Απόψεις

Η Γαλλία και η Τουρκία συμφωνούν για συνεργασία πάνω σε ξένους τζιχαντιστές

Απόδοση: Λούρου Σταυρούλα

Η Γαλλία και η Τουρκία συμφώνησαν να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με άτομα που είναι ύποπτα και προσπαθήσουν να ταξιδέψουν σε , ή από , τη Συρία και το Ιράκ, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Bernard Cazeneuve την 6η Νοεμβρίου μετά από συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στο Παρίσι.

Η αντιμετώπιση του θέματος των ξένων μαχητών , η παρακολούθηση του Διαδικτύου και η μετανάστευση κυριάρχησε στην ατζέντα των G – 6.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Efkan Ala , καθώς και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τον Καναδά και τις ΗΠΑ , συμμετείχαν επίσης στη συνάντηση .

« Συμφωνήσαμε ότι η Τουρκία θα ανταλλάσσει πληροφορίες σχετικά με ανθρώπους που διασχίζουν τη χώρα για να πάνε στη Συρία και εμείς θα μοιραστούμε μαζί τους τις πληροφορίες των υπόπτων για αναχώρηση από τη Γαλλία προς την Τουρκία , προκειμένου να ενταχθούν στη μάχη της Συρίας», δήλωσε ο Cazeneuve σε συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του .

Η συνάντηση έρχεται δύο ημέρες μετά την έγκριση του αμφιλεγόμενου αντιτρομοκρατικού νόμου από το γαλλικό Κοινοβούλιο. Σκοπός του είναι ο τερματισμός από  τους Γάλλους υπηκόους να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να πολεμήσουν στη Συρία , το Ιράκ και άλλες τέτοιες περιοχές .

Κορυφαίος αξιωματούχος της αστυνομίας της Γαλλίας είπε ότι θα συστήσει ότι και άλλες χώρες της ΕΕ θα υιοθετήσουν το νόμο .

Όταν ρωτήθηκε πώς η Γαλλία σχεδιάζει να ασχοληθεί με τους υπηκόους που έρχονται πίσω από τις συγκρούσεις στο Ιράκ και τη Συρία, ο  Cazeneuve είπε , «Φυσικά , αν είναι Γάλλοι … εμείς θα τους βοηθήσουμε στη διαδικασία της ένταξης τους στην κοινωνία και πάλι αφού εξετίσουν  την ποινή τους».

«Από την αρχή του 2014, ο αριθμός των γάλλων υπηκόων που φεύγουν για να πολεμήσουν στη Συρία και το Ιράκ έχει αυξηθεί κατά 82 τοις εκατό», είπε ο Cazeneuve .

Πηγή: hurriyetdailynews.com