Η Κραυγή του Ενστόλου

6 Απριλίου 1941 – Το δεύτερο «ΟΧΙ» των Ελλήνων και η μάχη των οχυρών

του Κωνσταντίνου Ηλιόπουλου

«ΤΑ ΟΧΥΡΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ»
ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ (ΠΖ) ΔΟΥΡΑΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ/ΚΤΗΣ ΟΧΥΡΟΥ ΡΟΥΠΕΛ

Την 05:30 ώρα της 6ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941 ο Γερμανός Πρεσβευτής στην Αθήνα Πρίγκιπας Victor ZU ERBACH-SHONBERG ξυπνά τον Πρωθυπουργό Αλέξανδρο ΚΟΡΥΖΗ και του διαβιβάζει Διακοίνωση με την οποία η Γερμανική Κυβέρνηση εξηγούσε τους λόγους που την έκαναν να εισβάλει στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα τη Διακοίνωση παραλάμβανε και ο Έλληνας Πρεσβευτής στο Βερολίνο.
Ως κύρια αιτία για την εισβολή των Γερμανικών στρατευμάτων προέβαλλε την πρόσδεση της Ελλάδας στη Μ. Βρετανία.
Η εισβολή άρχισε στις 05:15′ δηλαδή ένα τέταρτο νωρίτερα από την επίδοση της Διακοίνωσης.
Τα Γερμανικά στρατεύματα προσέβαλαν θέσεις σε Μακεδονία και Θράκη.

Η Γερμανική επίθεση είχε Κωδική ονομασία «MARITA» και η εντολή για τη σχεδίασή της δόθηκε από τον Αδόλφο ΧΙΤΛΕΡ στις 13 Δεκεμβρίου 1940.
Στόχος ήταν η βοήθεια στον Μπενίτο ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ που είχε ηττηθεί στην Αλβανία και η εξασφάλιση των νώτων ενόψει της επικείμενης επίθεσης στη Ρωσία.
Το Σχέδιο «MARITA» αφορούσε την Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία, τις μόνες χώρες των Βαλκανίων που δεν είχαν συμμαχήσει με τον Άξονα.
Την διμέτωπη επίθεση κατά Γιουγκοσλαβίας και Ελλάδας ανέλαβε η 12η Στρατιά υπό τον Στρατάρχη Wilhelm WALTHER LIST ο οποίος είχε στη διάθεσή του 680.000 άνδρες, 1.200 τεθωρακισμένα παντός τύπου και 700 αεροπλάνα.

Η Ελλάδα παρέταξε 70.000 άνδρες καθώς ο κύριος όγκος του Ελληνικού Στρατού μαχόταν ακόμα εναντίον των Ιταλών στην Αλβανία.
Οι Βρετανικές δυνάμεις υπό τον Αντιστράτηγο Henry MAITLAND WILSON ήλεγχαν τον άξονα Τεμπών – Βερμίου, όμως το κέντρο του μετώπου ήταν ασθενές και η Θεσσαλονίκη ανοχύρωτη πόλη.
Η Γερμανική επίθεση εκδηλώθηκε κατά μήκος των Ελληνοβουλγαρικών συνόρων στην Γραμμή των Οχυρών Μεταξά που είχε ευθύνη το Τμήμα Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας με Δ/κτη τον Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟ και εκτεινόταν σε τρία Μέτωπα:

  • Α) Στο Μέτωπο της VII Μεραρχίας με Δ/κτη τον Συνταγματάρχη Ευάγγελο ΠΑΠΠΑ ήταν τα Οχυρά «Περιθώρι» με Δ/κτη τον Λοχαγό Σπυρίδων ΔΑΡΑΤΟ, «Λίσσε» με Δ/κτη τον Ταγματάρχη Γεώργιο ΔΕΤΟΡΑΚΗ και «Πυραμοειδές».
  • Β) Στο Μέτωπο της XIV Μεραρχίας με Δ/κτη τον Υποστράτηγο Άγγελο ΜΕΤΑΞΑ ήταν τα Οχυρά «Ρούπελ» με Δ/κτη τον Ταγματάρχη Γεώργιο ΔΟΥΡΑΤΣΟ, «Ουσίτα», «Παλιουριώνες», «Καρατάς», «Κάλη» και «Μπαμπαζώρα».
  • Γ) Στο μέτωπο της XVIII Μεραρχίας με Δ/κτη τον Υποστράτηγο Λεωνίδα ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟ ήταν τα Οχυρά «Αρπαλούκι», «Κελκαγιά», «Ιστίμπει» και «Ποποτλιβίτσα».

Επίσης υπήρχαν και τα μεμονωμένα Οχυρά του Εχίνου με Δ/κτη τον Ταγματάρχη Χρήστο ΔΡΑΚΟΥΣΗ στην Ξάνθη και της «Νυμφαίας» με Δ/κτη τον Ταγματάρχη Αλέξανδρο ΑΝΑΓΝΩΣΤΟ στη Θράκη.
Στα μετόπισθεν έγιναν σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί κατά του Σιδηροδρομικού Σταθμού Δράμας και των Στρατώνων Σερρών, Σιδηροκάστρου και Βυρωνείας.
Παρά την ηρωική αντίσταση των αμυνομένων στα Οχυρά η μάχη διήρκεσε μόλις τέσσερις μέρες καθώς η Γερμανική επίθεση μέσω Γιουγκοσλαβίας υπερκέρασε τις θέσεις άμυνας και απειλούσε τα μετόπισθεν των Ελληνικών στρατευμάτων.

Στις 9 Απριλίου τα Ελληνικά στρατεύματα στην Αν. Μακεδονία και Θράκη παραδόθηκαν με τους Γερμανούς να εκφράζουν τον θαυμασμό τους για την ανδρεία και μαχητικότητα των Ελλήνων μαχητών.
Η Ελληνική αντίσταση υπήρξε μοναδική σε αυταπάρνηση και ηρωισμό και κατάφερε για τέσσερις μέρες να τους αναχαιτίσει.

Στο σημείο αυτό θεωρώ υποχρέωσή μου να αναφέρω πως κατά την έξοδο των υπερασπιστών των Οχυρών μετά την Συνθηκολόγηση της Πατρίδος μας Άγημα του Γερμανικού Στρατού απέδωσε ΠΛΗΡΕΣ Στρατιωτικές Τιμές παρουσιάζοντας σε ΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΟΠΛΑ.-

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Top Post