Εθνικά Θέματα

Ξεκινά η πολυμερής διάσκεψη για το Κυπριακό με πολλά «αγκάθια»

Αρχίζει σήμερα στη Γενεύη η Διάσκεψη για την Κύπρο για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Τη Διάσκεψη θα ανοίξει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και σύμφωνα με πρόγραμμα που γνωστοποιήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, αυτή θα ξεκινήσει στις 11.15 το πρωί τοπική ώρα Γενεύης.

Οπως αναφέρεται από τα Ηνωμένα Εθνη , η διάσκεψη θα λάβει χώρα σε αίθουσα (Council Chamber) στο Παλάτι των Εθνών «με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκου Αναστασιάδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ Αιντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου». Προστίθεται πως «η ΕΕ θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος».

Η εκπροσώπηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων γίνεται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Το πρώτο μέρος της διάσκεψης θα ολοκληρωθεί στις 13:00 και η διάσκεψη θα επαναρχίσει στις 18:00 τοπική ώρα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα προβεί σε δήλωση προς τα ΜΜΕ στις 14:45 τοπική ώρα, παρουσία των κ.κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί.

Οι αφίξεις των επικεφαλής των αντιπροσωπειών είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 09:15 ώρα Γενεύης.

Παραδόθηκαν οι χάρτες

Εντωμεταξύ, χθες, παραδόθηκαν οι χάρτες για το Κυπριακό από τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ανάρτησε μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού (είναι) η κατάθεση χαρτών. Συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνοκυπριακή πλευρά προτείνει 28,2% εδαφών να τεθούν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση -από 28,7% που προέβλεπε το σχέδιο Ανάν. Επίσης, η ελληνοκυπριακή συνιστώσα Πολιτεία ελέγχει το 50,4% της ακτογραμμής και η τουρκοκυπριακή το 49,6%.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η πλευρά Ακιντζί αντιπροτείνει ποσοστό εδαφών 29,2%.

Kατά πληροφορίες ο χάρτης που κατατέθηκε από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ναι μεν πληροί τα κριτήρια που είχαν τεθεί στις συνομιλίες του Μον Πελεράν, ωστόσο δεν ικανοποιεί την ελληνοκυπριακή πλευρά, καθώς δεν προνοεί επιστροφή περιοχών που θεωρούνται ειδικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της τ/κ πλευράς Μπαρίς Μπουρτζού οι χάρτες που κατατέθηκαν είναι κατάλληλοι και στο πλαίσιο των ποσοστών που πρότειναν οι δύο πλευρές. Ο Μπαρίς Μπουρτζού είπε ακόμη ότι οι χάρτες μελετήθηκαν παρουσία έξι ατόμων,  ενώ προσέθεσε ότι ήταν παρόντες οι δύο ηγέτες, ο ειδικός για τον χάρτη των ΗΕ, οι ειδικοί των δύο πλευρών και ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ. Σύμφωνα με τον Μπουρτζού οι ηγέτες είδαν ο ένας τον χάρτη του άλλου και ο ειδικός των ΗΕ μαζί με τους ειδικούς των δύο πλευρών έκαναν μια εργασία και μελέτησαν αν οι δύο χάρτες είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας που έγινε στο Μοντ Πελεράν. Όπως είπε, διαπίστωσαν ότι είναι κατάλληλοι οι χάρτες με την πρόταση για ποσοστό της ε/κ πλευράς για 28,2% και της τ/κ 29.2%. Οι χάρτες παραδόθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη και με την συνοδεία φρουράς κλειδώθηκαν στη θυρίδα των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε.

Χριστοδουλίδης: Αρχή της διαπραγμάτευσης

«Είναι η πρώτη φορά από το 1976 που ανταλλάσσονται χάρτες», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην ενημέρωση που έκανε μετά την ανταλλαγή των χαρτών. Παράλληλα έκανε λόγο για «σημαντική εξέλιξη», ενώ σημείωσε πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν τη διακοπή των συνομιλιών.

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν