Οικονομία

Τα κόκκινα δάνεια αλλάζουν τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας

του Αλέξανδρου Κασιμάτη 

Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους που ολοκληρώνεται το επιθετικό πρόγραμμα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έθεσε ο SSM στις τράπεζες, θα αλλάξει δραστικά η διάρθρωση της ελληνικής αγοράς και κατά συνέπεια των προσώπων που πρωταγωνιστούν στην ελληνική επιχειρηματικότητα.

Οι τράπεζες θα κορυφώσουν τις προσπάθειες το 2019, καθώς είναι ο πιο δύσκολος χρόνος του τριετούς πλάνου. Από το φθινόπωρο αναμένεται να υπάρξουν πρωτοβουλίες από την πλευρά των τραπεζών για την πώληση κόκκινων επιχειρηματικών δανείων μεσαίων επιχειρήσεων. Οι σχετικές διεργασίες και η προετοιμασία έχουν ήδη ξεκινήσει και στις αρχές του φθινοπώρου το αργότερο αναμένεται να βγουν τα πρώτα πακέτα προς πώληση.

Σε αυτά θα περιλαμβάνονται μεγάλες για τα μεγέθη της ελληνικής αγοράς επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 50 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα ωριμάζουν και οι διαδικασίες που ήδη έχουν δρομολογηθεί.

Τελική ευθεία

Ήδη στην τελική ευθεία, των τυπικών εγκρίσεων, είναι η ολοκλήρωση της πώλησης των Νηρέα, Σελόντα και AVIS. Ταυτόχρονα σε εξέλιξη είναι η διαγωνιστική διαδικασία των τραπεζών για την πώληση και της Sixt που ανήκε στον Όμιλο Β. Θεοχαράκη. Με τις οικογένειες Μανδήλα (Audi – VW) και Κυριακόπουλου (Μοτοδυναμική) να διεκδικούν την εταιρεία.
Μέσα στο έτος αναμένεται και η πώληση από την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς των δανείων της Euromedica. Ήδη το αμερικανικό Farallon Capital έχει αποκτήσει τα δάνεια της Euromedica από Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Eurobank.

Παράλληλα οι τράπεζες ήρθαν σε συμφωνία για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της Notos Συμμετοχές, η οποία θα περάσει στην «ομπρέλα» της KKR.

Σε εξέλιξη είναι από τη Nomura ο διαγωνισμός για τη Forthnet. Οι σχετικές συζητήσεις των τραπεζών με τους ενδιαφερόμενους και ειδικά με το Attena Odyssey εξελίσσονται καθώς η συμφωνία που υπήρξε με το ολλανδικό family fund δεν φαίνεται επί του παρόντος τουλάχιστον να προχωράει.

Κατέθεσαν προσφορές Fosun, Gongbao

Στο μεταξύ στον ασφαλιστικό κλάδο, Fosun και Gοngbao κατέθεσαν σήμερα προσφορές για να αποκτήσουν την Εθνική Ασφαλιστική, η οποία είναι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν αλλάξει χέρια η Alpha Ασφαλιστική, η Eurolife και η Φοίνιξ.

Πωλητήριο στην Attica Group

Μία άλλη ελληνική εταιρεία που κυριαρχεί στον κλάδο της και πρόκειται να αλλάξει χέρια είναι το Attica Group, που ανήκει στον Όμιλο της MIG. Θεωρείται ζήτημα χρόνου το Fortress να αναλάβει τον μετοχικό έλεγχο της εταιρείας, η οποία προσφάτως ολοκλήρωσε την απόκτηση της Hellenic Seaways.

Αλλάζει ο χάρτης της Υγείας

Ριζική αλλαγή σκηνικού συντελείται στους κλάδους της υγείας και των ξενοδοχείων. Η δυναμική είσοδος του CVC Capital στην ελληνική αγορά διαμορφώνει νέες ισοροπίες καθώς στον έλεγχο του μεγάλου fund έχουν περάσει ήδη ΙΑΣΩ General, Metropolitan ενώ το CVC έχει καταθέσει μια πολύ ισχυρή οικονομικά πρόταση για την αγορά και του ΥΓΕΙΑ. Η πλήρης μεταμόρφωση του κλάδου θα έλθει με την πώληση του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, η οποία έχει δρομολογηθεί απ’ την Τράπεζα Πειραιώς με την PricewaterhouseCooper να έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες κινήσεις για τη διενέργεια διαγωνισμού. Οι εξελίξεις αυτές μοιραία θα προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις και στους υπόλοιπους εγχώριους παίκτες της αγοράς, δηλαδή το ΙΑΣΩ και το ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.

Ξενοδοχεία

Στον τομέα των ξενοδοχείων έχουν ήδη συντελεστεί μεγάλες αλλαγές ενώ η κινητικότητα στον κλάδο εξακολουθεί να παραμένει έντονη. Οι εμβληματικές ξενοδοχειακές μονάδες, όπως «Αστέρας», «Hilton», «King George», «Ledra» άλλαξαν ήδη χέρια ενώ και ο Όμιλος SANI – IKOS, πίσω απ’ το οποίο εκτός απ’ την οικογένεια Ανδρεάδη υπάρχει και η υποστήριξη του Oaktree, αυξάνει συνέχεια τον αριθμό των ξενοδοχείων που ελέγχει.

Οι τεκτονικές αλλαγές στο λιανεμπόριο

Τεκτονικές αλλαγές συντελούνται και στο χώρο των λιανικών πωλήσεων. Η Σκλαβενίτης απέκτησε την αλυσίδα του Μαρινόπουλου και την Χαλκιαδάκης στην Κρήτη αποκτώντας πανελλαδική παρουσία και «κοιτάζοντας στα μάτια» ΑΒ και Lidl. Η οικογένεια Παντελιάδη απέκτησε μία άλλη ιστορική αλυσίδα, την Βερόπουλος ενώ η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα Μασούτης εξαγόρασε την ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ και κατέβηκε στην Αθήνα.

Βιομηχανικές μονάδες

Στο μεταξύ ωριμάζουν οι διαδικασίες και οι προσπάθειες των τραπεζών για την διαχείριση βιομηχανικών μονάδων και εμπορικών εταιρειών που παρουσιάζουν μεγάλο δανεισμό. Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται η περίπτωση της ΕΒΖ ενώ ανάλογες κινήσεις υπάρχουν και στον τομέα της Χαλυβουργίας. Στην ίδια κατηγορία χρεώνονται και οι προσπάθειες που γίνονται για την Μπήτρος.

Ταυτόχρονα οι τράπεζες κλείνουν οριστικά τους λογαριασμούς με εταιρείες που δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους, όπως πχ η Alpha Bank που προχώρησε στον πλειστηριασμό της πάλαι ποτέ κραταιάς Ελληνικής Υφαντουργίας της οικογένειας Ακκά ή η Τράπεζα Πειραιώς που προχώρησε στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Alco της οικογένειας Τζώρτζη για κόκκινα δάνεια.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν