Με το βλέμμα στραμμένο στις πρωτοβουλίες του Ζόραν Ζάεφ μετά το δημοψήφισμα με το υψηλό «ναι» στη συμφωνία για το Σκοπιανό και την επίσης υψηλή αποχή, η Νέα Δημοκρατία επανεξετάζει τα σενάρια των εκλογών με βάση τα νέα δεδομένα, βάζοντας στο στόχαστρό της το κυβερνητικό δίδυμο Τσίπρα – Καμμένου.

Ολα δείχνουν ότι αρχίζει ένα παιχνίδι καθυστερήσεων στα Σκόπια, γεγονός που απομακρύνει το σενάριο των εκλογών για τον Φεβρουάριο – Μάρτιο που είχαν  δείξει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην τελευταία συνάντηση τους. Πριν από το δημοψήφισμα, ο Μάρτιος ήταν το απώτατο όριο για την υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ενώ τώρα μπορεί να πάει και το καλοκαίρι.

Τα σχέδια άλλαξαν μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής. Τώρα πέφτει στο τραπέζι ως πιο πιθανό το σενάριο των τετραπλών εκλογών τον Μάιο (ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές, και εθνικές). Το χάος που θα προκληθεί -ειδικά οι ηλικιωμένοι που είναι προνομιακό εκλογικό κοινό της ΝΔ δεν θα ξέρουν τι ψηφίζουν- προσιδιάζει στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ, όπως σχολιάζουν στην Πειραιώς.

Το σενάριο του Μαΐου φαίνεται πιο ρεαλιστικό και για το λόγο ότι συνδέεται με τις εξελίξεις στα Σκόπια. Μπροστά στο πιθανό ενδεχόμενο ο Ζάεφ να ολοκληρώσει τις επαφές που θα έχει με το εθνικιστικό κόμμα VMRO, τις επόμενες ημέρες, χωρίς να βρει τους 9-11 βουλευτές που του λείπουν για να εξασφαλίσει τις 81 ψήφους που απαιτούνται για την Συνταγματική Αναθεώρηση,  προετοιμάζεται για το επόμενο βήμα  που θα είναι οι εκλογές. Φέρεται αποφασισμένος να επικαλεστεί μείζον εθνικό θέμα το οποίο περιορίζει το χρόνο του προεκλογικού αγώνα στις 50 ημέρες από τις 90 που απαιτούνται με βάση νόμο του Γκρουέφσκι, για να μη χαθεί το μομέντουμ του κλίματος που έχει διαμορφωθεί γύρω από την  συμφωνία. Οι πρώτες ημερομηνίες που ακούγονται στα Σκόπια είναι 25 Νοεμβρίου ή 2 Δεκεμβρίου.

Με αυτήν την προοπτική, όμως, δεν φαίνεται να έχουν συμφωνήσει τουλάχιστον μέχρι στιγμής οι κυβερνητικοί εταίροι του Ζάεφ και το VMRO. Τους προβληματίζει η επίσπευση των εκλογών ως προς το ενδεχόμενο από το 36,6% του «ναι» στο δημοψήφισμα να επωφεληθεί περισσότερο το κόμμα του Ζάεφ.

Αποκαλυπτικό των αναλύσεων και των σχεδιασμών στους οποίους προχωράει ο πρωθυπουργός της FYROM είναι ότι στις δηλώσεις που έκανε την Δευτέρα, αναφέρθηκε και εκείνος στον Μάιο του 2019, ως το χρονικό όριο μέσα στο οποίο πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες με κορυφαία την Συνταγματική Αναθεώρηση στη χώρα του από τη νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές. Τόνισε ότι τότε «έχουν ευρωεκλογές οι Ελληνες» που πιθανόν να συμπέσουν και με εθνικές εκκογές. Εμέσως πλην σαφώς προειδοποίησε τα άλλα κόμματα και τους πολίτες της χώρας του ότι μια αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα και με δεδομένες τις θέσεις της ΝΔ που θεωρεί τη συμφωνία των Πρεσπών εθνικά επιζήμια, θα λειτουργούσε αρνητικά στο μακεδονικό ζήτημα και θα χανόταν αυτή η ιστορική ευκαιρία για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Από την άλλη, τα πλάνα και τα χρονοδιαγράμματα του Ζάεφ είναι ξεκάθαρο ότι επηρεάζουν τα εκλογικά σενάρια και στη χώρα μας. Ενας ισχυρός λόγος είναι ότι συνδέονται με την κυβερνητική σταθερότητα λόγω της διάστασης Τσίπρα – Καμμένου.

Στη ΝΔ θεωρούν ότι μετά το δημοψήφισμα πιο πιθανό  είναι το σενάριο του Μαΐου για να στηθούν κάλπες. Το κρίσιμο ερώτημα που θέτουν πηγές της Πειραιώς με τις οποίες συνομίλησε το newpost.gr είναι πως θα μπορέσει να φτάσει μέχρι εκεί η κυβέρνηση με τις αψιμαχίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων να είναι στην ημερήσια διάταξη. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ακυρώνει την συμφωνία. Το υπουργείο Εξωτερικών συνεχάρη τον Ζάεφ και τον ενθάρρυνε να συνεχίσει, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα συνεχίζει να είναι δεσμευμένη με τη συμφωνία. Νίκος Παππάς και Πάνος Σκουρλέτης εξέφρασαν μια δυσαρέσκεια για τη στάση του κυβερνητικού εταίρου που θέτει εν αμφιβόλω την κυβερνητική συνοχή. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα βήμα παραπάνω, αποκάλυψε ότι γίνονται διερευνητικές κινήσεις για να συνεχίσει να έχει η κυβέρνηση την δεδηλωμένη στην περίπτωση που οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν.

Η εκπρόσωπος της ΝΔ, ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, κάλεσε του κυρίους Τσίπρα και Καμμένο να «συναισθανθούν επιτέλους τις τεράστιες ευθύνες τους». «Δεν μπορούν άλλο να παριστάνουν ότι συγκυβερνούν επειδή, για εκείνους, νυν υπέρ πάντων είναι η καρέκλα» τόνισε και ζήτησε για μια φορά ακόμη  εκλογές.

Πηγή: https://newpost.gr