Οικονομία

Το τρομακτικό κόστος που μπορεί να φέρει ένας γενικευμένος εμπορικός πόλεμος

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απώλειες μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 470 δισ. δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Απώλειες που αγγίζουν το μισό τρισ. δολάρια μπορεί να κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία ένας εμπορικός πόλεμος μεγάλων διαστάσεων. Όπως υπολογίζει το Bloomberg Economics, η επιβολή αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και η επικείμενη απάντηση με εμπορικά αντίμετρα από Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα, ίσως φέρουν συνολικές απώλειες ύψους 470 δισ. δολαρίων.

Όπως υπολογίζει το Bloomberg, σε ένα σενάριο κατά το οποίο οι ΗΠΑ εφαρμόσουν τους δασμούς στις εισαγωγές ο υπόλοιπος κόσμος απαντήσει με αντίποινα, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,5% έως το 2020. Όπως αναφέρουν στο πρακτορείο οι οικονομολόγοι Τζέιμι Μόρι και Τομ Όρλικ, αυτό είναι ένα «ακραίο μεν σενάριο, αλλά ένα σενάριο, που δεν θεωρείται πια απίθανο».

Οι ίδιοι κάνουν λόγο για ένα ντόμινο επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία. Η πρώτη επίπτωση θα είναι η επιτάχυνση του πληθωρισμού, η οποία θα πλήξει την καταναλωτική ζήτηση στις ΗΠΑ, η οποία με τη σειρά της θα θέσει υπό πίεση τις εξαγωγές των άλλων χωρών. Με τα αντίποινα ο πληθωρισμός θα ανέβει και σε άλλες χώρες, πλήττοντας αντίστοιχα τις αμερικανικές εξαγωγές.

Όπως, μάλιστα, υπολογίζουν, ο εμπορικός αυτός πόλεμος θα μπορούσε να αφήσει την αμερικανική οικονομία κατά 0,9% μικρότερη έως το 2020.

Πηγή: https://www.fortunegreece.com

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν