από την άλλη πνέουν μένεα εναντίον της οι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές. «Εχω βαρεθεί τις επιθέσεις τους, καμιά φορά τους μηνύω» λέει για τους πρώτους. Και για τους δεύτερους; «Τι σχέση έχουμε εμείς οι μουσουλμάνοι με αυτούς τους ψυχοπαθείς εγκληματίες που δεν έχουν διαβάσει ποτέ τους το Κοράνι και εάν το έχουν διαβάσει δεν έχουν καταλάβει τίποτε;».

Ο θεός (της) να την έχει καλά.

Φωτό: Μα γιατί δεν την κάνουν προφήτισσα του Ισλάμ στη θέση του Μωάμεθ; Πηγή: stavanger-kulturhus.no

Πηγή: http://www.protagon.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν