Απόψεις

«Ζαλισμένο κοτόπουλο» η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση αφότου, βγήκαμε τυπικά από το τρίτο μνημόνιο, εμφανίζει μια πρωτοφανή αδυναμία σχεδιασμού της επόμενης μέρας. Όσο είμαστε στο μνημονιακό πρόγραμμά, το ακολουθούσε «by the book», τώρα που δηλώνει, πως διαθέτει σχετική ελευθερία κινήσεων, μοιάζει με ζαλισμένο «κοτόπουλο».

Γράφει ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Δείχνει να μην ξέρει πως να χειριστεί την κρίση στις τράπεζες, δεν δημιουργεί θετικά γεγονότα  στην οικονομία, προκείμενου να ανακόψει την άνοδο των επιτοκίων, δεν προχωρά σε υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, δεν ακολουθεί κανένα σχεδιασμό  στην οικονομία γιατί δεν έχει.

Η κρίση με τις τράπεζες δεν προέκυψε ξαφνικά. Δεν είναι τυχαίο ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σήμερα, αξίζουν  χρηματιστηριακά  όσο άξιζε μια, πριν από τρία  χρόνια, ότι επί «αριστερού» ΣΥΡΙΖΑ η αξία των μετοχών τους έπεσε κατά 97% και  έτσι πιο εύκολα ξεπουλήθηκαν στους ξένους .

Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες αντιμετωπίζουν σοβαρό έλλειμμα εμπιστοσύνης που  δημιουργήθηκε απο  τα λάθη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τη κακή διαχείριση των «κόκκινων» δάνειων» και με την άνοδο του κόστους δανεισμού τους.

Η  κυβέρνηση, έχει μεγάλη ευθύνη, γιατί αντί να οδηγηθεί αρχικά στη δημιουργία  μιας ειδικής λύσης , μιας εταιρείας «ειδικού σκοπού», συμφώνησε με την τρόικα  τη μείωση των «κόκκινων’ δανείων κατά 50% μέσα σε τρία χρόνια κάτι που σημαίνει μαζικότατους  πλειστηριασμούς που δεν αντέχει η κοινωνία και η οικονομία .
Παράλληλα οι άτσαλες δηλώσεις του πρωθυπουργού, ότι η χώρα αντέχει δυο χρόνια μακρυά από τις αγορές , η διάθεση υποχωρήσεων στα συμφωνηθέντα με την τρόικα , τα πλαστά πλεονάσματα που παρουσιάζει στα road show , (προέρχονται, από τη μη επιστροφή φόρων, από τη μη πληρωμή οφειλών σε τρίτους και από τα ταμειακά αποθέματα φορέων του δημοσίου), ανεβάζουν τα spreads των ομολόγων  και  αυξάνουν  το κόστος δανεισμού των τραπεζών. Άμεσα αυτό το γεγονός  πλήττει, τον ιδιωτικό τομέα , στην ανάκαμψη του οποίου στηρίζεται τώρα η ανάκαμψη της οικονομίας.

Η διαχείριση αυτού του «φαύλου κύκλου» ανατέθηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στον έμπιστο του Αλέκο Φλαμπουράρη,τρομάζοντας  επενδυτές και αγορές για την ελαφρότητα με την  οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα  σοβαρά προβλήματα.

Ποιος πιστεύει πως ο κ Φλαμπουράρης,  μπορεί να στηρίξει τις τράπεζες ,για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη επενδυτών και καταθετών ; Το ερώτημα σαφώς είναι ρητορικό. Ο μόνος τομέας  που εμφανίζει  δραστηριότητα η κυβέρνηση και αναλώνει πολύ ενέργεια είναι η διόρθωση της εγκληματικής πολιτικής της , στην περικοπή των συντάξεων. Δίνει ένα αγώνα για να σωθούν οι παλαιές και έχει ξεχάσει τελείως την περικοπή κατά 30% που επέβαλε στις νέες. Η ανικανότητα που επιδεικνύει στο σχεδιασμό της επόμενης μέρας  εγκυμονεί κίνδυνους για την πορεία της οικονομίας, καθώς η λαϊκίστικη πολιτική  της, την αποτρέπει από το να δει ρεαλιστικά τα προβλήματα της χώρας  και τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει.

Έτσι καταντήσαμε η χώρα με τις μεγαλύτερες θυσίες, με μνημόνια οκτώ  ετών στην πλάτη, να μην μπορούμε να γίνουμε ακόμα «κανονική». Τι στο καλό μας φταίει και δεν μπορούμε ούτε καν την Κύπρο η την Πορτογαλία να ακολουθήσουμε; Μήπως εμείς που εκλέγουμε ανίκανες κυβερνήσεις, από τις οποίες δεχόμαστε ακόμα και σήμερα  παραμύθια περί «καθαρής  εξόδου»;

Πηγή: https://thecaller.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας