Εθνικά Θέματα

«Καμπανάκι» του επικεφαλής της Frontex για το προσφυγικό

 

Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την αύξηση του αριθμού των προσφύγων στην Ευρώπη κρούει ο επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίτσε Λετζέρι.

«Η μεταναστευτική πίεση παραμένει τεράστια»  δήλωσε σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Welt.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει: «Oι πρόσφυγες και οι διακινητές τους βρίσκουν νέους δρόμους»  ενώ επειδή πλέον, όπως σημείωσε, πηγαίνουν περισσότεροι στη Βουλγαρία από την Ελλάδα και την Τουρκία, ζήτησε μεγαλύτερη υποστήριξή της Βουλγαρίας προκειμένου να προστατεύσει τα σύνορά της.

«Έχουμε διορίσει 112 υπαλλήλους και χρειαζόμαστε τουλάχιστον άλλους 100», όπως είπε. Εν τούτοις δεν έχουν καταγραφεί τόσο μεγάλοι αριθμοί όπως στα δυτικά Βαλκάνια πέρυσι, αφού τον Ιούλιο του 2016 καταγράφηκαν μόνο 2.160 παράνομες είσοδοι στη Βουλγαρία.

Στην παρατήρηση της Welt ότι στην περίοδο της έξαρσης του προσφυγικού οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλαν λιγότερους υπαλλήλους στην Ελλάδα από όσους χρειαζόταν και ότι ενδεχομένως και τώρα η προθυμία τους θα είναι πολύ μικρή ο Λετζέρι το παραδέχτηκε: «Πράγματι, αν και η δέσμευση για υποστήριξη προβλέπεται από κανονισμό της ΕΕ». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «τα κράτη μέλη έχουν εξαντληθεί».

Λόγω της τεταμένης κατάστασης στην Τουρκία ο Λετζέρι εξέφρασε την ανησυχία του για την περίπτωση αποτυχίας της συμφωνίας. «O αριθμός των παράνομων εισροών από την Τουρκία πιθανόν να αυξανόταν. Από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας η Τουρκία συνεργάζεται όμως με την Ελλάδα και την Frontex πολύ καλά. Γίνεται ολοένα και πιο εφικτό να ελέγχονται οι προσφυγικές ροές ήδη στην Τουρκία. Εκτός τούτου δεν θα μπορούμε να επαναπροωθούμε (τους πρόσφυγες) από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, όπως προβλέπει η συμφωνία. Από τα στοιχεία δεν προκύπτει πάντως ότι ο Ερντογάν στέλνει περισσότερους πρόσφυγες στην Ευρώπη» σημείωσε.

Στο ερώτημα της γερμανικής εφημερίδας εάν οι φράχτες μπορούν να σταματήσουν τους πρόσφυγες ο επικεφαλής της Frontex απάντησε «Όχι δεν μπορούν».

Ο κ. Λετζέρι έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου ότι «εάν αποτύχει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τότε θα πρέπει να παλέψουμε σε δύο μέτωπα, δηλαδή τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κεντρική Μεσόγειο. Γι΄ αυτό είναι σημαντικό για την Frontex να αποκτήσει μια σταθερή επιχειρησιακή μονάδα. Οι χώρες μέλη της ΕΕ πρέπει να διαθέσουν 1500 υπαλλήλους οι οποίοι να μπορούν να επιχειρήσουν εντός ολίγων ημερών» τόνισε.

 

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας