Πολιτική

«…τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι»

Του Γιάννη Σιδέρη

Η εξέχουσα τιμή που αποδίδει η Πολιτεία στους πεσόντες υπέρ πατρίδος, είναι παμπάλαιο ήθος και έθος. Δεν είναι τυχαίο που έμειναν ανεξιλτηλα στους αιώνες, ως διαχρονικής αξιάς τιμητική αναγνώριση, τα επιγράμματα του Διμωνίδη, όπως το « …τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι».

Επίσης δεν καθιερώθηκε τυχαία το πρωτόκολλο. Δεν είναι τυπολατρία. Είναι η επίσημη απόδοση ευγνωμοσύνης της οργανωμένης Πολιτείας. Ο ελάχιστος οφειλόμενος φόρος τιμής. Γι’ αυτό και η Πολιτεία ανακοινώνει επίσημα, σε χαρτί που έχει την σφραγίδα της, τον σεβασμό και την οδύνη της , και όχι με ανώνυμες αναφορές στο Twitter «ένας πιλότος». Ο σέβασμός σε όποιον έπεσε στο καθήκον επιτάσσει αναφορά στο όνομά του. Τελεία!

Παράλληλα θα πρέπει να κατανοήσουν οι κυβερνώντες κάτι που δεν είναι γνωστό – και παρακαλούμε να το προσέξουν όλοι οι «παραθυράτοι» πολιτικοί: κάθε τσαμπουκαλίδικη φανφάρα καφενόβιας αισθητικής, γεμίζει με άγχος τους στρατιωτικούς.

Όχι γιατί φοβούνται να πολεμήσουν (αλίμονο, ταγμένοι είναι, δουλειά τους είναι), αλλά γιατί νιώθουν να τους καταλαμβάνει το άγχος της ευθύνης. Η ανεξαρτησία της χώρας επαφίεται στους ώμους τους. Αυτό ξέρουν ότι θα ισχύσει σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης, αλλά δεν χρειάζεται να υπόκεινται σε διαρκές στρες, όταν ο κάθε πολιτικάντης σε κάθε τηλεοπτική του εμφάνιση χρησιμοποιεί πολεμικούς τόνους για ψηφοθηρικούς λόγους.

Και δεν αναφερόμαστε μόνο στον κ. Καμμένο, που στο κάτω κάτω είναι ο αρμόδιος υπουργός και με λάθος τρόπο προσπαθεί να εμψυχώσει το στράτευμα (απευθυνόμενος παράλληλα στο εκλογικό του ακροατήριο). Αναφερόμαστε σε πλείστους όσους χρησιμοποίησαν παρόμοιους τόνους (πρόχειρο και πρόσφατο παράδειγμα ο κ. Κουρουμπλής) που βγαίνουν στα παράθυρα και αρειμανίως μιλάνε για το πως θα κατατροπώσουμε τους Τούρκους.

Ας κατανοήσουν ότι η ψυχολογική ανύψωση του στρατεύματος, αλλά και του λαού, σε ακραία περίπτωση, είναι υπόθεση ειδικών και όχι του κάθε υπουργού ή βουλευτή στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Πέραν αυτού, γνώμη ειδικών και όχι δική μας, είναι ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί όλη αυτή η υπερδραστηριότητα των αναχαιτίσεων στο Αιγαίο. Αυτές γίνονται όχι μόνο στις παραβιάσεις εθνικού εναερίου χώρου, αλλά και στις παραβάσεις του F.I.R. (Flight Information Region), του διεθνούς δηλαδή εναερίου χώρου πέραν της ζώνης του εθνικού εναερίου χώρου.

Αεροσκάφη και άνθρωποι καταπονούνται άνευ λόγου. Είναι ενδεικτικό ότι πάνω από 100 αεροσκάφη έχουν χαθεί στο Αιγαίο και μόνο δύο από αυτά κατέπεσαν κατά τη διάρκεια αναχαιτίσεων.

Η συνομιλία Τσίπρα – Γιλντιρίμ μπορεί να άλλαξε πρόσφατα το κλίμα υπό το βάρος της συναισθηματικής φόρτισης, αλλά μακροπρόθεσμα δεν θα αλλάξει τίποτα. Η συμπεριφορά της Τουρκίας υπακούει σε μακροπρόθεσμες στοχεύσεις και αυτές δεν θα τις αλλάξει η απώλεια ενός πιλότου. Στην καλύτερη περίπτωση θα καταλαγιάσουν λίγο οι προκλήσεις ενόψει της τουριστικής περιόδου. Άλλωστε το χρειάζεται και η Τουρκία της οποίας τα Μικρασιατικά θέρετρα έχουν ερημώσει από το πραξικόπημα και μετά.

Ούτε θα αλλάξει τίποτα με τις αποστολές καλής θέλησης – οικεία βουλήσει – του Γιώργου Παπανδρέου ή της Ντόρας Μπακογιάννη, όπως ακούγεται. Δεν είναι θέμα προσώπων αλλά μακροπρόθεσμων στρατηγικών στοχεύσεων της Τουρκίας. Άλλωστε και οι δυο υπήρξαν υπουργοί εξωτερικών, ο κ. Παπανδρέου και ζεϊμπέκικα χόρεψε και ομιλίες έκανε υπό την τεράστια εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ, το αποτέλεσμα γνωστό…

Η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει σοβαρά τις προτάσεις ειδικών για αλλαγή διάταξης και εκπαίδευσης του στρατεύματος. Η Τουρκία θα είναι πάντα δίπλα μας και πάντα θα εποφθαλμιά το Αιγαίο. Πολύ περισσότερο τώρα με την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Φωτογραφία: Intimenews
Πηγή: https://www.liberal.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν