Πολιτική

Τι φέρνει μαζί του και τι θα πάρει ο Έρντογαν

Πέμπτη και Παρασκευή η επίσκεψη

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

Μια επίσκεψη, η οποία θα γράψει ούτως ή άλλως ιστορία, δεδομένου ότι πρόκειται για τον πρώτο Τούρκο πρόεδρο που θα πατήσει το πόδι του στην Αθήνα ύστερα από 65 χρόνια και τον Τζελάλ Μπαγιάρ, το 1952.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Η βασική ανησυχία της ελληνικής πλευράς εδράζεται στη Θράκη. Η επικείμενη επίσκεψη του Έρντογαν προβληματίζει την Αθήνα, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του προπομπού Έρντογαν, δηλαδή του Τούρκου αναπληρωτή πρωθυπουργού, Χακάν Τσαβούσογλου, επικράτησαν υψηλοί τόνοι. Ήδη, το ζήτημα έχει τεθεί από το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού που προετοίμασε την επίσκεψη όσο και την Προεδρία της Δημοκρατίας, η οποία στέλνει μήνυμα σεβασμού της Συνθήκης της Λωζάνης εκ μέρους της τουρκικής πλευράς.

Πέραν των ελληνοτουρκικών, ένας από τους βασικούς στόχους της τουρκικής διπλωματίας είναι να ξαναμπεί στο κάδρο και να ρίξει γέφυρες με Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον μέσω Αθήνας. Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ βρίσκονται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων ετών και έτσι εξ αυτής της απόψεως ο ρόλος της Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντικός.

Η ατζέντα των συζητήσεων θα είναι επίσης συγκεκριμένη. Κυπριακό, Αιγαίο, προσφυγικό, ευρωπαϊκή προοπτική Τουρκίας και οικονομική συνεργασία των δύο χωρών. Για το τελευταίο έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες το ενδιαφέρον από την Τουρκία, υποστηρίζουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες. Έτσι, η Άγκυρα επιδεικνύει ενδιαφέρον για τον τομέα των μεταφορών και συγκεκριμένα της σύνδεσης Σμύρνης – Θεσσαλονίκης, αλλά και της σιδηροδρομικής Εγνατίας που θα συνδέει τη Βουλγαρία με τη Βόρεια Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, η Αθήνα επιμένει στη διατήρηση της συμφωνίας Ευρώπης-Τουρκίας μέσα από την ευρωπαϊκή προοπτικής της γειτονικής χώρας. Οποιαδήποτε διαφορετική εξέλιξη ή σε περίπτωση που γίνουν πράξη οι απειλές της Άγκυρας για διάρρηξη της συμφωνίας θα σημάνει μπελάδες για την Ελλάδα και επιστροφή στους εφιάλτες του 2015.

Για το Κυπριακό, αντιθέτως, οι συζητήσεις των δύο πλευρών θα έχουν το χαρακτηριστικό της αναμονής εν όψει της επανέναρξης των απευθείας διαβουλεύσεων των δύο κοινοτήτων, οι οποίες διακόπηκαν το καλοκαίρι. Πλην όμως δεν θα υπάρξουν εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση πριν από το Μάρτιο, δεδομένου ότι το πρώτο δίμηνο είναι εκλογικό στην Κύπρο. Πρώτα, δηλαδή, θα κληθούν να εκλέξουν «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα και στη συνέχεια η Κύπρος θα επιλέξει το νέο πρόεδρό της – με τον Νίκο Αναστασιάδη να προβάλλει, αυτή τη στιγμή, ως φαβορί για την επανεκλογή του. Αντιθέτως, το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο θα τεθεί επί τάπητος και στη βάση του σεβασμού και της διατήρησης της αρχής καλής γειτονίας.

Υπενθυμίζεται ότι το ταξίδι Ερντογάν στην Αθήνα είχε «κλειδώσει» λίγες μέρες μετά την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ. Ο Νίκος Κοτζιάς μετέβη στην Άγκυρα, προσκεκλημένος του ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ύστερα από μία μακρά περίοδο «πάγου» στις σχέσεις των δύο ανδρών. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συνάντησε και τον πρόεδρο Έρντογαν, ο οποίος τού εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί άμεσα την Ελλάδα, ει δυνατόν πριν από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, το οποίο θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο (σ.σ.: το προηγούμενο διεξήχθη τον Μάρτιο του 2016 στη Σμύρνη).

Πηγή: https://thecaller.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν