Η Κραυγή του Ενστόλου

Άλλο μεσαίος χώρος και άλλο κεντρώος

του Κωνσταντίνου Ηλιόπουλου

ΠΟΛΛΟΙ στον Δημόσιο Βίο, στον τρόπο με τον οποίο αναλύουν την πολιτική κατάσταση, συγχέουν τον Μεσαίο με τον Κεντρώο χώρο.

Ο πρώτος ΔΕΝ έχει καθαρά Ιδεολογικά χαρακτηριστικά και μπορεί να περιγραφεί περισσότερο ως η ΚΡΙΣΙΜΗ εκείνη Κοινωνική οντότητα που ΔΕΝ έχει ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και ΑΜΕΣΗ τριβή με τις λεπτομέρειες της πολιτικής κατάστασης και την οποία βιώνει κυρίως μέσα από δύο πράγματα:

Α) Μέσα από την προσωπική του ευημερία και κατάσταση δηλαδή την τσέπη του, τη δουλειά του και την οικογένειά του δηλαδή τη ζωή του εν γένει.

Β) Μέσα από το πώς αντιλαμβάνεται θέματα που αφορούν τη μεγάλη εικόνα όπως παραδείγματος χάριν η Τουρκική προκλητικότητα, η Ασφάλεια, η Εθνική αξιοπρέπεια και άλλα μείζονα συλλογικά θέματα.

Αυτός ο Μεσαίος χώρος ΔΕΝ είναι απολιτίκ, όπως σπεύδουν να τον χαρακτηρίσουν μάλλον ΥΠΟΤΙΜΗΤΙΚΑ Κομματικά και Πολιτικά Στελέχη που η καθημερινότητά τους κινείται γύρω από την Πολιτική και ενίοτε τη ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ.

Ο Μεσαίος χώρος, όπως τουλάχιστον τον αντιλαμβάνομαι, είναι θα έλεγα ένας χώρος που ΔΕΝ συμμετέχει στην τοξικότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης και προέρχεται απ’ ΟΛΑ τα Ιδεολογικά Φάσματα με καταβολές από την Αριστερά έως τη Δεξιά.

Είναι εκείνος ο κοινωνικός χώρος που ΔΕΝ έχει συμφέροντα από Κόμματα, εξ ου και συνηθέστατα είναι ο πιο αντικειμενικός και ως βασικό κριτήριο έχει το «πώς πάνε τα πράγματα» κρατώντας έτσι το προνόμιο ακόμα και της μετακίνησης από το ένα Κόμμα στο άλλο.

Θα τον χαρακτήριζα ως μια μεσότητα η οποία διακρίνεται από μια πολιτική υγεία και έχει φύσει και θέσει απόσταση από τις ακρότητες.

Ο Κεντρώος χώρος τώρα δεν αποκλείεται να έχει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά αλλά δεν σημαίνει πως τα διαθέτει εκ προοιμίου.

Κάλλιστα μπορεί ένας Κεντρώος να είναι φανατικός, να έχει ως χόμπι τις επιθέσεις στους Πολιτικούς αντιπάλους του και να φοράει κομματικά γυαλιά.

Μου έρχονται στο μυαλό ΟΥΚ ΟΛΙΓΑ παραδείγματα αυτοαποκαλούμενων Κεντρώων που είναι ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ από τα Άκρα.

Αυτοί ΔΕΝ μπορούν να εκφράσουν πλειοψηφικά ρεύματα. Αντίθετα ο Μεσαίος χώρος, απαιτητικός συνήθως και πιο σκεπτόμενος, μπορεί να δημιουργήσει εάν προστεθεί στις λεγόμενες Κομματικές Βάσεις που πάντα ψηφίζουν ένα συγκεκριμένο Κόμμα ευρείες πλειοψηφίες.

Εκεί έγκειται αυτή τη στιγμή και η διαφορά μεταξύ Κυριάκου ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ και Αλέξη ΤΣΙΠΡΑ.

Ο πρώτος ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, κατά την πρόσφατη ομιλία του στη Δ.Ε.Θ ΔΕΝ αναφέρθηκε ούτε μία φορά στον Αλέξη ΤΣΙΠΡΑ απευθύνθηκε στους μετριοπαθείς που ΔΕΝ ενδιαφέρονται για Κομματικές έριδες και αντιλαμβάνονται τη διαφορά Μεσαίου και Κεντρώου χώρου.

Ο δεύτερος προσπάθησε να κερδίσει τον Μεσαίο χώρο με μεταγραφές προσώπων αλλά χωρίς ποτέ να καταλάβει τα χαρακτηριστικά του και τι πραγματικά ζητάει αυτός ο κόσμος.-

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας