Ελλάδα

Ανακεφαλαιώνοντας: Ενέδρα, απαγωγή, ψέμματα και ευθύνες

«Μια βασική αρχή του υβριδικού πολέμου είναι η αληθοφανής άρνηση» σημειώνει ο Μάνος Καραγιάννης, καθηγητής Αμυντικών Σπουδών του King’s College London, στην εκπομπή Mea Culpa και στον ΘΕΜΑ104.6. Υβριδικό πόλεμο, γράφει ο ίδιος στο Liberal, διεξάγει η Τουρκία εναντίον της Ελλάδος. Το επιβεβαιώνει ο Γιάννης Μάζης, καθηγητής γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ ως «κλιμάκωση της έντασης με ανορθόδοξες ενέργειες». Μια σειρά από εσκεμμένα «παρ’ολίγον»: Στο τσακ δεν έπληξαν το τρυπάνι της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ, παρά λίγο δεν βύθισαν το ΓΑΥΔΟΣ, για λίγα μέτρα, είπαν, έγινε η «κέντα» στον Έβρο. Μόνο που όλα τα παραπάνω παράγουν πολιτικό αποτέλεσμα χωρίς να πέσει σφαίρα – και ειδικά η σύλληψη των δύο στελεχών του Μηχανικού (σπάνια ακούγεται το όπλο τους) το κάνει με τρόπο που γεννά κρίσιμα ερωτήματα περί του τι συνέβη και πώς.

Σε ευαίσθητη αποστολή εντός ελληνικού εδάφους – αλλά χωρίς υποστήριξη

Προσοχή: Το ίδιο το στράτευμα ανακοινώνει ότι «φέρονται» να βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος. Ακόμα και ο ΑΝΥΕΘΑ Κουβέλης το ίδιο ρήμα χρησιμοποιεί στην ΕΡΤ. Ο ΥΕΘΑ Καμμένος, πάλι, φανερά αμήχανος, λέει «λίγα μέτρα εντός του τουρκικού εδάφους» (που στη διπλωματική γλώσσα μεταφράζεται «δεν πέρασαν απέναντι»). Οι ίδιοι οι Τούρκοι αργούν το επίσημο πόρισμα και διαρρέουν όψιμα ότι οι δύο ήταν 240 μέτρα εντός εδάφους τους – υπάρχει σκοπιμότητα. Τα ΝΕΑ στέλνουν τον Δημήτρη Μανιάτη στον Έβρο και βγαίνουν με πρωτοσέλιδο που δεν λέει τίποτε άλλο από την αλήθεια: «Όλοι εδώ πάνω μιλάνε για ενέδρα». Ο ανθυπολοχαγός Μητρετώδης σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan καταθέτει: «Δεν συναντήσαμε κανένα σημάδι που να ανήκει στην τουρκική πλευρά» – εκεί είναι βαμμένα μέχρι και τα δέντρα.  Όλες οι στρατιωτικές πηγές που μιλούν ελεύθερα και off the record λένε στην ουσία ότι οι δύο απήχθησαν. Είναι σε θέση να γνωρίζουν. Πρώτο το meaculpa μίλησε για το στρατιωτικό κινητό του οποίου το στίγμα καταγράφεται. Υπάρχει τρόπος να μάθουμε ακριβώς τι έγινε. Δεν θέλουμε, όμως, ή δεν μας επιτρέπεται. Γιατί δεν έχει δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση τα στίγματα που έχει στη διάθεσή του το ΓΕΣ, ώστε να μην υπάρχει, εν τέλει, καμιά αμφισβήτηση;

Τα τηλεοπτικά δελτία επιμένουν με θρησκευτική προσήλωση στην επίσημη εκδοχή (ξέρει ο κος Παππάς και τρενάρει τις αδειοδοτήσεις), ενώ κατά κανόνα οι συντάκτες του Υπουργείου είναι μέσες-άκρες υποχρεωμένοι να μεταφέρουν την ενημέρωση που τους γίνεται. Μέσα σε αυτό το κλίμα, στο οποίο η κυβέρνηση κάνει και μια επίδειξη δύναμης στον έλεγχο των media, δύσκολα λέει κανείς ότι έχει συμβεί κάτι άλλο. Τί να πρωτοπεί κιόλας – ειδικά τώρα; Ότι οι δύο ξεκίνησαν το μεσημέρι της Πέμπτης από τη βάση τους στο Βάλτο για αναγνώριση στο σημείο που το ποτάμι μπαίνει σε τουρκικό έδαφος; Ότι αντικείμενο της αποστολής ήταν η αυτοψία απέναντι από εκεί όπου πρόσφατα είχαν κολλήσει δύο τουρκικά άρματα, ούτως ώστε να διαπιστωθεί αν η μορφολογία της όχθης έχει αλλοιωθεί από το νερό που κατέβασε τελευταία το ποτάμι, ενδεχομένως και για αμυντική προετοιμασία, εξ ου και του Μηχανικού; Ότι στάθμευσαν το τζιπ κοντά στο Φυλάκιο 1 (ίσως αυτό ειδοποίησε τους Τούρκους;), είκοσι μέτρα από τις λεύκες και προχώρησαν πεζοί στο «στόμα του λύκου», όπως αποδείχθηκε; Ότι βρέθηκαν αντιμέτωποι με έξι έως οκτώ άνδρες ειδικής μονάδας JANDARMA υπό την 54η Ταξιαρχία;  Ότι ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΕΡΙΠΟΛΟ κι άρα, επιχειρησιακά ομιλώντας, θα όφειλαν ίσως να έχουν κάλυψη από ομάδα υποστήριξης;

Το «περίπολο» γυρίζει μπούμερανγκ – τα κινητά μπορούν να γίνουν «βόμβες»

Στρατιωτικές και οικογενειακές πήγες είναι δεμένες χειροπόδαρα. Το στράτευμα έχει βρεθεί σε μια θέση που όμοιας δυσκολίας είχε χρόνια να ζήσει. Οι οικογένειες, από την πλευρά τους, αντιμετωπίζουν επίσης φρικτή πίεση. Επιτηρούμενοι από αξιωματικούς και ανθρώπους του ΥΠΕΣ διαρκώς, αλλά έχοντας μιλήσει και με τα παιδιά τους, πώς να τολμήσουν οι γονείς των δυο ηρώων – διότι αυτό είναι οι Μητρετώδης και Κούκλατζης, ήρωες που επωμίζονται το εθνικό μας άγος – να κάνουν οτιδήποτε, το παραμικρό, που θα έρθει σε αντίθεση με τις επίσημες οδηγίες που έχουν λάβει, ειδικά τη στιγμή που τα παιδιά τους είναι φυλακισμένα στην Τουρκία και η ελληνική πλευρά έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στην Αμερικανική Πρεσβεία; Οι Τούρκοι δημοσίευσαν δυο πρώτες μαρτυρίες, αλλά οι καταθέσεις ήρθαν έτοιμες δια του κομβικού διαύλου της Ελληνίδας Προξένου, ενώ ο στρατιωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας κρατήθηκε εκτός διαδικασίας. Αυτές, που αποτελούν και προϊόν ενός κυβερνητικού crisis management το οποίο ανέντιμα «έκρυψε» μια μέρα εξελίξεων από τον ελληνικό λαό, είναι τελικά που «καίνε» την υπόθεση των δύο στρατιωτικών. Ό,τι χρειάζονται οι Τούρκοι είναι εκεί μέσα.

Το πράγμα είναι ενέδρα σε πολλαπλά επίπεδα. Επί τουλάχιστον δύο εβδομάδες κλιμάκωναν την κινητικότητα των συνοριοφυλάκων τους οι γείτονες. Τώρα δύο άνδρες του ΕΣ είναι σε τουρκικά χέρια. Βλέποντας πως δεν υπάρχει καμιά ελληνική αντίδραση στην κράτησης και παραπομπής τους, αλλά κυρίως εκμεταλλευόμενοι τη ΓΕΛΟΙΑ δικαιολογία που επικαλέστηκε από την πρώτη στιγμή η ελληνική πλευρά σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο, ότι δηλαδή δύο στελέχη του Μηχανικού είχαν σταλεί για περίπολο που κυνηγούσε λαθρομετανάστες (από τα ούρα, εν είναι να πιστέψουμε αυτά που μας ζητούν να διαβάσουμε Έλληνες και Τούρκοι!), οι απέναντι αναμένεται να τραβήξουν το πράγμα στα άκρα. Γιατί μπορούν. Ήδη, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τα κινητά βρίσκονται στα εργαστήρια του εγκληματολογικού της τουρκικής αστυνομίας στην Άγκυρα, εκεί όπου ο Ερντογάν έχει τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, απ’όπου μπορούν να βγουν «αγνώριστα» και να στοιχειοθετήσουν κάθε δυνατή κατηγορία.

Σειρά λαθών και βαριές ευθύνες – που η ώρα τους ακόμα αργεί…

Μέσα σε μισή μέρα (το βράδυ της Πέμπτης) η ελληνική ηγεσία κλήθηκε να λάβει την πιο πιεστική απόφαση της θητείας της και αστόχησε πολλαπλά. Έχεις τσαγανό στις κάμερες, αλλά την ώρα που μαθαίνεις ότι σου λείπουν δύο στελέχη υπό «περίεργες» συνθήκες πιάνεσαι να σου λείπει. Σε ρωτούν τί ήθελαν αυτοί εκεί, ψελλίζεις κάτι ακαταλαβίστικα αντί να πεις ότι έκαναν αυτοψία στη συνοριογραμμή της ΕΕ, μέχρι όμως να καταλάβεις τι έγινε, οι άλλοι έχουν αντιληφθεί ακριβώς τι έκαναν οι δικοί σου εκεί και έχουν φτιάξει το σενάριό τους – αν δεν το είχαν έτοιμο από πριν. Κατόπιν απευθύνεσαι στην Αμερική. Και περιμένεις. Προς το παρόν το καπάκι είναι πάνω στη χύτρα. Ο πολιτικός κόσμος έχει δείξει υπευθυνότητα και κρατάς γερά το γκέμι στην πληροφόρηση. Το μπαλάκι είναι στην άλλη πλευρά. Τα πρώτα δείγματα θα φανούν την ερχόμενη Δευτέρα, όταν οι γονείς (τους οποίους δεν έχεις πάρει ένα τηλέφωνο) θα ξαναδούν τα παιδιά τους μέσα από αλεξίσφαιρο τζάμι.

Τι θα συμβεί εφεξής στους δύο άνδρες που συνελήφθησαν φέροντας το εθνόσημο και τώρα κρατούνται σε τουρκικές φυλακές χτισμένες κατά το γερμανικό πρότυπο υψίστης ασφαλείας; Τι σχεδιασμός υπάρχει γύρω από τις ενδεχόμενες επιλογές της απέναντι πλευράς; Αν όλο αυτό δεν είναι κάποιου είδους σατανικό «καζάν-καζάν» τέχνασμα, μακάρι να λήξει το συντομότερο και με τον αισιότερο τρόπο χωρίς να τραυματιστεί άλλο η αξιοπρέπεια κράτους και έθνους. Μέχρι τότε δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να ζούμε την «αληθοφανή άρνηση» αυτού του υβριδικού πολέμου συλλέγοντας στοιχεία και περιμένοντας την κατάλληλη ώρα – που μπορεί να κάνει τη Novartis να μοιάζει παιδικό παιχνίδι. Η τωρινή αυτοσυγκράτηση έχει εθνικό παρονομαστή και χρονικό όριο, καθώς οι ευθύνες διαχείρισης αυτής της κρίσης δεν παραγράφονται.

ΥΓ – Το Σάββατο, μέσα στη μεταφορά του ρεπορτάζ ευθύς εξαρχής από δικές του πηγές και όχι μέσω αναπαραγωγής, το meaculpa έκανε ένα λάθος. Eίχαμε το στοιχείο που απεδείκνυε ότι δεν ήταν περίπολο, αλλά είχαν πάει εκεί επί τούτου, δηλαδή το τζιπάκι, όμως εκ παραδρομής μάλλον το …χάσαμε κιόλας – μη διασταυρώνοντας πηγή που αγνοούσε ότι το όχημα είχε τελικά οδηγηθεί ήδη από την Πέμπτη εκτός περιοχής. Κοιτάμε τον  αναγνώστη στα μάτια, παραδεχόμαστε το λάθος, απολογούμεθα, υπερασπιζόμαστε το υπόλοιπο ρεπορτάζ. Το όνομα του μέσου δεν επελέγη τυχαία.

Πηγή: https://meaculpa.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας