Εθνικά Θέματα

Έρμαιο του Ερντογάν στο Μεταναστευτικό η Ελλάδα…

Στις διαθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν εγκαταλείπεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, καθώς ενώ επιδεινώνονται οι σχέσεις της ΕΕ με τη μετά το πραξικόπημα Τουρκία, είναι περισσότερο από ορατός ο κίνδυνος για πάγωμα, αν όχι και για πλήρη κατάρρευση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το Μεταναστευτικό.
Ο ίδιος ο Τ. Ερντογάν, που ακολουθεί σκληρή γραμμή εναντίον της ΕΕ, θέλοντας έτσι να εξουδετερώσει όλες εκείνες τις φωνές που εναντιώνονται στην αυταρχική στροφή του καθεστώτος, απείλησε με συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα την Ευρώπη, προβάλλοντας τις συνέπειες που θα υπάρξουν εάν ανοίξουν τα τουρκικά σύνορα για τα περισσότερα από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία.

Γνωρίζοντας πόσο ευαίσθητο είναι το ζήτημα αυτό, που μπορεί να ρίχνει ακόμη και κυβερνήσεις στην Ευρώπη, ο Ερντογάν δείχνει αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει μέχρι τέλους το Μεταναστευτικό ως διαπραγματευτικό χαρτί έναντι της ΕΕ.

Με δεδομένο ότι πλέον, με τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των Γκιουλενιστών, η απόφαση για απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους τούρκους πολίτες γίνεται ακόμη πιο δύσκολη για την ΕΕ. Για τον λόγο αυτό και ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου έσπευσε να επαναλάβει τις προειδοποιήσεις ότι εάν δεν υπάρξει αυτή η ρύθμιση, τότε θα ακυρωθεί η συμφωνία για το Μεταναστευτικό, χτυπώντας έτσι συναγερμό στην Αθήνα.

Η Ελλάδα από πέρυσι το φθινόπωρο βρέθηκε υπό την πίεση των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών και υποχρεώθηκε να αποδεχθεί άνευ όρων την υποχρέωση για δημιουργία μόνιμων δομών φιλοξενίας τουλάχιστον 50.000 μεταναστών, συναίνεσε στην πρόσκληση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ελπίζοντας ότι θα συμβάλει η νατοϊκή παρουσία στη μείωση των ροών, και τελικά συμβιβάστηκε και με τον ντε φάκτο αποκλεισμό των ελληνικών συνόρων, κυρίως με την ΠΓΔΜ, ώστε να κλείσει ο βαλκανικός διάδρομος που οδηγούσε στην Αυστρία και στη Γερμανία.

Τώρα πλέον η Ελλάδα βρίσκεται σε δεινή θέση, η οποία θα επιδεινωθεί εφόσον τελικά κλιμακωθεί η ένταση στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, οπότε ο κ. Ερντογάν θα ενεργοποιήσει το ισχυρό όπλο που διαθέτει, το άνοιγμα της βαλβίδας των μεταναστευτικών ροών.

Η Ελλάδα, που, σύμφωνα με όχι και τόσο ακριβείς υπολογισμούς της κυβέρνησης, φιλοξενεί ήδη σε μόνιμες δομές 57.000 μετανάστες, θα βρεθεί να υποδέχεται στα νησιά χιλιάδες ακόμη μετανάστες, όπου ακόμη κι αν οι αριθμοί τους είναι μικρότεροι από τους περσινούς, θα δημιουργήσουν εφιαλτικές συνθήκες στα ήδη κορεσμένα και εξαντλημένα από τη μεταναστευτική πίεση ελληνικά νησιά.

Βάσει του κακού σεναρίου, η Αθήνα θα υποχρεωθεί να επιτρέψει τη μετακίνησή τους στην ηπειρωτική χώρα που οι μόνιμες δομές είναι ήδη γεμάτες και καθώς θα υπάρξει αποφασιστική στάση από τη Γερμανία και την Αυστρία για να παραμείνει κλειστή η βαλκανική διαδρομή, θα υπάρξει σοβαρός κίνδυνος για δημιουργία αυτοσχέδιων καταυλισμών ακόμη και στα αστικά κέντρα.

Ακόμη κι αν η ΕΕ υποσχεθεί κάποια οικονομική βοήθεια, αυτή δεν αρκεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, το οποίο πλέον στη χώρα μας θα προσλάβει και έντονες κοινωνικές διαστάσεις, μιας και από το φθινόπωρο θα ξεκινήσουν οι πρώτες απόπειρες ομαλής ενσωμάτωσης των μεταναστών, αρχής γενομένης από την ένταξη των παιδιών στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται σκληρά έπειτα από έξι χρόνια Μνημονίων, η ενσωμάτωση παράτυπων μεταναστών και προσφύγων δεν είναι η ευκολότερη υπόθεση…

Όμως η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας κάθε άλλο παρά λειτούργησε όπως είχε προβλεφθεί, εάν εξαιρεθεί το διάστημα που ο Τ. Ερντογάν, θέλοντας να στείλει καθησυχαστικά μηνύματα, είχε συγκρατήσει τις μεταναστευτικές ροές, οι οποίες για ένα διάστημα είχαν σχεδόν μηδενιστεί. Ούτε οι ευρωπαϊκές χώρες ανταποκρίθηκαν στην υποχρέωσή τους για υποδοχή σύρων προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στους αριθμούς που είχε προβλεφθεί ούτε επέστρεψαν στην Τουρκία όλοι οι μετανάστες οι οποίοι έφτασαν στην Ελλάδα μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Επιβεβαιώθηκαν επίσης οι φόβοι ότι όλοι όσοι θα έφθαναν στην Ελλάδα θα δήλωναν πρόσφυγες και θα υπέβαλαν αίτηση για παροχή ασύλου, διαδικασία η οποία -βάσει των διεθνών standards και λόγω των γραφειοκρατιών προβλημάτων και αδυναμιών- θα απαιτούσε μήνες για να ολοκληρωθεί.

Ακόμη περισσότερο όμως αποδείχθηκε ότι η παρουσία της νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο ελάχιστα συνέβαλε στην ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, παρά τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης, που έλπιζε ότι η μείωση των ροών θα μπορούσε να νομιμοποιήσει τη νατοποίηση του Αιγαίου.

Έτσι, μερικούς μήνες μετά την ανάπτυξη των νατοϊκών σκαφών στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο, όπου η Τουρκία επέβαλε και κατοχύρωσε και σε νατοϊκό πλαίσιο τις διεκδικήσεις της εις βάρος της Ελλάδας (εύρος εναέριου χώρου, γκρίζες ζώνες, περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης κ.ά.), η νατοϊκή δύναμη παραμένει, ενώ οι μεταναστευτικές ροές αποδεικνύεται ότι εξαρτώνται αποκλειστικά από τις διαθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά τη νατοϊκή δύναμη, είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στη Συνοδό Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία είχε ζητήσει την επέκταση της δραστηριότητας της νατοϊκής δύναμης και στους δύο νότιους τομείς (που υποχρεωτικά θα κάλυπταν την περιοχή των Ιμίων άλλα και του Καστελλόριζου) άλλα και τη χρήση εναέριων μέσων από τα ναυτικά σκάφη, ώστε να κατοχυρωθεί και σε νατοϊκό πλαίσιο το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου των 10 ν.μ. Από το αποτέλεσμα φαίνεται ότι και τα δύο αυτά αιτήματα του Αλ. Τσίπρα απορρίφθηκαν λόγω των αντιδράσεων της Τουρκίας. Ακόμη και οι ίδιοι οι Γερμανοί, με δημοσιεύματα, παραδέχθηκαν ότι η Ελλάδα εξαπατήθηκε στο Μεταναστευτικό, καθώς οι Ευρωπαίοι της υποσχέθηκαν χρήματα, υλικοτεχνική υποδομή, εξειδικευμένο προσωπικό για τη φύλαξη των συνόρων και την εξέταση των αιτήσεων ασύλου, αλλά τελικά όλα έμειναν υποσχέσεις.

Για όλους αυτούς τους λόγους ήταν απολύτως δικαιολογημένη η κραυγή αγωνίας του Μουζάλα, που ζήτησε από τους Ευρωπαίους επείγουσα διαμόρφωση Σχεδίου Β’, παρά το γεγονός ότι λόγω των αντιδράσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης, που δεν θέλει το Μεταναστευτικό να χαλάσει την ήδη πληγωμένη εικόνα της, αναγκάστηκε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του…

Κωνσταντίνος Τσάκαλος

paron.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας