Εθνικά Θέματα

Αμερικάνος αναλυτής: Αν η Τουρκία δεν αλλάξει δραματικά πολιτική δεν αποκλείονται κυρώσεις και από την κυβέρνηση Μπάιντεν

Την εκτίμηση ότι, αν η Τουρκία δεν αλλάξει δραματικά πολιτική, η κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ δεν πρόκειται να είναι φιλική έναντι της Άγκυρας, κάνει Αμερικανός αναλυτής σε άρθρο του στο World Politics Review.

Κίνδυνος και για νέες κυρώσεις

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής καθηγητής Σπουδών Εθνικής Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Σώματος των Πεζοναυτών, Σινάν Σίντι, επισημαίνει ξεκάθαρα ότι η Τουρκία έχει ανηφορικό δρόμο για να λύσει τις διαφορές της με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ σε αντίθετη περίπτωση οι κυρώσεις σε βάρος της θα πολλαπλασιαστούν και ποσοτικά και ποιοτικά.

Ο Σίντι επισημαίνει ότι ήδη η Τουρκία έχει σοβαρά προβλήματα, λόγω της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 αλλά και των ερευνητικών αποστολών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και τονίζει ότι η Ε.Ε. έχει εκφράσει την πλήρη στήριξή της σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις -αν και χαμηλής έντασης- στη χώρα για τους S-400.

Καλλιεργείται αντιαμερικανισμός

Ο αναλυτής υπογραμμίζει ότι «χωρίς δραματικές αλλαγές στην πολιτική και στη συμπεριφορά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα είναι πιθανό να αντιμετωπίσει περαιτέρω κυρώσεις από τη Δύση υπό την προεδρία Μπάιντεν και να απομονωθεί κι άλλο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».

Παράλληλα, πάντως, επισημαίνει ότι ο Ερντογάν, παρότι γνωρίζει ότι οι κινήσεις του κάνουν κακό στις σχέσεις της Τουρκίας με ισχυρούς συμμάχους της, επιμένει στην συγκρουσιακή πολιτική του, προκειμένου να κρατήσει την τουρκική κοινή γνώμη στραμμένη προς τη Δύση, υποδαυλίζοντας αντιαμερικανικά και αντιευρωπαϊκά συναισθήματα, ώστε ο ίδιος να ενισχύσει τη δύναμή του στο εσωτερικό της χώρας.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η Τουρκία με μόλις 21% έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά υποστήριξης προς το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Pew, ενώ μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, ο αντιαμερικανισμός έχει φουντώσει στη χώρα, γεγονός που ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται για εσωτερική κατανάλωση.

Πηγή: http://www.topontiki.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας