Οικονομία

Σοκ για τα χρηματιστήρια: Η νίκη του Τραμπ «βύθισε» τις αγορές

Υπό κατάρρευση είναι οι διεθνείς αγορές, μετά τη νίκη του Ντόλαντ Τραμπ ως Προέδρου των ΗΠΑ.

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν αυτός που υποχώρησε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, σημάδι ότι οι επενδυτές δεν ήταν προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Το γεν, επενδυτικό καταφύγιο σε καιρούς μεταβλητότητας στις αγορές, έχει καταγράψει ράλι έναντι του δολαρίου.

Αναλυτικότερα, o Nikkei έκλεισε με πτώση 5,36% στις 16.521 μονάδες, ο Asia Dow σημείωσε πτώση 3,07% στις 2.855 μονάδες, ο Hang Seng κατλεγραψε απώλειες της τάξης του 2,92% στις 22.242 μονάδες, ενώ πιο ψύχραιμη ήταν η αντίδραση στην Κίνα με τον Shanghai Composite να υποχωρεί κατά 0,43% στις 3.134 μονάδες.

«Οι αγορές βρίσκονται σε πανικό, τώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να αναδεικνύεται νικητής. Ο Τραμπ έχει πάρει τις δύο σημαντικότερες πολιτείες, τη Φλόριντα και το Οχάιο. Αν όντως κερδίσει τότε οι δημοσκοπήσεις θα έχουν και πάλι «κοροϊδέψει» τις αγορές» σχολίαζε νωρίτερα η Kathleen Brooks, διευθύντρια έρευνας στην City Index.

Ο δείκτης δολαρίου υποχωρεί κατά 1,69% στις 96,204 μονάδες.

«Βουτιά» καταγράφει το δολάριο.

Η νίκη του Τραμπ αποτελεί το δεύτερο πλήγμα στις αγορές συναλλάγματος σε λιγότερο από πέντε μήνες, καθώς τον Ιούνιο οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε.

Το δολάριο υποχωρεί κατά 3,5% έναντι του γεν, στα 101,94, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση από το Brexit. Έναντι του ευρώ υποχωρεί κατά 1,8% και έναντι του ελβετικού φράγκου υποχωρεί κατά 2%.

Υποχωρεί η ευρωπαϊκή αγορά

Μεγάλη πτώση καταγράφεται σήμερα στην ευρωπαϊκή αγορά παραγώγων, η οποία υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδό μετά την ψήφο υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του Ιουνίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι επενδυτές μοιάζουν αποσβολωμένοι μπροστά στη νίκη του Τραμπ.

Ο δείκτης παραγώγων Euro STOXX 50 κατέγραφε υποχώρηση 4,2%, ενώ ο δείκτης παραγώγων STOXX 600 υποχωρούσε κατά 4,1%. Τα παράγωγα των δεικτών FTSE, DAX and CAC υποχωρούσαν από 3,3% ως 3,9%.

«Άλμα» καταγράφει ο χρυσός 

«Άλμα» σχεδόν 5% καταγράφει ο χρυσός. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο εδώ και πέντε εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή «καταφύγια».

Ο χρυσός για άμεση παράδοση ενισχύθηκε έως τα 1.337,4 δολάρια η ουγγιά.

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν