Η Κραυγή του Ενστόλου

Αλλαγή Τακτικής

του Κωνσταντίνου Ηλιόπουλου

Tον Μάρτιο η αλλαγή τακτικής έμοιαζε επιβεβλημένη.

Η Τουρκία εφαρμόζοντας Στρατηγική όμοια μ’ εκείνη που ακολουθούσε στα χερσαία σύνορα στον Eβρο έπαψε να εμποδίζει και συχνά διευκόλυνε τις βάρκες με τους παράτυπους Μετανάστες που απέπλεαν από τις ακτές τις για να προσεγγίσουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Υπό συνθήκες ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Ελληνική Κυβέρνηση και Λιμενικό αποφάσισαν να υιοθετήσουν νέα δυναμική τακτική Αστυνόμευσης εμποδίζοντας τις βάρκες με τους Μετανάστες να κινηθούν εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων.

Τ’ αποτελέσματα της νέας Στρατηγικής έγιναν σύντομα ορατά.

Το πρώτο εξάμηνο του 2020 έκλεισε με μείωση 51% στις ροές Μεταναστών στα νησιά σε σχέση με πέρυσι και τον Σεπτέμβριο το ποσοστό μείωσης ανήλθε στο 98%.

Για την Κυβέρνηση που είχε ν’ αντιμετωπίσει μια εκρηκτική κατάσταση στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης η νέα στρατηγική αποδείχθηκε υπερβολικά αποτελεσματική για να εγκαταλειφθεί ακόμα και όταν η Τουρκία έπαψε ν’ ασκεί πίεση μέσω του Μεταναστευτικού.

Έτσι το καθεστώς ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ της Άνοιξης τείνει να μετατραπεί σε νέα κανονικότητα.

Αλλά και για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό “FRONTEX”, που κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας συμμετέχει στην Αστυνόμευση των θαλασσίων συνόρων, η κρίση στο Αιγαίο αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επαναπροσδιορίσει τη θέση του.

Σε μια περίοδο μάλιστα που τα Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ασκούσαν πιέσεις για δραστική μείωση του προϋπολογισμού του.

Η Κροατική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου είχε προτείνει τη μείωση κατά 45% των χρημάτων που διατίθεντο στον “FRONTEX”.

Μετά τα γεγονότα της Άνοιξης όμως οι σχετικές συζητήσεις διεκόπησαν.

Εκείνο που απειλεί ν’ ανατρέψει το σημερινό STATUS QUO είναι οι αντιδράσεις Διεθνών Οργανισμών, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο) και Διεθνών Μ.Μ.Ε στις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις Μεταναστών σε Αιγαίο και Έβρο.

Την 28η Οκτωβρίου η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ilva GIOXANSON, σε συνεννόηση με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ursula Gertrud von der LEYEN, ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου του “FRONTEX” προκειμένου να συζητηθούν τα πιθανολογούμενα περιστατικά επαναπροωθήσεων στην Ελλάδα και η προστασία των θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Η σύγκληση του Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε προχθές με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ και του ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ.

Μέχρι αυτή την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές το αποτέλεσμα της διαδικασίας δεν είναι γνωστό.-

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας