Κυρίως Θέμα Πολιτική

Στο κυβερνητικό «περιθώριο» ο Καμμένος

Το συλλαλητήριο της Ορεστιάδας και η καθαρή επιλογή Μητσοτάκη

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Απομονωμένος τείνει να βρεθεί ο Πάνος Καμμένος μέσα στην κυβέρνηση, στην οποία ο ίδιος συμμετέχει. Ο υπουργός Άμυνας, σε μία πολύ ιδιαίτερη χρονική στιγμή, δείχνει καθημερινά πλέον πως περπατάει σε έναν μοναχικό δρόμο, με το χάσμα να μεγαλώνει ανάμεσα σε εκείνον και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παρ’ ότι κανείς αυτή την περίοδο δεν πρέπει να μπει στη λογική της δημόσιας αποκήρυξης των επιλογών του Πάνου Καμμένου μιας και το εθνικό συμφέρον επιτάσσει έναν «ισχυρό» υπουργό Άμυνας, οι ρωγμές εντός του κυβερνητικού συνασπισμού γίνονται ολοένα και περισσότερο ορατές.

Η δημόσια χρήση της λέξης «ομηρία» για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς αποτέλεσε την πλέον πρόσφατη αφορμή για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους (έμμεση αλλά σαφή) στο πρόσωπο του κ. Καμμένου.

Την αρχή έκανε το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος διαφώνησε ανοιχτά με τον όρο που χρησιμοποίησε ο Πάνος Καμμένος.

Η συνέχεια δόθηκε την Κυριακή, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κυρίτση να παίρνει σαφείς αποστάσεις από τους χαρακτηρισμούς του υπουργού Άμυνας περί ομήρων.

Ο κ. Κυρίτσης, μιλώντας στο ραδιόφωνο των παραπολιτικών, είπε ότι οι δύο στρατιωτικοί είναι προφυλακισμένοι και όχι όμηροι και πως σε αυτή την υπόθεση θα πρέπει να υπάρχουν κυρίως παρασκηνιακές πιέσεις πάρα δημόσιες κραυγές.

«Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχουν λιγότερες φωνές και κραυγές στη δημόσια παρουσία του θέματος και περισσότερο παρασκηνιακή πίεση απευθείας από την Αθήνα προς την Άγκυρα αλλά και στο ΝΑΤΟ και στους διεθνείς οργανισμούς ώστε να λήξει αυτή ιστορία.

Εφόσον οι άνθρωποι είναι προφυλακισμένοι για κάποιο μικρής σημασίας αδίκημα απ’ ό,τι έχω καταλάβει περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει… Όπως είπε και ο κ. Κατρούγκαλος η διαδικασία στην οποία βρίσκεται η υπόθεση δεν είναι μια διαδικασία η οποία μας επιτρέπει να μιλάμε για ομηρία. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία φάση προφυλάκισης ενόψει δικής», τόνισε ο βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αφήνοντας εκτεθειμένο τον κυβερνητικό εταίρο.

Σε αυτό το κλίμα, προστίθενται και τα σενάρια που θέλουν τις σχέσεις του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Άμυνας να μην περνούν και την καλύτερη περίοδό τους, στοιχείο που εφόσον συμβαίνει θα ήταν ό,τι χειρότερο για τη χώρα.

Την ίδια ώρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένουν πως απαιτείται ψυχραιμία, υπευθυνότητα και ενότητα καθώς εκτιμούν ότι η τουρκική προκλητικότητα μπορεί να οδηγήσει σε δύσκολες καταστάσεις. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τον τρόπο που ο πρόεδρος της ΝΔ χειρίστηκε από την πρώτη στιγμή την υπόθεση με τους δύο Έλληνες στρατιωτικές.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνδύασε από την μία την αναγκαία υπευθυνότητα και από την άλλη εξέφρασε την ευαισθησία που απαιτεί η διαχείριση του συγκεκριμένου συμβάντος», είπε στο liberal.gr συνομιλητής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ίδια πηγή μάλιστα επεσήμανε πως το συλλαλητήριο στην Ορεστιάδα επιβεβαίωσε την επιλογή του κ.Μητσοτάκη να «βγει μπροστά» από την πρώτη στιγμή, «διαβάζοντας» την υπόθεση σε δύο επίπεδα. Από την μία να στηρίξει τις οικογένειες των δύο στρατιωτικών και από την άλλη να θέσει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της. Η διττή αυτή ανάγνωση επετεύχθη και με την ομιλία του στη Βουλή, όπως τονίζουν κομματικές πηγές.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως δεν πρόκειται να σταματήσει να ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα, όπως φάνηκε και από την συνέντευξή του στον Ελεύθερο τύπο της Κυριακής.

«Δεν μπορώ όμως να μην επισημάνω ότι πολλοί χειρισμοί της Κυβέρνησης στα εθνικά θέματα αποδείχτηκαν ανεύθυνοι και επιπόλαιοι, αν όχι επικίνδυνοι. Και γιατί σας το λέω αυτό: Πολύ φοβάμαι ότι ο κ. Τσίπρας δεν νοιάζεται στην πραγματικότητα για την άμεση επιστροφή των αξιωματικών μας στην πατρίδα.

Αυτό φάνηκε από την παρουσία του στη Βουλή στην οποία μίλησε για ένα «σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο», σαν να μην βρίσκονται δύο νέοι Έλληνες σήμερα στις τουρκικές φυλακές», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Φωτογραφία intime news

Πηγή: https://www.liberal.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν