Άμυνα Διπλωματία

Αμερικάνικες εκλογές 2020 και οι Ρώσοι

Γιώτα Χουλιάρα
Πολιτικός συντάκτης

Την Τρίτη 3 Νοεμβρίου του 2020 θα γίνουν για 59η φορά οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, οι οποίες λαμβάνουν χώρα κάθε τέσσερα χρόνια. Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο οποίος εξελέγη το 2016, επιδιώκει την επανεκλογή του και για δεύτερη θητεία, παρά το γεγονός ότι μέλη των Ρεπουμπλικάνων φαίνεται να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους.

Ο νικητής των προεδρικών εκλογών του 2020 έχει προγραμματιστεί να ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου 2021.Ο Τραμπ ξεκίνησε την εκστρατεία επανεκλογής του ασυνήθιστα νωρίς για έναν εκλεγμένο Πρόεδρο. Ξεκίνησε τις δαπάνες για την επανεκλογή του μέσα σε λίγες εβδομάδες από την εκλογή του και κατέθεσε επίσημα την εκστρατεία του στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή την ημέρα της ορκομωσίας του. Όπως έχει ανακοινώσει το σύνθημα για τις εκλογές του 2020 θα αλλάξει και από «Make America Great Again» θα γίνει «Keep America Great». Βέβαια, αυτό θα γίνει εν καιρώ και ανάλογα με τις εσωτερικές εξελίξεις. Προς το παρόν χρησιμοποιεί ακόμη το παλιό σύνθημα.

Ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, ο Τραμπ ανακοίνωσε πως ο Μάικ Πένς (Mike Pence ) θα είναι ο αντιπρόεδρος της ομάδας του και για το 2020.

seksan Mongkhonkhamsao via Getty Images

Έρευνα της Επιτροπής Δικαιοσύνης

Υπενθυμίζουμε πως στο μεταξύ βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων η οποία μπορεί να οδηγήσει σε παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ στη Δικαιοσύνη, επικεντρώνεται στις κατηγορίες για διαφθορά, πιθανή παρακώλυση Δικαιοσύνης και κατάχρηση εξουσίας από τον ίδιο και κατά την οποία θα εξεταστεί η προεκλογική εκστρατεία, οι επιχειρήσεις τους, η επιτροπή ορκωμοσίας του, αλλά και πιθανές σχέσεις με ξένες δυνάμεις, όπως η Ρωσία.

Όμως αρκετοί είναι οι Δημοκρατικοί που εκτιμούν ότι ενδεχομένως αυτή η προσπάθεια να γυρίσει μπούμερανγκ στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων συσπειρώνοντας την βάση του κόμματος αλλά και ψηφοφόρους, υποστηρικτές του Τραμπ.Το ίδιο φαίνεται πως υποστηρίζει και η 78χρονη Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι (Nancy Pelosi), η οποία σε συνέντευξή της στην Washington Post εξήγησε πως μια διαδικασία καθαίρεσης του Αμερικανού προέδρου θα δίχαζε τόσο την χώρα, που, αν δεν υπάρξει κάτι πραγματικά πειστικό και συντριπτικό και με την υποστήριξη και των δύο κομμάτων, δεν θεωρώ ότι θα έπρεπε να επιλέξουμε αυτόν τον δρόμο».

Στο μεταξύ φαίνεται ότι οι Δημοκρατικοί, που ελέγχουν την Βουλή των Αντιπροσώπων, έχουν αποφασίσει να δυσκολέψουν τον Τραμπ καθώς απέρριψαν τον προϋπολογισμό του 2020, ο οποίος ενισχύει τις αμυντικές δαπάνες και τη χρηματοδότηση για το τείχος του Μεξικού. Για την ιστορία να πούμε πως ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός λειτουργεί ως ένα αρχικό μανιφέστο των προτεραιοτήτων πολιτικής που θα θέσει ο Αμερικανός πρόεδρος στην προεκλογική εκστρατεία του 2020.

Το άρθρο του Bloomberg

Παράλληλα, ένα δημοσίευμα του Bloomberg, που υπογράφει η ρεπόρτερ Alyza Sebenius, ειδική σε θέματα κυβερνοασφάλειας κρούει των κώδωνα του κινδύνου για την δράση των ρωσικών τρολ στο χώρο των social media ενόψει των Αμερικανικών εκλογών του 2020. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο Οργανισμός Έρευνας Διαδικτύου (Internet Research Agency στα αγγλικά και Агентство интернет-исследований στα ρώσικα ) γνωστός και ως Glavset ή ως Trolls from Olgino, μια ρωσική εταιρεία με έδρα την Αγία Πετρούπολη, ρωσικών επιχειρήσεων και πολιτικών συμφερόντων, αντί πλέον να δημιουργεί την προπαγάνδα, ενισχύει και προωθεί τα διχαστικά πολιτικά μηνύματα μέσω ψεύτικων λογαριασμών στα social media, προσπαθώντας έτσι να παρακάμψει τα όποια περιοριστικά μέτρα έχουν λάβει facebook και twitter. «Αντί να δημιουργούν οι ίδιοι το περιεχόμενο, τους βλέπουμε να ενισχύουν κάποιο ήδη υπάρχων» λέει ο John Hultquist, διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών της FireEye. «Αυτό τους δίνει την ευκαιρία να κρύβονται πίσω από κάποιον άλλο» συμπληρώνει χαρακτηριστικά.

«Άλλοι χάκερ «σπάνε» υπολογιστικές συσκευές και μέσω αυτών έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν δεκάδες ψεύτικα προφίλ στα social media, τα οποία έπειτα συνδέονται μεταξύ τους δημιουργώντας πιστούς followers και δεκάδες likes» υποστηρίζει από την πλευρά του ο Candid Wueest, ερευνητής της Symantec. 

Και ενώ, αυτή η συγκεκαλυμμένη προσπάθεια για την ενίσχυση και προώθηση διχαστικού περιεχομένου μέσω τρίτων, δεν αποτελεί νέα τεχνική, οι ειδικοί παρατηρούν πως η τάση αυτή συνεχώς κερδίζει έδαφος, στο δρόμο προς τις Προεδρικές Εκλογές των ΗΠΑ.

Από το 2017 στο 2018 παρατηρούμε μείωση του ψεύτικου περιεχομένου και εντονότερη αλληλεπίδραση και διασύνδεση μεταξύ λογαριασμών, σε σημείο που να δημιουργούν έτσι πλατφόρμες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αυτά τα διχαστικά πολιτικά μηνύματα το 2020.Ανήσυχος εμφανίζεται και ο  διευθυντής του FBI Christopher Wray, ο οποίος μίλησε στο συνέδριο της RSA στο Σαν Φρανσίσκο στις 5 Μαρτίου και παραδέχτηκε ότι τα κοινωνικά μέσα παραμένουν οι κύριες οδοί μέσω των οποίων ξένοι παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις εκλογές των ΗΠΑ ενώ αποκάλυψε πως η υπηρεσία σε συνεργασία με τις εταιρείες βρίσκονται σε επαφή και συνεργασία ώστε να περιορίσουν τα φαινόμενα αυτά.

ASSOCIATED PRESS
In this file photo taken on Saturday, Feb. 17, 2018, a views of the four-story building known as the «troll farm» in St. P

Tα ρωσικά trolls

Έκθεση της αμερικάνικης υπηρεσίας πληροφοριών για το 2017 αξιολογεί τις ρώσικες δραστηριότητες και προθέσεις του Internet Research Agency περιγράφοντας τον ως troll farming. Mάλιστα αναφέρει πως ο πιθανός χρηματοδότης του λεγόμενου Οργανισμού Έρευνας Διαδικτύου των επαγγελματιών trolls που βρίσκονται στην Αγία Πετρούπολη είναι ένας στενός σύμμαχος του Πούτιν με δεσμούς με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες  οι οποίοι είχαν αφιερωθεί στο παρελθόν στη στήριξη των ρωσικών ενεργειών στην Ουκρανία  και υποστήριζαν την εκλογή Trump από το Δεκέμβριο του 2015.

Σύμφωνα με τις αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες το 2015 στον Οργανισμό εργάζονταν περισσότερα από 1000 άτομα ενώ σκοπός τους ήταν να δημιουργούν και να χρησιμοποιούν ψεύτικους λογαριασμούς στα social media και σε χώρους συζητήσεων όπου προωθούσαν την ρωσική εξωτερική πολιτική.

Βέβαια, τα παραπάνω δεν είναι η μόνη περίπτωση καθώς σε όλες τις χώρες που σέβονται τον εαυτό τους και την εξωτερική πολιτική τους, υπάρχουν ενεργές ομάδες ατόμων στο χώρο του διαδικτύου που έχουν ως σκοπό την παρακολούθηση αλλά και την δημιουργία εντυπώσεων προκειμένου να επιτευχθεί το γνωστό στους Αμερικάνους hearts and minds.

Εν αναμονή εξελίξεων λοιπόν, θα επανέλθουμε!

Αναδημοσίευση από το Geopolitics and Daily News
Main Photo: ANNECORDON via Getty Images

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας