Πολιτική

Οι συμμαχίες της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη

Ποιους προσεγγίζουν τα δύο επιτελεία
·         Σε ποιους απευθύνονται οι δύο υποψήφιοι
·         Τι λένε βουλευτές , κόμματα και υποψήφιοι που έμειναν εκτός

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

H πορεία των δύο υποψηφίων μέχρι το δεύτερο γύρο των εκλογών για την κεντροαριστερά δείχνει το πως κινούνται η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Αυτό που ανάμεσα στα άλλα θα κρίνει και το εκλογικό αποτέλεσμα είναι η τακτική που θα χρησιμοποιήσουν οι δύο μονομάχοι στο θέμα των συμμαχιών αλλά και στην εκφορά του πολιτικού λόγου. Με άλλα λόγια κερδισμένος θα είναι αυτός που θα χρησιμοποιήσει λιγότερες «διχαστικές» εκφράσεις εναντίον του άλλου και δεν θα είναι πολωτικός όσο και αν δεν μπορεί να το πράξει από τη θέση που βρίσκεται. Πρέπει και οι δύο όχι μόνο να δείχνουν αλλά και να το εννοούν όταν μιλούν για την ενότητα του κόμματος και της παράταξης.

Η Φώφη Γεννηματά προσδοκά εκτός από την στήριξη της κοινωνίας να στηριχθεί και σε θεσμικές εκπροσωπήσεις είτε αυτές αφορούν ομάδες με κοινωνικό ενδιαφέρον, είτε απέναντι σε ομάδες που εκπροσωπούν εργαζόμενους είτε και στο ίδιο της το κόμμα σε ότι αφορά την Κ.Ο.

Ειδικά σε ότι αφορά τους βουλευτές της ΔΗΣΥ, η Φώφη Γεννηματά δεν πιέζει κανέναν για να τοποθετηθεί υπέρ της ανοικτά και δημόσια γιατί καταλαβαίνει τη θέση που βρίσκονται οι βουλευτές. Με τον ίδιο τρόπο απευθύνεται και στους άλλους συνυποψήφιους που συνάντησε και θα συναντήσει,  σε μια προσπάθεια, όχι να τους πείσει για να βγούνε ανοικτά υπέρ της αλλά για να τους τονίσει την ανάγκη της ενότητας που πρέπει να υπάρξει και μετά την Κυριακή των εκλογών: Αυτή είναι η δική μου φιλοσοφία, αυτό με ενδιαφέρει πάνω από όλα και όχι τα πρόσωπα και φιλοδοξίες… αναφέρει στις συναντήσεις αυτές.

Στο επιτελείο του κ. Νίκου Ανδρουλάκη επικρατεί μια τάση . Να υπάρξουν νέες συμμαχίες ενόψει του δεύτερου γύρου με στόχο τη διεύρυνση της ισχύος του. Ο ίδιος αλλά και οι επιτελείς του, έχουν απευθυνθεί σε ομάδες νέων, και σε πρόσωπα που έχουν απήχηση στην κοινωνία προκειμένου να διευρυνθεί η στήριξή του επιχειρώντας να μικρύνει την ψαλίδα που τον χωρίζει από την κ. Γεννηματά ευελπιστώντας,  η διαφορά ανάμεσά τους να μην είναι μεγάλη. Οι ίδιοι βέβαια θεωρούν ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί  να κερδίσουν την κ. Γεννηματά γιατί όπως λένε απευθύνονται στην κοινωνία που δεν μετέχει σε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη μαζί τους τις ψήφους που χρειάζονται.

Ο κ. Ανδρουλάκης, όπως και η κ. Γεννηματά, διαθέτει πολιτικές φιλίες με βουλευτές της ΔΗΣΥ, που έχουν τοποθετηθεί  δημόσια υπέρ του αλλά και άλλοι που αποφεύγουν δημόσια να πάρουν θέση. Ωστόσο εκείνο που συζητούν μεταξύ τους οι βουλευτές της Κ.Ο. είναι ποιος από τους δύο υποψήφιους μπορεί όντως να λειτουργήσει με πολιτικούς όρους που θα ικανοποιούν  το αίσθημα της κοινωνίας  και δεν θα ανατρέπουν τις λεπτές ισορροπίες στην Κ.Ο. Ποιος από τους δύο δεν θα προκαλέσει «ατυχήματα» για τους υπάρχοντες βουλευτές.

Εκτός από τους βουλευτές της ΔΗΣΥ ο κ. Ανδρουλάκης επιχειρεί να αποκτήσει και διαύλους επικοινωνίας με στελέχη της ΔΗΜΑΡ και με  στελέχη του Ποταμιού. Στελέχη της  ΔΗΜΑΡ θεωρούν ότι θα πρέπει αυτό που ξεκίνησε η Φώφη Γεννηματά το 2015 με την συνεργασία ως ΔΗΣΥ  να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί.  Αυτό τονίζει και ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος  πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ που μετέχει από την πρώτη στιγμή στο εγχείρημα της συνολικής προσπάθειας για το νέο πολιτικό φορέα.

Στο Ποτάμι που «αφρίζει» από τις διαφορετικές απόψεις που σημειώνονται όπως αυτές των κ.κ. Δανέλη και Τσιόδρα που τάχθηκαν υπέρ της άποψης ότι δεν θα έπρεπε να γίνουν εκλογές δεύτερου γύρου , από την Σεβαστουπόλεως απαντήθηκε λέγοντας ότι εκφράζουν προσωπικές απόψεις και όχι δηλαδή του κόμματος. Επομένως αν και φαινομενικά θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το πολιτικό συμφέρον του κ. Θεοδωράκη είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια με την κ. Γεννηματά , δεν το κάνουν . Το μόνο που ενδιαφέρει την ηγεσία του Ποταμιού είναι η αυξημένη συμμετοχή του κόσμου και όχι να πάρουν θέση υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου.

Στην περίπτωση του Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη , η πολιτική ευγένεια που εκφράζει είναι αναμφισβήτητη και γι αυτό τον λόγο δεν θα έμπαινε ποτέ σε μια συζήτηση παρασκηνίου και «παρεδώσε» αν του το πρόσφερε κάποιος υποψήφιος.  Ωστόσο οι ψηφοφόροι του είναι ελεύθεροι να επιλέξουν όποιον θέλουν από τους δύο υποψηφίους καθώς προέρχονται όχι μόνο από τον χώρο της ΔΗΜΑΡ αλλά και από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΣΥ. Αρκετοί από το ΚΙΔΗΣΟ μάλιστα έλεγαν ότι στηρίζουν την υποψηφιότητα του κ. Καμίνη.  Τώρα που δεν υφίσταται η υποψηφιότητα του δημάρχου , σημαίνει πως ένα ποσοστό  χωρίς να είναι δεδομένο ποιο είναι αυτό, ενδέχεται να πάει υπέρ της κ. Γεννηματά και όχι υπέρ του κ. Ανδρουλάκη λόγο της πολιτικής αφετηρίας που προέρχονται.

Στις συζητήσεις που γίνονται από την πλευρά των δύο μονομάχων με τους υποψηφίους της πρώτης Κυριακής , ο κ. Μανιάτης διάκειται περισσότερο φιλικά υπέρ του κ. Ανδρουλάκη παρά με την κ. Φώφη Γεννηματά με την οποία συναντήθηκε μαζί της στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Ο βουλευτής Αργολίδας , εμφανίστηκε στην συζήτηση απογοητευμένος από τη πορεία της παράταξης και δεν αποκλείεται να ταχθεί ανοικτά υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Ανδρουλάκη  μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Στον αστερισμό των συμμαχιών οι δύο υποψήφιοι αναζητούν το καλύτερο αποτέλεσμα για τους ίδιους με περισσότερο ευνοϊκές, είναι αλήθεια τις συνθήκες για την  κ. Γεννηματά που έχει μαζί της  τον αέρα του νικητή της πρώτης Κυριακής, αλλά  και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί.

Πηγή: https://thecaller.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν