Εθνικά Θέματα

Στήνουν ανατολίτικο παζάρι

Νέο σκηνικό προσπαθεί να στήσει η Τουρκία σε ότι αφορά το Κυπριακό, την ώρα που δέχεται πανταχόθεν πιέσεις για όσα τεκταίνονται εντός της χώρας μετά το ανεπιτυχές πραξικόπημα.

Με στόχο να τερματίσει τις όποιες συζητήσεις για κατάργηση των εγγυήσεων δημοσιοποίησε μέσω του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Ανατολού, τις τουρκικές θέσεις για το όλο ζήτημα.

Η Άγκυρα διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν προτίθεται να προβεί σε καμιά υποχώρηση στην αλλαγή του συστήματος εγγυήσεων που υιοθετήθηκε το 1960.

Η Τουρκία επιμένει στη διατήρηση «των μόνιμων και αποτελεσματικών εγγυήσεων του 1960». Επειδή δεν θέλει να φορτωθεί την ευθύνη ότι είναι αρνητική στην όποια συζήτηση, αναφέρουν οι πληροφορίες, αφήνει να νοηθεί ότι μπορεί να αναθεωρήσει την στάση της.

Βασικό ζητούμενο για την Αγκυρα, σύμφωνα με το Ανατολού, είναι η διατήρηση τουρκικού στρατού στην Κύπρο με επιχείρημα την ασφάλεια των τουρκοκυπρίων.

Υπογραμμίζεται ότι θα χρειαστεί να κάνει παζάρι για πιο μεγάλο αριθμό στρατού και εξοπλισμού που να παραμείνουν στα κατεχόμενα προκειμένου να εξισορροπήσει την «όποια απώλεια» από το όποιο νέο σύστημα ασφάλειας υιοθετηθεί.

Οι τουρκικές πηγές αναφέρονται και στον ενδιαφέρον του ξένου παράγοντα για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο ως αποτέλεσμα των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της δυναμικής των υδρογονανθράκων και του ανταγωνισμού των ισχυρών για διατήρηση της περιοχής στη σφαίρα επιρροής τους.

philenews

Ετικέτες

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας