Διεθνή

Η «Τέχνη της Χειραγώγησης» αλά Ερντογάν

Τα σύμβολα, οι τεχνικές και ο… Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής

«Η αρχή πως η ανθρώπινη φύση, στις ψυχολογικές της εκφάνσεις, δεν είναι παρά προϊόν της ιστορίας και δεδομένων των κοινωνικών σχέσεων, καταργεί κάθε φραγμό στον ψυχαναγκασμό και τη χειραγώγηση των ισχυρών». Το απόφθεγμα αυτό του γλωσσολόγου και φιλόσοφου Νόαμ Τσόμσκι θα μπορούσε να αποτελεί τον «πυρήνα» της πολιτικής σκέψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -ενός ανθρώπου που αδιαμφισβήτητα έχει κατακτήσει την «Τέχνη της Χειραγώγησης» και από την άνοδό του στην εξουσία έχει κατορθώσει να αλλάξει ριζικά την τουρκική κοινωνία.

Οι στρατηγικές κινήσεις του παρελθόντος επιτρέπουν σήμερα στον Ερντογάν να έχει στη διάθεσή του σειρά «όπλων» και να είναι σε θέση να χειραγωγεί προς όφελός του την κοινή γνώμη της Τουρκίας.

Ποια είναι, όμως, τα δυνατά αυτά «χαρτιά» του Τούρκου προέδρου; Και πώς ο Τούρκος πολιτικός έχει καταφέρει να επιστρατεύσει την τηλεόραση και τη μεγάλη οθόνη για να αφυπνίσει τα εθνικά αντανακλαστικά του τουρκικού λαού;

Ο Κωνσταντίνος Φίλης, διεθνολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Τουρκία, Ισλάμ, Ερντογάν», εξηγεί στο CNN Greece τα επικοινωνιακά τρικ του Τούρκου προέδρου, τις τεχνικές που ακολούθησε για να αλλάξει την ταυτότητα της χώρας του και τον τρόπο με τον οποίο έχει καταφέρει να «χτίσει» γύρω από το πρόσωπό του το αφήγημα της «ισχυρής Τουρκίας».

Το μιντιακό «οπλοστάσιο»

«Ο Τούρκος πρόεδρος έχει στη διάθεσή του ένα τεράστιο μιντιακό “οπλοστάσιο” μέσω του οποίου μπορεί να προβάλει τις θέσεις του. Μάλιστα έχει δυσανάλογο χρόνο σε σχέση με τους ανθυποψηφίους του ή με οποιαδήποτε αντίθετη προς αυτόν φωνή» εξηγεί ο κ. Φίλης, και συμπληρώνει: «Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι υπάρχουν υπερπαραγωγές ή τέλος πάντων χολιγουντιανού τύπου φιλμάκια, που στον πυρήνα τους βρίσκεται ο ίδιος ο Ερντογάν».

Υπάρχουν, όμως, και άλλα κομμάτια σε αυτό το πάζλ. «Αν κάποιος δει τις αφίσες που έχουν κυκλοφορήσει, και βρίσκονται σε πολλούς δρόμους της Τουρκίας, βλέπει έναν Ερντογάν που φυσιογνωμικά παραπέμπει στον Ερντογάν προ τουλάχιστον μιας δεκαετίας. Έχουν επιλεγεί, δηλαδή, για τις αφίσες του φωτογραφίες που είτε είναι ρετουσαρισμένες είτε είναι πολύ παλιές, μόνο και μόνο για να δείχνουν τον Ερντογάν αγέρωχο, ακούραστο και αρκετά νεότερο» λέει ο κ. Φίλης.


Πηγή: REUTERS/Murad Sezer

Όπως εξηγεί ο διεθνολόγος, ο Τούρκος πρόεδρος φροντίζει, επίσης, να δαιμονοποιεί τις αντίθετες προς αυτόν φωνές, με τους αντιπάλους του να κινδυνεύουν να κατηγορηθούν ως Γκιουλενιστές -και κατ’ επέκταση ως εχθροί του κράτους- όταν αντιτίθενται στον Ερντογάν, έστω και ιδεολογικά.

«Υπάρχει μια κυρίαρχη άποψη, μια κυρίαρχη ταυτότητα, μια κυρίαρχη ιδεολογία και μια κυρίαρχη εθνική συνείδηση.

Όλα αυτά τα εκφράζει ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, όχι μόνο ως πολιτικός αλλά και μέσα από διάφορες κινήσεις και ενέργειες που κάνει στην καθημερινότητά του» λέει στο CNN Greece ο κ. Φίλης, που αναφέρεται παράλληλα στην προσπάθεια του Ερντογάν να δημιουργήσει μια ευσεβή γενιά που είναι θρησκευόμενη, βαθιά συντηρητική και ακολουθεί τις αξίες του πολιτικού Ισλάμ.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν