Οικονομία

Μπήκαν τα πρώτα «λουκέτα» για φοροδιαφυγή

Το μέτρο της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων έχουν πλέον στο οπλοστάσιό τους οι ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, καθώς φαίνεται ότι τα τσουχτερά πρόστιμα δεν φτάνουν για να πείσουν τους ιδιοκτήτες να κόβουν αποδείξεις για τις συναλλαγές τους.

Την απόφαση που προβλέπει το κλείσιμο επιχειρήσεων, καταστημάτων και επαγγελματικών εγκαταστάσεων για 48 ώρες στην περίπτωση που εντοπιστούν να μην εκδίδουν αποδείξεις, υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.

Τα πρώτα μαγαζιά που «σφραγίστηκαν» είναι μια κάβα στα Άνω Πατήσια και μια ταβέρνα στην Περαία Θεσσαλονίκης.

Το πρώτο «λουκέτο» για φοροδιαφυγή μπήκε χθες το πρωί στα Άνω Πατήσια. Ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων «σφράγισαν» την κάβα, θυροκολλώντας και την σχετική απόφαση. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τους επιθεωρητές της ΓΓΔΕ, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, σε έλεγχο που έγινε τις προηγούμενες ημέρες, δεν είχε εκδώσει 15 αποδείξεις.

Μάλιστα, κατά τον έλεγχο, βρήκαν δίπλα από την ταμειακή μηχανή ένα πρόχειρο χαρτί με σημειωμένα ποσά, προφανώς εκείνα που είχαν εισπραχθεί από πελάτες χωρίς να τους δοθεί απόδειξη.

Ακολούθησε και το δεύτερο «λουκέτο» σε γνωστή ταβέρνα στην Περαία Θεσσαλονίκης, η οποία επίσης θα παραμείνει κλειστή για το επόμενο 48ωρο. Σύμφωνα με την ΓΓΔΕ, κατά τη διάρκεια του ελέγχου χθες το βράδυ, υπήρχαν 30 διαφορετικές παρέες εντός του καταστήματος και δεν είχε κοπεί ούτε μια απόδειξη.

Σύμφωνα με τους επιθεωρητές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, αυτό που πρέπει να έχουν κατά νου οι επιχειρηματίες είναι ότι το πρόστιμο είναι μόνο η αρχή, αφού μπορεί να μην είναι υπέρογκο – ξεκινά από 250 ευρώ και διαμορφώνεται στο μισό του ΦΠΑ που δεν αποδίδει ο επιχειρηματίας – αλλά το γεγονός ότι η επιχείρηση μπαίνει στο «στόχαστρο» και ελέγχεται η φορολογική της συμπεριφορά.

Σύμφωνα με την απόφαση του γενικού γραμματέα Γιώργου Πιτσιλή, οι ελεγκτές θα προχωρούν στην επιβολή λουκέτου για 48 ώρες, στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι δεν έχουν εκδοθεί περισσότερες από 10 αποδείξεις ή η αξία τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

newsbeast

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Top Post